ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă ai un ONG care susține că ajută persoanele cu handicap locomotor, dar și o firmă unde se fabrică, cu finanțare externă, acele cârje pe care tu le distribui invalizilor în acțiunile tale umanitare, ceea ce faci nu se cheamă filantropie, ci business targetat. 

Activismul civic din România este, veți vedea, o afacere. Iar oengiștii moraliști care se adună ca roiul de muște sub listele ce fie susțin diverse persoane, fie cer decapitarea altora, funcție de interese, nu sunt deloc niște idealiști care mănâncă la „plimbă-tava” sau care se îmbracă de la second-hand... Sunt niște indivizi cu obraz suțire și cu cheltuieli pe măsură. 

„Institutul pentru Politici Publice (IPP) s-a născut la jumătatea drumului dintre idealism și pragmatism”, se spune într-un studiu realizat de IPP în 2001, anul înființării. „Membrii săi fondatori sunt practicieni cu experiență de peste 5 ani în campanii de masă pentru educarea cetățenilor despre regulile și avantajele democrației. Sunt idealiști, în sensul în care tentația sectorului privat nu i-a câștigat, sunt pragmatici în sensul în care sunt hotărâți să continue să-și aducă contribuția la consolidarea democrației prin susținerea dezbaterilor publice cu informații nepartizane, credibile și consecvente și care să nu se limiteze geografic la zonele în care există acces la informație!” Să bată tobele, să sune trompetele și să plângă flașnetele!

Ȋn august 2004, Alexandru (fostă Bau) Violeta-Victoria, actualmente ministru pentru Consultare Publică si Dialog Civic, pe atunci director al IPP, și David (actuală Soci) Alexandra, coordonator de programe în IPP, au înființat SC LD GLOBAL GROUP SRL București. Administratorul firmei ce avea ca domeniu de activitate consultanța pentru afaceri și management, dar și studii de piață și de sondaj, era Bau Violeta, care deținea 50% din acțiuni. Ȋn septembrie 2007, Bau s-a retras din firmă, cesionând acțiunile către Trăistaru Vasilica, iar denumirea societății s-a schimbat în Expert Meeting SRL.

Ȋn mai 2007, Alexandru Violeta, director IPP, Moraru Adrian – Flavius, fost coordonator programe alegeri în Asociația Pro Democrația, devenit director programe partide politice și alegeri în cadrul IPP, și Iorga Elena, coordonator de programe la IPP, înființează SC IPP CONSULTING UNIT - SRL București. Societatea are ca domeniu „activități juridice, de contabilitate și revizie contabilă, consultanță în domeniul fiscal; activități de studii de piață și de sondaj”. Ȋn 2007, firma înregistrează un profit net de 62.818 RON, iar în 2008 - 121.652 RON, având zero angajați. Alexandru Violeta deținea în această societate o cotă de participare la beneficii/pierderi de 36%. 

 „City Invest” = 1.100 de euro/oraș

SC IPP CONSULTING UNIT – SRL reprezenta în relațiile cu terți Asociația Institutul pentru Politici Publici, „un think thank înregistrat ca organizație neguvernamentală” și finanțat, direct sau prin interpuși, din fonduri externe. Unii vor spune că e treaba străinilor cum își plătesc lobby-iștii. Există însă (încă public) un contract de prestări servicii semnat în 2013 între o administrație publică locală, Primăria Timișoara, ce are calitatea de beneficiar, și SC IPP CONSULTING UNIT – SRL, reprezentant al Asociației Institutul pentru Politici Publice, având calitatea de prestator. 

Contractul are ca obiect „reglementarea raporturilor contractuale între părți în vederea organizării evenimentului City Invest 2013 (eveniment de promovare a priorităților investiționale de la nivelul a 5 mari municipii din România, între care și Primăria Municipiului Timișoara).” 

