ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea antilegionară și Institutul Elie Wiesel fac o nouă victimă. 28 de persoane  - profesori universitari, analiști, publiciști etc -  au trimis o scrisoare de protest Alinei Gheorghiu și lui Vasile Blaga, în care își exprimă consternarea pentru desemnarea Oanei Stănciulescu ca membru al Consiliului de Administrație al Televiziunii  Române.
 
Cei 28 de semnatari ai scrisorii o numesc pe Oana Stănciulescu "neolegionară" pentru poziția pe care a avut-o în emisiunile de la Realitatea TV, în care a fost "foarte activă în cultivarea memoriei unor personalități și valori de extremă dreapta din istoria culturii românești. Cu o consecvență, ce trebuie subliniată, jurnalista își face un crez din a reabilita, și eroiza o serie de personalități de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană și antidemocrată. Pe aceștia  i-a declarat repetat „eroii noștri"."
 
Radu Gyr este etichetat drept "cunoscut poet legionar, autorul imnului mișcării legionare, iar "Vintilă Horia este  cunoscut ca prohitlerist". Oana Stănciulescu este pusă la zid și pentru combaterea legii antilegionare:
 
"Doamna Stănciulescu, împreună cu alți colegi întru credință neolegionară, au atacat brutal Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel", organism al Guvernului României și au adus injurii grosolane directorului general al Institutului".
 
Mai jos aveți scrisoarea și numele celor 28 de semnatari:
 

 "Doamnei Alina Gorghiu,

Domnului Vasile Blaga,

Copreședinți ai Partidului Național Liberal

 Am fost șocați de știrea desemnării doamnei Oana Stănciulescu, la propunerea Partidului Național Liberal,  ca membră a Consiliului de Administrație a Televiziunii  Române.

Oana Stănciulescu s-a făcut cunoscută ca  foarte activă în cultivarea memoriei unor personalități și valori de extremă dreapta din istoria culturii românești. Cu o consecvență, ce trebuie subliniată, jurnalista își face un crez din a reabilita, și eroiza o serie de personalități de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană și antidemocrată. Pe aceștia  i-a declarat repetat „eroii noștri". Câteva exemple sunt revelatoare: la 23 februarie, acest an,  într-o dezbatere la Realitaea TV, Oana Stănciulescu declara că Radu Gyr, cunoscut poet legionar, autorul imnului mișcării legionare, personalitate recuperată de Ion Antonescu, în regimul căruia a ocupat importante demnități și  scriitorul și publicistul Vintilă Horia,  cunoscut ca prohitlerist sunt „reperele ei morale”. Și, cu prestigiul câștigat întotdeauna de omul de pe ecran, recomanda societății românești să adopte aceste repere morale.

Doamna Stănciulescu a fost extrem de activă în  combaterea legii 217, supranumită în media „legea antilegionară". Am aminti că această lege a fost propusă de parlamentari PNL, cu scopul de a împiedica propaganda extremistă din România. Doamna Stănciulescu, împreună cu alți colegi ‘întru credință’ neolegionară au atacat brutal  Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel", organism al Guvernului României și au adus injurii grosolane directorului general al Institutului.

Nu este lipsit de interes să amintim forma de exprimare a doamnei Stănciulescu caracterizată prin agresivitate, autosuficiență, minimalizarea adversarului de idei.

Considerăm că  pozițiile publice ale doamnei Oana Stănciulescu contribuie la crearea unui climat politic și moral insalubru și sunt periculoase pentru democrația românească. Ele sunt contrare opțiunii europene a societății românești, opțiune în care PNL a avut un rol important. Această opțiune este incompatibilă cu moștenirea fascistă.

Cu atât mai grav consideram că ar fi promovarea publicistei într-o poziție importantă a Televiziunii publice.

Nu putem fi decat consternați de propunerea Partidului Național Liberal pentru completarea Consiliului  de administrație al TVR. Fie că  îmbrățisăm sau nu drumul politic al PNL, am văzut întotdeauna în acest partid o structură democratică importantă.  Am crezut întotdeauna în compatibilitatea conceptelor de democrație, europenism și liberalism.

Să amintim că în istoria sa, PNL  a ‘beneficiat’ de atenția violenței legionare, care l-a asasinat pe unul din liderii partidului, primul-ministru în funcție, I. G. Duca.

Stimată Doamnă și stimate Domnule,

Vă rugăm să luați în considerare, împreună cu organismele de conducere a PNL,  retragerea propunerii privind  desemnarea doamnei Stănciulescu în importantul forum al TVR.

 Cu stimă,

Liviu Antonesei, scriitor,  profesor, Universitatea "A.I. Cuza", Iasi

Ion Petre  Barbos,  Cluj-Napoca.

Stephan Benedict, publicist, New-York

Liviu Beris, PHD, presedinte al  Asociatiei Evreilor Supravituitori ai Holocaustului

Maria Bucur, profesor, Indiana University, USA

Horia Bozdochina, PHD, istoric, Sibiu

Sorin Camner , inginer, Bucuresti,  Romania

Gianina Cărbunariu, regizor

Alina Ciobanu, consilier in cariera, Universitatea Bucuresti.

Peter Dan, PhD Long Island University, New York

Caius Dobrescu, profesor, Universitatea  Bucuresti

Irina Dragan, psiholog

Smaranda Enache, militanta pentru drepturile omului.

Daniel Cristea Enache, conferentiar, Universitatea Bucuresti

Bogdan Florian, lector universitar, SNSPA

Iulian Fota, PHD, expert  in probleme de securitate

Andreea Gheba, doctorand, SNSPA

Mihai Dinu Gheorghiu, profesor , Universitatea "Al. I. Cuza”, Iasi

Georg Herbstritt, istoric, Berlin

Mihaela Grancea, profesor , Universitaea  Lucian Blaga”-Sibiu

Florin Iepan, regizor

Maximilian Marco Katz, MCA, Director Fondator al Centrului de Monitorizare a Antisemitismului

Macovei Elena-Irina, psiholog

Norman Manea, scriitor

Peter Manu,  medic, profesor universitar, USA

Adrian Miroiu, profesor universitar, SNSPA

Andrei  Klein, Cluj-Napoca

Werner Kremm, publicist, Timisoara

Marcu Flaviu Cristian, doctorand UBB, Cluj-Napoca

Iudita Muresan, conferentiar universitar pensionar, supravietuitoare a Holocaustului.

Carmen Mușat, conferentiar universitar, Universitatea Bucuresti, redactor-sef la "Observator Cultural”

Lucian  Nastase-Kovacs, profesor universitar, UBB Cluj-Napoca

Adrian Niculescu, conferentiar universitar, SNSPA

Iulian Popa, PHD, cercetator, UBB

Serban Nichifor,  compozitor, profesor universitar , Universitatea  Nationala de Muzica, Bucuresti

Liliana Popescu, conferentiar universitar, SNSPA

Liviu Rotman, profesor universitar, SNSPA

Michael Shafir, profesor , UBB,Cluj-Napoca

Stefan Sienerth, istoric, Germania

Edit Szegedi, conferentiar universitar, UBB, Cluj-Napoca

Daniel Vighi, scriitor, Timisoara

Zoltan Tibori Sandor, conferentiar universitar, UBB-Cluj

William Totok, publicist,  Berlin

Sebastian Toc, doctorand, SNSPA

Keno Verseck, jurnalist, Berlin

Claudia  Zidaru, doctorand SNSPA

Cezar Gheorghe, jurnalist cultural, critic literar, eseist".