ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când vrei să cauți ceva negativ despre Biserica Ortodoxă Română, poți căuta cu siguranță trei inițiale: CTP. Jurnalistul de la Digi 24 a devenit binecunoscut în ultimii ani pentru diatribele împotriva Bisericii Ortodoxe Române.

Dar nu a fost întotdeauna așa, iar Cristian Tudor Popescu a avut în trecut poziții care sunt în totală contradicție cu ceea ce susține acum.

Spre exemplu, în 2015 într-un editorial din Republica, CTP acuza Biserica de toate relele posibile, de la colaborarea cu vechiul regim ceaușist, cu Securitatea comunistă și lăcomie: „În deceniile dictaturii, BOR n-a fost niciodată de partea simplilor cetățeni, n-a fost nici măcar de partea religiei ortodoxe, nemișcând un deget pentru bisericile distruse și alungate pe roți de Ceaușescu. A prestat în schimb la greu slujbe de înmormântare pentru cei morți de frig, de foame, de inimă rea, colectând nesmintit bănișorul, care nu-i al meu, e-al lui Bunul Dumnezeu...


Sau al Dracului, căci cu Întunecimea Sa Securitatea, cu Puterea ocultă, popii noștri dragi s-au înțeles mult mai bine decât cu Lumina Lumii. Câtă vreme vor exista pe aici inși care să creadă în iertarea păcatelor și viața de apoi, Puterea va avea nevoie de Biserică, căci chivotul strânge bine votul”.
 
Dar fostul redactor-șef al cotidianului Adevărul nu a avut mereu acest discurs care poate fi catalogat cu ușurință drept agresiv anti-creștin. 
 
În 1999, spre exemplu, Cristian Tudor Popescu era unul din jurnaliștii care cerea Guvernului să nu atace sintagma de Biserică Ortodoxă, Biserică Națională. Discursul pe care-l avea atunci CTP poate părea neverosimil, dacă nu ar imaginile filmate, care să confirme cele scrise. Bonus, CTP atacă chiar multiculturalismul, una dintre „dogmele” oficiale ale Digi 24.

Iată ce spunea atunci, ziaristul de azi, de la Digi (În filmare de la minutul 50:00 - sublinierile ne aparțin), într-un dialog cu pe-atunci ministrul transporturilor, Traian Băsescu:
 
„În România avem o altă interdicție, pronunțat de Guvernul Român, aceea ca Biserica Ortodoxă Română să nu se poată numi Biserică Națională. Este vorba de o titulatură ce ține de tradiție, de sensibilitatea românilor și de numărul credincioșilor ortodocși din această țară, care este de 86%.

Acest eveniment face parte dintr-o serie, nu este singular și nici întâmplător.Ori în condițiile în care statul român are așa mari probleme în a-și menține coagularea, stabilitatea,  în a-și găsi în această stare de declin econimic grav și de distrugere masivă de relații sociale, are nevoie de toate elementele care pot contribui la ținerea la un loc a statului romnân. Ori Biserica Ortodoxă este, realitatea ne-o arată, un pilon esențial. Indiferent de părerile noastre. Și în aceste condiții, să vină cineva să se joace cu această titulatură, de Biserică Națională, acest lucru vine într-o serie.

Noi am abdicat de la principiul suveranității naționale când am susținut acea intervenție NATO în Kosovo și dvs știți foarte bine asta. Despre asta a fost vorba acolo și știți foarte bine. Și spulberarea lui nu se referă doar la Iugoslavia, ci la orice stat, în special la statele astea care nu se pot apăra.

Toate aceste evenimente vin în direcția dizolvării ființei statale românești.[...] Mă mulțumesc să constat, că lucrurile merg exact în acest sens. Și că ideologia extremistă a multiculturalismului, acea ideologie în care se răstoarnă scara valorilor umane, în absolutul ei.

În condițiile în care diferiți indivizi trec ca prin brânză prin aceste granițe și fac prin diferite zone ale țării, diferite secte, în condițiile de năuceală, de zăpăceală a poporului român, de derută. În astfel de condiții se găsește Guvernul României să radieze cu sintagma Biserica (Ortodoxă) Națională”.