ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, vineri, că nu a știut despre înregistrarea de la intervenția pompierilor la incendiul din clubul Colectiv, publicată recent în presă, și că nu își va da demisia din funcție decât dacă premierul îi va cere acest lucru.
 
Raed Arafat a preferat să ofere pe Facebook „un punct de vedere asupra materialelor și a comentariilor apărute recent în spațiul public”, precizând că refuză să participe la dezbateri televizate în perioada campaniei electorale sau, cel puțin, până la comemorarea tragediei de la Clubul Colectiv, dar că are în vedere organizarea unei conferințe de presă, pe care o va anunța la o dată ulterioară. 

„Nu am știut de acest film, nu am ascuns filmul și nu am dat dispoziție să fie ascuns filmul. Orice altă speculație și manipulare a d-lui Tolontan, a celor care lucrează cu el sau a celor care dezbat aceste subiecte - nu mai am ce să răspund la ele. Deci nu am știut de acest film, nu l-am ascuns -pentru că nu aveam ce să ascund- și nici nu am dat dispoziție să fie ascuns. Acum, dacă vorbim despre filmul propriu-zis, cel puțin o opinie pe care pot să o dau aici este că acest film nu aduce aspecte noi asupra intervenției. El arată câteva secvențe din intervenție și în aceste secvențe se văd pompierii, mai ales într-o anumită locație unde se scoteau victimele și, din păcate, decedații de acolo. Nu arată per ansamblu toată intervenția. Mai mult decât atât, acest film prinde primele momente, momentele în care încă nu toate echipajele sosiseră, nu existau destule tărgi, nu existau destule materiale, dar el nu arată în același moment locul unde erau duși răniții și unde au fost tratați, departe de locul unde se filma. Toate aceste aspecte, vom insista asupra lor când vom organiza conferința de presă (...). Au fost speculații cum că pompierii nu sunt instruiți în dezastre. Da, poate că nu s-au concentrat la nivelul facultății, la nivelul universității, pe partea de dezastre, dar asta nu înseamnă că pompierii nu sunt instruiți pe dezastre. Pompierii intervin la inundații, la diferite catastrofe. E adevărat că intervenția de la Colectiv a fost una foarte specifică și o tragedie cu care nu s-a mai confruntat deloc ISU București-Ilfov, motiv pentru care noi am început să organizăm cursuri de răspuns la astfel de situații, pe lângă exercițiile specifice, iar ultimul curs a fost organizat cu colegi din Paris, inclusiv de la Brigada de Pompieri din Paris, de la o universitate și de la Societatea de Medicină de Catastrofă din Paris, iar acest curs este planificat să fie repetat cel puțin de două ori pe an în următorii 3 ani. Deci nimeni nu poate să spună că aceste lucruri nu se fac. Nimeni nu are dreptul să vină să diminueze încrederea într-o instituție extrem de importantă, per ansamblu, pentru București, dacă vorbim de ISU B-IF, dar pentru țară, dacă vorbim de IGSU. Încercarea de a reduce încrederea în această instituție nu va face decât să îngreuneze intervențiile acestei instituții pentru populație”, a declarat vineri Raed Arafat într-o filmare postată pe pagina sa de Facebook.
 
Acesta a adăugat că emoțiile declanșate în ultima perioadă par a fi rezultatul unei manipulări cu scopul de a crește furia și nemulțumirea populației, pe care să le canalizeze împotriva unor instituții și persoane. Soluția ar fi abordarea cu circumspecție a informațiilor găsite pe Facebook sau în publicațiile lui Cătălin Tolontan și confruntarea acestora cu apărarea celeilalte părți implicate. 
 
„Astfel de situații și astfel de emoții, le înțeleg până la o limită, dar, clar, sunt rezultatul unei manipulări care este foarte bine analizată și foarte bine studiată. Se dorește creșterea nivelului emoțional până în data de 30, folosirea acestui lucru într-un sens sau altul. Nu știu care este motivul, poate că acesta este motivul. Oricum, cineva încearcă să crească la nivelul populației furia și nemulțumirea și să o îndrepte împotriva unor instituții și împotriva unor persoane. Cred că unica soluție la acest lucru este ca populația să se gândească foarte bine la ce găsește pe Facebook, să se gândească foarte bine mai ales la ce publică dl. Tolontan și să analizeze din toate părțile înainte să-l creadă și să aștepte explicațiile. Nu numai explicațiile dânsului, dar și explicațiile noastre”, a avertizat Raed Arafat.
 
