ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Analistul de politică externă Iulian Chifu îl acuză pe președintele Asociației pentru Implementarea Democrației, Alexandru Cumpănașu, că răspândește în spațiul public teorii fantasmagorice. Cei doi au fost, joi, invitați în platoul unei televiziuni de știri, unde au fost invitați să vorbească despre alegerile din Republica Moldova. De aici și până la un scenariu care implică destrămarea României nu a fost decât un pas.

Esența discuției ajunsese la o terorie conform căreia Germania cu Austria și Ungaria nu s-ar fi împăcat cu unirea Transilvaniei cu Romania și au un plan secret de rupere a Ținutului Secuiesc de țară.

„Am luat cunoștiință de cele mai abracadabrante teorii ale cospirației sub titlul de teorie lansată de Alexandru Cumpănasu”, a scris Chifu pe Facebook.


„Mai grav, teza e prezentată frust, direct și fără nuanțe, fără nici o referință, iar fiecare „argument" reprezentă o nouă aberație a autorului. Până la urmă susținerile erau discuții secrete cu unii diplomați, exemple selectate și imaginate și credibilitatea propriei persoane”, adaugă acesta.

După ce minute în șir a ascultat teoria lui președintelui AID, analistul a luat cuvântul arătând că toți cei de față se află în fața unei „fraude științifice”.

„Autorul s-a descalificat definitiv. Nu există niciun fundament pentru aceste elucubrații”, spune acesta.

Abia atunci toți cei din jurul mesei au răbufnit și au subliniat „că suntem într-adevar în fața unei colecții de reverii extrem de periculoase vândute drept adevăruri”, a punctat Chifu.

Momentul culminant de „sinucidere publică” al lui Cumpănașu a fost, subliniază Chifu, intervenția finală în care "a acuzat pe toți cei de la masă (dintre care 4 profesori universitari, trei foști consilieri prezidențiali și un fost ministru de externe) că sunt agenții SIE și ai BND-ului german care disturg România”.

„Mare-i grădina Domnului!”, afirmă Iulian Chifu în încheiere.

 Reacția lui Chifu a succedat afirmațiile făcute anterior de Cumpănașu cu privire la Transilvania. Acesta evocase un scenariu în care Transilvania ar urma să devină un stat independent, ca urmare a unei decizii din Occident. 

 „Astăzi nici măcar nu se mai pune problema în termenii clasici ai revizionismului maghiar sau ambițiilor Rusiei. Este mai degrabă o nouă înțelegere pe deasupra capetelor noastre între țări din Occident și tradiționalii doritori de rupere a unui stat mare cum este România în Europa.  

 Scenariul ar arăta așa: formarea unui nou stat independent Transilvania pe baza multietnicitatii, a faptului că furnizeza peste 50 la sută din PIB și a unei afilieri cultivate intens față de spațiul germanic, care evident nu se limitează la Germania. O astfel de nouă Republică cerută de cetățenii "transilvăneni" ar rupe forța și puterea României de azi și ar ușura substanțial misiunea de distrugere a unui stat ce se încăpățânează să rămână UNITAR, NAȚIONAL și INDIVIZIBIL”, este de părere președintele Asociației pentru Implementarea Democrației, Alexandru Cumpănașu,.