ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Editura Sânziana, specializată în publicarea cărților membrilor rezistenței anticomuniste, a fost anunțată de organizatorii Bookfest că nu i se va permite participarea la acest eveniment, anunță un comunicat.

Deși organizatorii Bookfest au comunicat inclusiv amplasamentul editurii Sânziana, după ce li s-a prezentat lista integrală a titlurilor expuse la acest salon, atitudinea s-a schimbat radical.

„Au urmat tergiversări și o proastă comunicare, pentru ca în final să ni se ofere – doar telefonic – o serie de scuze jenante, în opinia noastră, dat fiind nivelul pe care îl presupune un atât de prestigios eveniment”, se arată în comunicat. 

Conform Editurii Sânziana, motivul oficial ar fi acela că nu mai e spațiu. În realitate, susțin reprezentanții editurii, motivul ar fi legat de consultarea cu reprezentanții Președinției României, instituția care patronează evenimentul.

„Ni s-ar fi părut mai cinstit să ni se comunice adevăratul motiv al schimbării atitudinii față de noi. Faptul că Bookfest se află „sub înaltul patronaj” al Președinției României și beneficiază de suportul Ministerului Culturii să reprezinte oare premisa unor intruziuni de ordin politic sau ideologic în selectarea expozanților? Ori prezența Ambasadei SUA în primul rând al partenerilor BOOKFEST constituie un prilej pentru excesul de corectitudine politică al unor structuri ale sistemului, fără legătură cu cultura, dar omniprezente în toate domeniile vieții românești?”, susține Florin Dobrescu.
 
Nu ar fi prima oară când Președintele Iohannis s-ar manifesta împotriva anumitor deținuți politici. Mai precis, este vorba despre acei deținuți politici care, în opinia președintelui, „s-au îndepărtat de valorile democratice”.  Conform unui document al Institutului pentru Studiul Totalitarismului, din cadrul Academiei Române, aproximativ 75% dintre deținuții politici au fost legionari.

„Cu doi ani înaintea morții, academicianul Dinu C. Giurescu ne-a comunicat aprecierea sa pentru eforturile editurii noastre de a publica titluri interzise timp de jumătate de secol. Încurajările domniei sale au constituit confirmarea că ne aflăm pe drumul cel bun. Și suntem deciși să continuăm.

Cei care se fac vinovați de acest nou act de cenzură, la 28 de ani de la căderea regimului comunist, să știe însă că o societate liberă și democratică nu se construiește pe fundamentul unei memorii amputate, falsificate pe criterii ideologice.

Nu pe noi ne-ați alungat de la Bookfest, domnilor de la Asociația Editorilor din România, împreună cu înalții voștri parteneri și sponsori, ci pe Ogoranu, pe Haiducii Dobrogei și pe toți eroii rezistenței anticomuniste. Ei vă vor judeca!”, se încheie comunicatul Editurii Sânziana.