ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În dorința de a găsi o istorie a homosexualității pe teritoriul României, cotidianul „Adevărul” scoate căsătorii între persoane de același sex din piatră seacă. Astfel, pe siteul adevărul.ro de azi, 8 iunie, sub semnătura Marianei Iancu, a apărut articolul „Singura căsătorie între lesbiene oficiată vreodată în țările române. Cum a fost pedepsită fata care s-a dat drept bărbat”:
 
 http://adevarul.ro/locale/constanta/singura-casatorie-lesbiene-oficiata-vreodata-tarile-romane-fost-pedepsita-fata-s-a-dat-barbat-1_5937e02c5ab6550cb8e24296/index.html

Articolul începe în felul următor „În anul 1801, în Țara Românească a avut loc prima căsătorie între două femei. Era o perioadă în care femeia nu avea drepturi în fața bărbatului, considerându-se că poate fi îndreptată doar dacă este bătută”.

În realitate, nici vorbă despre o căsătorie între lesbiene, scrie istoricul George Damian pe facebook. 

„Încă un articol tâmpit și propagandistic. Lăsăm deoparte că sunt copiate fraze întregi fără ghilimele, lăsăm deoparte tâmpeniile debitate în fiecare paragraf. Mergem la ce ne interesează: falsificarea realității. Autoarea ne spune că în 1801 s-a oficiat o căsătorie între 2 lesbiene în Țara Românească. Fals! O femeie sărmană s-a dat drept bărbat și a muncit ca argat, stăpânul gospodăriei i-a dat vrednicului argat una din fetele sale drept soție - iar argatul nu a protestat de frică. Căsătoria a fost desfăcută după ce nu s-a putut consuma noaptea nunții. Asta este povestea reală, nici vorbă de lesbiene. Dar dacă e nevoie de căsătorii homosexuale, apoi le scoatem noi și din piatră seacă!”, a scris Damian pe facebook.

După intervenția istoricului, jurnalista - care a protestat împotriva practicilor corupte în trecut, a modificat titlul articolului, dar titlul original a rămas în URL.
 
Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie, organismul care a inițiat modificarea Constituției pe tema protejării familiei, a nominalizat cotidianul Adevărul, postul Digi 24 și siteul Hotnews.ro drept purtătoarele celor mai „abjecte” campanii de presă împotriva referendumului pentru căsătorie.