ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 08:00 28/04 Cristian Burci, patronul Adevărul Holding și Prima TV, a fost reținut pentru 24 de ore, miercuri noapte, de procurorii DIICOT Olt, în dosarul în care este acuzat de devalizarea ROMVAG Caracal.

 În același dosar, alături de Burci au ai fost reținuți, tot pentru 24 de ore, Ion Dinoiu, fostul director ROMVAG Caracal și candidat UNPR la primăria municipiului, Clara Clementina Gheocov, fost director al ROMVAG și actual administrator special al „Adevărul”și Vilson Stancu.

Cei patru urmează să fie prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Olt cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Alte șase persoane au fost aduse de procurorii DIICOT Olt la audieri, la Slatina, în cursul zilei de miercuri: Denisa Turcu, fost administrator special al „Adevărul”, Ioana Daiana Străulea, concubina lui Burci, Mihai Danciu, actual director ROMVAG, Viorel Barbu, Ion-Eugen Ștefan, Vilson Stancu și Silviu Mitroi.

 Potrivit procurorilor DIICOT Olt, cel care a cumpărat ROMVAG de la statul român, controversatul om de afaceri Cristian Burci, începând cu anul 2006, a inițiat un grup infracțional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, actual candidat UNPR la Primăria Caracal, dar și de alte opt persoane.

Anchetatorii arată că membrii grupului condus de Burci au prejudiciat ROMVAG Caracal și bugetul statului prin abuz în serviciu și delapidare, în valoare de 7.099.000 euro și 3.811.756 lei, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane și societăți comerciale la care dețineau acțiuni sau erau deținute în totalitate de persoane apropiate, au reușit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracțiuni, în cuantum de 18.099.000 euro și 3.811.756 lei, iar prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile și evidențierea în actele contabile a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, au creat un prejudiciu statului român în sumă de 25.646.825 lei. 

 Știre inițială

Omul de afaceri Cristian Burci a fost ridicat în această dimineață de procurorii DIICOT, fiind acuzat de evaziune fiscală cu un prejudiciu de circa 8 milioane de euro. Una dintre percheziții are loc la sediul ziarului Adevărul, anunță Digi 24.


În această dimineață, DIICOT prin biroul teritorial Olt efectuează patru percheziții domiciliare și la două sedii de firmă, dintre care o redacție de ziar.

Din actele de urmărire penală efectuate până la această dată a rezultat faptul că membrii grupului de criminalitate organizată, prin activitatea desfășurată în perioada 2006 și până în prezent, au creat un prejudiciu SC Romvag SA prin abuz în serviciu și delapidare în valoare de 7.099.000 euro și 3.811.756 lei.

În aceeași perioadă, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane și societăți comerciale la care dețineau acțiuni sau erau deținute în totalitate de persoane apropiate, membrii grupului de criminalitate organizată au reușit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracțiuni, în cuantum de 18.099.000 euro și 3.811.756 lei.

În ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, grupul de criminalitate organizată, condus de Cristian Burci prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile și evidențierea în actele contabile sau în alte documente contabile a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, au creat un prejudiciu statului român în sumă de 25.646.825 lei.

Se efectuează cercetări față de nouă suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, delapidare, evaziune fiscală, instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată, instigare la evaziune fiscală.

La sediul DIICOT Slatina vor fi aduse pentru audieri 12 persoane.

Romvag Caracal și-a început producția în anul 1973. În anul 2002 a fost privatizată, iar în anul 2004 a fost achiziționată de compania International Railway Systems. Pentru o perioadă a fost unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de vagoane de marfă, având o capacitate maximă reală de 5.000 vagoane construite pe an. Din anul 1973 când a început să producă, Romvag SA a construit și vândut peste 70.000 vagoane noi, din care aproximativ 50.000 vagoane pentru export.

International Railway Systems deține 70,51% din acțiuni, iar SIF Oltenia - 27,93%.

Cristian Burci a fost acuzat că în trecut a intermediat vânzarea de copii, fiind postat pe internet un film al unei televiziuni americane, în acest sens. De-a lungul timpului, ziarul Adevărul s-a remarcat printr-o poziție vehementă împotriva Bisericii Ortodoxe Române și a abundat în acuzații la adresa clerului și ierarhiei.