ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Patrick Andre de Hillerin face o analiză necruțătoare a lui Adrian Sârbu, fondatorul PRO TV și rolul său în evenimentele din 1990, dar și după, pe care îl numește „torționar sângeros”. 

Adrian Sârbu a fost cameramanul „oficial” al evenimentelor din 1989 din partea Grupului Iliescu. Ulterior, în primul guvern post-decembrist a avut rolul de consilier al Premierului Petre Roman și primul purtător de cuvânt al regimului nou-instalat. În 1995, a fondat stația PRO TV.
 
Actualmente, este patronul Mediafax Grup, care conține printre altele, siteurile Gândul.info, Mediafax.ro, ZF.ro, etc.


Iată ce scrie Hillerin în Cațavencii:


„Ani de zile, imaginarul colectiv a pus transportarea minerilor în cârca lui Traian Băsescu. Datele din rechizitoriul mineriadei spun altceva. Spun că, de fapt, cel care s-a ocupat de aducerea minerilor în București este Adrian Sârbu. Și nu în grabă, în seara zilei de 13 iunie, când democrația originală era amenințată fățiș, ci încă de pe 11-12 iunie, când s-a pus la cale amenințarea fățișă a democrației originale.

Știm de la judecătorii CEDO că în iunie 1990 a avut loc o represiune sângeroasă înfăptuită de către stat împotriva propriilor cetățeni. Acestei constatări a CEDO îi datorăm și redeschiderea dosarelor mineriadei, care, altfel, ar fi zăcut pline de praf pe culoarul spre crematoriu.

Și tot deciziei acestor judecători ai CEDO îi datorăm valul de informații resuscitate despre rolul lui Adrian Sârbu în masacrele acelei veri, în care clasa muncitoare și Securitatea s-au răcorit cu sânge.

Am atribuit, peste două decenii, revitalizarea discursului despre pericolul legionar lui Ion Iliescu. De fapt, cel care a scris comunicatul citit la TVR pe 13 iunie și în care, în numele Guvernului și al Președinției, se vorbea despre legionari și lovituri de stat este Adrian Sârbu.

Adrian Sârbu, artizanul de mai târziu al gândirii libere marca PRO TV, Adrian Sârbu, exponentul libertății totale de expresie, Adrian Sârbu, omul democrație, omul anticomunism, nu este altceva decât încă un torționar sângeros de tip nou. Nu știm cât preț să punem pe declarația lui V.A. Stănculescu, conform căreia Adrian Sârbu ar fi cerut 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca în stradă pe oamenii din Piața Universității. Trebuie, cumva, dovedită sau infirmată veridicitatea acestei acuzații. Dar restul nu mai sunt doar denunțuri, sunt informații venite din mai multe surse, informații obținute sub jurământ. Informații pe care Adrian Sârbu nici măcar nu s-a chinuit să le nege plauzibil.

Aflăm acum, după fix 27 de ani de la evenimente, că am luat lumină și am acceptat lecții de democrație de la un criminal pe care statul l-a răsplătit în mod repetat, scutindu-l de datorii. Doare. Dar vom înghiți în sec, vom ingurgita ditamai gălușca și, cu puțin noroc, vom rescrie mai aproape de adevăr istoria recentă. E doar începutul unui tratament care ne poate duce fie spre însănătoșire și o lungă convalescență, fie spre totală sminteală. Ce ne va face mai fericiți e încă greu de spus”.