ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Emisiunea lui Moise Guran dispare de la Digi 24, după doar câteva luni de la transferul de la TVR 1. Motivele pentru care a reununțat nu sunt clare, dar pot fi intuite. 

1. A deranjat. Scandalul cu Eugen Nicolicea nu putea rămâne fără urmări. Deputatul a amenințat cu CNA, după ce a fost dat afară din studioul Digi 24. Este bine știut faptul că în trustul RCS&RDS nimeni nu suflă. Exemplul lui Cristi Citre care a fost concediat după o postare anti-Ponta pe Facebook este bine cunoscut. Dar pe listă mai sunt și alte nume grele, ca Horia Ivanovici, Radu Moraru sau Valeria Dorneanu, dar și mulți reporteri necunoscuți publicului.

2. Audienta. "Racolarea" lui Moise Guran a avut ca scop ridicarea audienței postului, care  depășește cu greu 2-3%. Probabil că Moise nu a fost acel vector la care visau cei de la Digi. În curând pe micile ecrane va veni în locul lui Moise un alt fost tvr-ist, Dragoș Pătraru.

3. Un analist slab. Cei care se pricep cât de cât la economie râdeau cu gura pâna la urechi de analizele lui Guran. Moise nu este economist, dar din postura pe care o avea la Digi 24 a lovit în decizia Guvernului de a crește salariul minim, în bugetari și a ținut partea băncilor la Darea în plată. Argumentele sale păreau de multe ori vorbele celor care îi sponsorizau emisiunea.
 
Noul proiect este praf în ochi

Moise Guran spune că va lansa o aplicație pentru telefonul mobil, dispozitiv cu ajutorul căruia tinerii consumă tot mai mult, ce va filtra informațiile pentru "oamenii ocupați". Dragoș Stanca, șeful agenției Thinkdigital, om cu mai mulți ani de experiență în online, comentează decizia lui Moise Guran de a renunța la emisiunea sa.

"Aparent paradoxal, Moise are dreptate și greșeste, simultan", este reacția lui Dragoș Stanca, într-o postare apărută pe Facebook. 

"Da, publicul consumă televiziune altfel (dar consumă TV în continuare, chiar dacă platformele de distribuție sunt mai diverse) iar raportul de forțe (și bani) TV-online este grav dezechilibrat în favoarea TV-ului. La fel și la fragmentarea ecosistemului, câștigă TV-ul (unui player din TV îi corespund cam 100 în online). Și standardele de măsurare sunt mult mai clare în TV (deci modul în care este așezată industria de advertising, în general, în raport cu asta).
Iar dacă e vreun player care să schimbe lucrurile, acela nu e un independent care dezvoltă o aplicație, oricât de bună ar fi ea, ci tot giganții globali care au clădit un duopol (tot mai) puternic.

Așa că voi risca o predicție: în încercarea sa, lăudabilă, corectă și de înțeles pentru un jurnalist respectabil, de a nu mai avea un "stăpân" și de a fi complet independent, Moise Guran va continua să producă un conținut de calitate, în primul rând, tot pentru alții. Și doar în al doilea rând pentru el și echipa sa.

Nu va produce pentru RCS - RDS sau pentru o altă rețea TV, ci pentru Google (Android), Facebook si Apple (iOS)", a scris Stanca pe Facebook.