ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce a câștigat alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, alianța PSD-ALDE se confruntă cu proteste de stradă. Oamenii au ieșit pe stradă în mai multe orașe din România după ce guvernul social-democrat și-a anunțat intenția de a adopta prin ordonanță dezincriminarea unor infracțiuni de abuz de putere și de corupție în cazul în care prejudiciul adus statului este mai mic de 200.000 lei.

Evenimentele sunt tratate diferit în media din România. Așa s-a ajuns ca cei care protestează împotriva ordonanțelor să ceară și închiderea a două televiziuni, Antena 3 și România TV. De partea cealaltă se află alte posturi tv, cum sunt Realitatea TV sau Digi 24, unde protestele sunt prezentate diametral opus față de RTV și A3

Practic, presa România este împărțită în două tabere. Alături de gruparea PSD-ALDE se află Antena 3, România TV, Evenimentul Zilei sau portalul Știri pe surse. Tot aici mai poate fi trecut Ion Cristoiu sau ziarul Cotidianul.

  • Parlamentul sau Avocatul Poporului sunt sub control PSD
 
Antena 3 - Proprietarul Dan Voiculescu se află acum în penitenciar și a fost mereu un apropiat al PSD, iar televiziunea este o contestatară a DNA, cu care se și judecă.

România TV - Proprietarul Sebastian Ghiță, acum dat în urmărire generală, a fost membru PSD, poziționându-se contra DNA și SRI.

Cotidianul - relansat de câteva săptămâni pe print, ziarul este un critic dur al lui Klaus Iohannis, mai ales prin vocea lui Cornel Nistorescu.

Stiri pe surse - Unul dintre cele mai urmărite site-uri de știri aparține lui Iosif Buble, căsătorit cu parlamentarul PSD Diana Tușa.

Gruparea din jurul lui Klaus Iohannis, care a coborât în stradă pentru a protesta contra guvernului (!!!) se bazează pe ziare.com, Digi 24, Realitatea TV, Hotnews sau Adevărul. Lor li se adaugă o serie de bloggeri, cum sunt Vlad Petreanu sau Moise Guran, dar și postul de radio Digi FM, unde lucrează Lucian Mândruță sau Cătălin Striblea.

Realitatea TV - Condus de Cosmin Gușă, postul are ca vârf de lance emisiunea lui Rareș Bogdan. Acesta este un critic dus la adresa PSD. Întocmai ca la Antena 3 sau RTV, nu există invitați decât dintr-o parte a eșichierului politic. Postul este în insolvență.

Digi 24 - Chiar dacă încearcă să păstreze o doză de obiectivitate în prezentare știrilor, la toate emisiunile tonul este critic la adresa PSD. Postul a fost un susținător al lui Klaus Iohannis la alegerile din 2014.  Postul de știri are mari datorii la bugetul de stat.

Republica - printre cei care dețin site-ul se află Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru, care au emisiune și la Digi 24. Sunt recunsocuți ca fiind critici duri la adresa PSD, de urmărit și postările pe Facebook.

România Liberă - cotidian de dreapta încă din anii '90. După venirea radicalilor Mălin Bot, Mircea Marian, Sabin Orcan sau Silviu Sergiu, în urmă cu câteva luni, acest lucru s-a acutizat. Ziarul aparține familiei Adamescu.

B1 TV - După ce a schimbat o serie de moderatori, postul patronat de familia Păunescu a rămas fidel simpatiilor de dreapta.

Hotnews - De departe cel mai radicalizat site. Redactorii atacă în termeni duri tot. Memorabilă rămâne postarea de pe Facebook a unui redactor cu Victor Ponta însoțită de mesajul "Sper să crăpi!"

Ziare.com - condus de către Andrei Siminel, site-ul a fost acuzat recent de către Ion Cristoiu că "este vocea SRI".

Adevărul
- Trustul aflat în insolvență a fost unul dintre susținătorii lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale. Își menține și acum opțiunea.

  • DNA, SRI și Procurorul General sunt alături de Klaus Iohannis. Manifestanții sunt susținuți de PNL și USR

Există și publicații care încearcă să păstreze o doză de obiectivitate, aici încadrându-se Agerpres, Mediafax, News.ro sau Pro TV.