ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În această seară, în Monitorul Oficial al României a apărut decizia numirii în funcția de guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a lui Bogdan Ioachim Bulete, care îl înlocuiește pe Gabriel Teodosie Marinov la conducerea instituției, după ce acesta a demisionat, la finele săptămânii trecute, din motive personale, informează presa locală.

Gabriel Teodosie Marinov a fost criticat de presa responsabilă pentru modul în care a gestionat Scandalul Bâstroe, când s-a făcut că nu vede dragoarele Ucrainei, care adânceau canalul din Deltă de aproape un an de zile, până când afacerea a explodat în presă, fără un deznodământ favorabil României.

El a recunoscut în februarie 2023 că reprezentanții Poliției de Frontieră din zona Chilia îl informaseră că Ucraina a început să lucreze la adâncirea canalului Bâstroe încă din aprilie 2022. Marinov a susținut că a  doua zi după informarea primită a transmis Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, inclusiv ministrului Barna Tanczos, date despre această situație, „dar nu a avut niciun feedback” și nici el nu s-a alertat.

Consultat de Antena 3, Gabriel Marinov a spus atunci că nu crede că este vorba despre lucrări semnificative, care să producă efecte negative, astfel că nu există vreun motiv de îngrijorare. Nu considerăm că sunt modificări semnificative de natură să îngrijoreze sau dacă acestea sunt nu putem stabili cu exactitate cauzele.”, a mai declarat el, pentru sursa citată. Cu toate acestea, de fapt, după cum s-a demonstrat, Ucraina a atins adâncimea de 8,5 metri și peste în Canalul Bâstroe, în acord cu Rezoluția Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 136, din 9 februarie 2022. Gurile rele din Tulcea afirmau, ca o coincidență, că Gabriel Marinov are și sânge ucrainean.

În acest sens, numirea lui Bogdan Ioachim Bulete, tulcean și iubitor al Deltei, nu poate fi decât de bun augur. Noul guvernator a fost până azi director executiv al ARBDD, unde a urcat în cinci ani toate treptele, de la simplu consilier la șef serviciu autorizari, șef serviciu comisariat Sulina și apoi director patrimoniu. Spre deosbire de Marinov, care a fost numit de PNL pe criterii politice, de la Asistența Copilului, Bogdan Ioachim Bulete este un profesionist în domeniu, inginer piscicultură și acvacultură, absolvent al Facultății de Științe și Inginerie Alimentară din Galați, specializarea „Piscicultură și Acvacultură”, cu master în știința și ingineria bioresurselor acvatice.

Potrivit postărilor sale publice, pe 1 septembrie, cu prilejul aniversării celor 33 de ani de la înființarea Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) a organizat un eveniment în cadrul căruia au fost eliberați în Dunăre 5000 pui de sturioni din specia nisetru, spre bucuria copiilor participanți. El s-a ocupat anul acesta și de campania de repopulare a Deltei cu icre embrionate de șalău (foto sus). Conform site-ului ARBDD Bogdan Bulete a contribuit la consolidarea Ordonanței Guvernul României privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. De asemenea, el este responsabil și de proiectul european „Dezvoltarea Stației de monitorizare a peștilor migratori: sturioni și scrumbie – Isaccea”.

Numirea sa în funcția de guvernator, cu rang de subsecretar de stat, al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării a fost semnată de către premierului Marcel Ciolacu în această seară și intră în vigoare de mâine, au transmis reprezentanții ARBDD. Îi dorim succes!

FOTO: ARBDD