ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recentele anunțuri ale Procuraturii în cazul dosarulului „Revoluției din decembrie 1989” au stârnit vâlvă în rândul opiniei publice, anchetatorii reușind să confirme ceea ce istoricii afirmaseră încă de acum 10 ani: că mitingul pro-Ceaușescu a fost sabotat în mod intenționat chiar de forțe ale Ministerului Apărării Naționale și că nu a existat un vid de putere între evacuarea lui Ceaușescu din 22 decembrie și preluarea puterii de către grupul Iliescu, în aceeași zi.

Cu toate acestea, procuratura are în arhivele sale o sinteză a evenimentelor din decembrie 1989, care este suficientă ca bază pentru o anchetă care să se soldeze cu trimiterea în judecată a lui Teodor Brateș, redactor-șef Adjunct al Știrilor (Actualități se numeau atunci) TVR din decembrie 1989.

Mai precis, este vorba despre sinteza semnată de Mugurel Florescu, în 1992, în calitate de Șef al Parchetelor Militare. În documentul dezvăluit de EVZ se tratează destul de clar modalitatea în care Televiziunea Română s-a transformat în creator și multiplicator de așa zise „știri”, care urmăreau să creeze conflicte între forțe ale MAPN și ale MI sau între forțe aparținând aceluiași minister.

Mai mult decât atât, pe lângă trimiterea în eter a „știrilor” pe care le primea de etajul 11 al TVR, acolo unde își avea sediul de comandă Silviu Brucan, șeful TVR, precum și Ion Iliescu, Petre Roman, Generalul Militaru și alții, angajații TVR își permiteau să transmită și îndemnuri sau mesaje personale, toate fiind fanteziste și cu rol panicard.

În acest context, liderul și personajul principal al acestei manipulări cu-adevărat naționale și sângeroase a fost Teodor Brateș. Acesta, precum și subalternii lui, asezonau mesajele primite de la etajul 11 cu îndemnuri la uciderea „teroriștilor” care urmau să „atace” Televiziunea, Aeoroportul Otopeni, Radio-ul, Ministerul Apărării Naționale etc.  Mai mult, în mod realmente inconștient, acesta și subalternii săi (Petre Popescu, Victor Ionescu sau George Marinescu) chemau civilii să se înarmeze și să „apere” revoluția în stradă. Conform procurorului militar Mugurel Florescu, aceste îndemnuri s-au soldat cu sute de morți și răniți. Un asttfel de exemplu se petrece chiar în 22 decembrie:
 
În timp ce generalul Ștefan Gușă cerea militarilor să intre în cazărmi, Brateș intervine și anunță că din clădirea inspectoratului județean de milție Sibiu se trage cu armament greu asupra unităților militare! (1:43)
 


Mai jos vă prezentăm câteva dintre mesajele trimise pe în eter cu inconștiență de către Teodor Brateș, imagini care credem că nu mai au nevoie de niciun comentariu.

Mai mult, Teodor Brateș i-a pus în mână lui George Marinescu un mesaj prin care poporul era anunțat că „s-a luat legătura cu ambasada URSS”, care și-a oferit disponibilitatea de a interveni militar în România pentru a „ajuta” la păstrarea cuceririlor revoluționare, „puse în pericol de agenți străini care atacă din elicoptere”. După ani de zile, nici măcar acest lucru nu a fost asumat de Teodor Brateș, acesta mințind că hotărârea de a-l citi pe post i-a aparținut subalternului.



TERORÍSM s. n. folosirea deliberată și sistematică a unor mijloace violente sau amenințări de natură să provoace teamă și neîncredere, panică și nesiguranță, ignorând orice norme umanitare. (< fr. terrorisme).

Conform definiției de mai sus (sursa: MDN '00 (2000), Teodor Brateș este un terorist. 

Conform definiției date chiar de Frontul Salvării Naționale, în 27 decembrie 1989, Teodor Brateș este un terorist. Procurorii au datoria de a-l trimite în judecată pe Teodor Brateș (născut Froim Bernard), acest ajutor de mecanic auto transformat de comuniști în propagandist și „jurnalist”: 

Terorist este orice persoană care răspândește sau publică zvonuri sau informații greșite, în scopul derutării populației civile, al creării de panică și al diversiunii.