Cu privire la o posibilă demisie sau demitere, șeful DSU a spus că nu își dă demisia, dar că va pleca dacă viitorul guvern îi va solicita acest lucru. Nu înainte de a prezenta public o sinteză a activității sale din ultimii 12 ani de zile, cu realizări, situația la zi și perspective de viitor.

„Mai rămâne un lucru pe care l-am auzit și pe care o să-l explic foarte clar: poziția mea despre partea cu demisia sau demiterea. Este dreptul oricărui guvern care vine și a oricărui premier și a oricărui ministru care vine aici să-mi zică: Nu vreau să mai lucrez cu tine! Și, credeți-mă, nu voi sta un minut mai mult decât mi se zice acest lucru. Eu nu îmi înaintez demisia, pentru că nu vreau să aud niciodatp în viitor că: Da, tu ai plecat, nu noi te-am dat afară! Deci da, cine vine poate să decidă să-mi spună să plec și plec.

La plecare, voi face următorul lucru: Voi explica amănunțit unde era sistemul, unde l-am găsit în 2007, când am venit la Ministerul Sănătății, unde am ajuns cu el și ce am găsit în 2014, când am ajuns la Ministerul de Interne și au crescut responsabilitățile, inclusiv pe partea situațiilor de urgență și a aviației. Și, mai ales, ce s-a realizat până acum, unde suntem acum și care sunt planurile pentru următoarea perioadă, care sunt în curs de realizare. Asta va fi singurul lucru pe care eu o să-l fac dacă mi se cere să plec: o să le pun în fața populației, ca să știți unde s-a lăsat sistemul și să știți ce să urmăriți și la ce să vă așteptați în următoarea perioadă, dacă se decide să se meargă mai departe. Poate că se va decide că sunt alte soluții mai bune și care pot înlocui acest sistem cu alt sistem, aici nu mai am ce să comentez”, a explicat secretarul de stat în cadrul MAI. 
 
Raed Arafat și-a cerut scuze pentru cele întâmplate pe plan național și a atras atenția că toate serviciile de urgență sunt în continuare la dispoziția populației și se perfecționează treptat, motiv pentru care cetățenii ar trebui să își păstreze încrederea în Pompieri, Ambulanță și alte instituții. El a anunțat că, după perioada de comemorare a victimelor de la Clubul Colectiv, va organiza o conferință de presă unde va răspunde public întrebărilor ridicate în ultima vreme. 

„Ca ultim mesaj către d-voastră, eu vreau să vă spun că îmi pare foarte rău de ce se întâmplă și îmi cer scuze eu pentru tot ce se întâmplă la acest moment, pe plan național pe această temă. Dar, ce vreau să vă asigur este că împreună, și cu Pompierii, și cu colegii de la Ambulanță și de la toate serviciile de urgență care funcționează acum în țară, tot vă stăm la dispoziție, tot suntem în serviciul d-voastră, și vă rog ca în continuare să aveți încredere în acești oameni, pentru că la acest moment alții nu avem. Încercăm să le ridicăm nivelul, încercăm să îi pregătim, încercăm să ne pregătim din ce în ce mai bine. Din păcate, acest lucru nu poate fi făcut peste noapte și este un proces continuu. Trebuie să aveți încredere în el, pentru că numai așa putem să dezvoltăm instituții puternice, reziliente și care sunt în serviciul d-voastră. Nu le facem pentru noi, ci le facem pentru d-voastră. 

Mulțumesc și am să ies, cum am zis, din nou, când găsesc momentul potrivit, fără să fie vreo implicație în cadrul campaniei electorale sau alte implicații și după ce trece perioada de comemorare a Colectiv. Atunci o să ies și o să am și o conferință de presă în care să răspund la toate întrebările care se vor pune, eu și colegii mei. Mulțumesc!”, a concluzionat Raed Arafat, vineri, pe Facebook.

Comunicatul șefului DSU poate fi urmărit integral în format video.