ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Blogărul român Dan Diaconu a făcut o analiză a modului în care funcționează rețeaua facebook. Iată textul:

 

"Voi începe prin a le mulțumi lui Constantin Gheorghe, Mirel Palada și tuturor celor care m-au ajutat cu distribuirea articolului meu de sâmbătă. Din păcate, blocarea contului de facebook mi-a întrerupt brutal orice legătură cu cercul de prieteni de-acolo și m-am aflat efectiv în imposibilitatea de a transmite cel puțin un rămas bun.

Duminică, după ce tevatura recuperării luase sfârșit mă aflam la un bun prieten care, credeam eu, nu avea habar de tot tărăboiul. Sincer să fiu nici nu știam că are facebook, el fiind din fire mai suspicios. Din una-n alta îmi spune: „Ce s-a întâmplat cu tine? Te-au șters ăștia de pe facebook de peste tot”. Zâmbesc. Apoi înțeleg ceva mai mult și mă hotărăsc să reiau de la cap tot articolul pe care-l pregătisem în completarea celui de sâmbătă. Sunt într-adevăr mult mai multe aspecte pe care sper să reușesc să le descriu în continuare.

Să începem cu începutul. Îți faci cont pe o rețea socială. E cool, totul e simplu, în doua-trei minute te conectezi cu prietenii și postezi în voie. În realitate, rețelele sociale sunt un fel de metachat-uri și fac cam ce făcea irc-ul pe vremuri, cu două diferențe majore: persistența și distribuția mesajelor. Dacă în ceea ce privește persistența lucrurile sunt clare, în ceea ce privește distribuția mesajelor se întâmplă ceva ciudat. Facebook nu-ți distribuie toate mesajele prietenilor tăi, ci selectează după un algoritm pe care nu-l înțeleg. Se întâmplă astfel ca pe wall-ul tău să intre un mesaj postat de un prieten acum 10 ore(uneori chiar și câteva zile!), cu toate că, de atunci, prietenul tău a mai postat și alte mesaje. Chestia aceasta e destul de perversă deoarece, când urmărești wall-ul propriu ești cumva în logica chat-ului: ai impresia(sau mai bine spus te aștepți) că acolo sunt ultimele noutăți. Dacă mesajul pe care-l vezi îl asociezi „ultimei noutăți” nu prea mai ești interesat să intri manual pe profilul pritenului tău pentru a-i vedea „postările vechi”. Așadar, o primă concluzie pe care o putem trage este că, pe wall-ul propriu, ești furajat cu mesaje după logica sistemului, fiind cumva manipulat că „te afli în mijlocul evenimentelor”. În realitate ești strict în mijlocul evenimentelor pe care ți le furnizează sistemul. Deci avem de-a face cu o manipulare a timpului efectuată cât se poate de transparent. 

Cea de-a doua chestiune suspectă este conținutul mesajelor recepționate. Cu toate că în lista mea de prieteni majoritatea covârșitoare era formată din persoane de formație - să-i spunem - conservatoare, mesajele pe care le recepționam erau cele în linia tembelizantului hegemon mioritic actual. Wall-ul îmi era inundat de mesaje băsiste, anti-ortodoxe, manipulatoare de „#colectiv” s.a.m.d. Imaginați-vă că aveam mesaje de-ale lui Turcescu, Mândruță, Guran și de-ale altor propagandiști de doi bani cu care nu eram legat direct. Mesajele erau distribuite de la „prieteni” cu care nu interacționam. În același timp, erau ignorate mesajele de la persoanele cu care interacționam frecvent prin chat sau comentarii. A doua concluzie pe care o putem trage este că Facebook manipulează și în ceea ce privește conținutul. Din punctul meu de vedere rețeaua nu pare interesată să capteze atenția prin furnizarea de mesaje conforme credințelor utilizatorului, ci livrează opinii mainstream.

Citește integral articolul, AICI.