„City Invest 2013” a fost, de fapt, o întâlnire organizată la hotelul Intercontinental între primarii din Botoșani, Suceava, Arad și Timișoara și „reprezentanții mediului diplomatic și de business”. La eveniment, Gheorghe Falcă a prezentat „proiectul polului urban Arad-Timișoara ca strategie de dezvoltare în context euro-regionale”, iar Nicolae Robu, primarul Timișoarei, a declarat că „Timișoara și Aradul au cunoscut o dezvoltare economică frumoasă și potențialul lor trebuie pus în valoare printr-o altă viziune” . 

Pentru tot acest deranj, Primăria din Timișoara a virat în contul IPP CONSULTING UNIT – SRL suma de 1.100 de euro.
Și, deși investitorii străini n-au dat buluc, „City Invest” a fost organizat, după aceeași rețetă, și în anii următori, cu alte orașe. 
 
 
Sute de mii de lei din „cercetări și studii de piață”

SC IPP CONSULTING UNIT SRL nu este însă singura firmă la care au devenit asociați cei de la Asociația Institutul pentru Politici Publice. Ȋn mai 2007, Moraru Adrian Flavius, director programe partide politice și alegeri în cadrul IPP, și Alexandru Violeta, director IPP, au pus bazele SC IPP WEBSOL SRL ce are ca domeniu de activitate „prelucrarea informatică a datelor”. Ȋn 2007, firma cu un singur angajat înregistrează un profit net de 120.721 RON. Anul următor, societatea în care Alexandru Violeta deținea 40% din acțiuni își schimbă denumirea SC IPP DATA RESEARCH SRL, mai angajează un om și obține un profit de 233.208 RON.

Prezentată drept „divizia de cercetări și studii de piață” a Institutului pentru Politici Publice, IPP DATA RESEARCH realizează sondaje: „65% dintre votanți l-ar demite pe Băsescu” (iulie 2010), „Peste 40% dintre români nu votează sau nu știu cu cine să voteze la viitoarele parlamentare” (iulie 2010), „Românilor le este milă de semenii cu dizabilități intelectuale, dar 45% nu vor să trăiască lângă ei” (iunie 2011), „50% dintre români consideră că firmele străine sunt mai corecte în modul în care participă în procesul de achiziții publice” (septembrie 2011), „36% din femei au făcut cel puțin un avort” (aprilie 2012), ș.a.m.d.

Ȋn noiembrie 2013, Moraru Adrian și Alexandru Violeta cesionează toate acțiunile deținute la această societate către Asociația Institutul pentru Politici Publice. Profitul net scade de 25 de ori.

La 20 August 2015, firma IPP DATA RESEARCH este dizolvată cu lichidare (radiere).

Ȋncă o firmă, pentru activități de editare

La prima firmă, înființată în 2004, Alexandru (fostă Bau) Violeta o avusese asociată pe Soci (fostă David) Alexandra, coordonator de programe în cadrul IPP. Ȋn septembrie 2007, Alexandru iese din firma rebotezată Expert Meeting SRL. Două luni mai târziu, Soci Alexandra (30% din acțiuni), Moraru Adrian (30%), Alexandru Violeta (20%) și Iorga Elena (20%) înființează SC EXPERT PUBLISHER SRL, ce are ca domeniu de activitate editarea cărților. Ȋn 2008, firma e redenumită SC BT PUBLISHER SRL, iar în acel an, având un singur angajat, reușește să obțină un profit net de 80.861 RON.    

Ȋn ianuarie 2009, oengiștii din IPP își cesionează toate acțiunile către alte două persoane care schimbă denumirea firmei în SC FLUID DESIGN SRL, dar și domeniul principal în „activități de arhitectură”.

Schema acestor societăți comerciale, din care oengiștii asociați încasează dividende, ne arată circuitul banului în activismul civic de tip „think thank”. Acolo unde, dincolo de convingeri, există afaceri. Și profit.

VA URMA: Cine și cum a finanțat Institutul pentru Politici Publice