ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Holocaustului în România este marcată, în mod oficial, de statul român pe 9 noiembrie. Decizia a fost luată în 2004, atunci când prin hotărâre de Guvern, premierul de atunci, CP Tăriceanu luând decizia la propunerea Comisiei Internaționale pentru studierea Holocaustului, condusă de Elie Wiesel.

Tot atunci a luat ființă și Institutul "Elie Wiesel", condus de Alexandru Florian. Oficialitățile statului au ținut să salute acest eveniment. Ziua de 9 noiembrie a fost aleasă pentru că la 9 octombrie 1941, regimul Antonescu a început deportarea evreilor din Basarabia și Bucovina în Transnistria.

"Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului marchează anul acesta împlinirea a 10 ani de la deschiderea oficială a Institutului "Elie Wiesel". Felicitări pentru activitatea de până acum tuturor oamenilor deosebiți care s-au pus în slujba adevărului istoric și au păzit cu vigilență societatea românească de comportamente sau idei periculoase! Munca depusă în ultimii 10 ani a fost esențială pentru promovarea toleranței și a solidarității, pentru buna funcționare a democrației românești, pentru imaginea țării noastre în lume și mai ales pentru restabilirea dreptății față de familiile celor care au avut de suferit", a scris victor Ponta pe facebook.

Președintele Klaus Iohannis, împreună cu alți oficiali ai statului, dar și ambasadorii SUA și ai Rusiei, a participat o ceremonie desfășurată la Memorialul Holocaustului din București.

Șeful statului a spus că România a ales să fie "vigilentă" în ceea ce privește legislația legată de negarea Holocaustului.

"Acest loc nu a fost ales întâmplător, ci în inima Bucureștiului și în preajma unei instituții publice. Menirea sa este tocmai de a sublinia faptul că drama evreilor și romilor s-a produs în mijlocul societății și de a accentua responsabilitatea statului român în acțiunile inumane săvârșite, pe criterii etnice și de rasă, în anii celui de-al doilea Război Mondial.
 
A fost un proces dificil, dar am arătat că ne-am însușit întru totul lecția trecutului. Am ales să fim vigilenți, să prevenim și să combatem orice formă incipientă de ură, discriminare și insultare a memoriei victimelor prin negarea sau minimalizarea genocidului evreiesc. Am ales cu responsabilitate să apărăm zi de zi libertățile civile, prin lege și prin apelul la justiție, nu doar prin carte. De aceea, vă pot asigura astăzi că în România nu mai sunt posibile asemenea fapte precum cele petrecute în acei ani tulburi", a precizat Iohannis, adăugând că, în timpul comunismului, Holocaustul a fost ascuns românilor.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a subliniat că legislația românească în domeniu este "peste orice legislație europeană în materie".

"România a făcut pași importanți în combaterea antisemitismului, lucru recunoscut de toate instituțiile internaționale. Parlamentul a adoptat legi foarte clare care condamnă negarea Holocaustului și incitarea la ură rasială. Legislația românească în domeniu este peste orice legislație europeană în materie. România este astăzi o țară care încurajează diversitatea și toleranța", a afirmat Zgonea.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a lăudat România pentru felul în care "recunoaște" acest moment la istoriei.

"Adresându-mă României, aplaud măsurile pe care le ia pentru recunoașterea acestui capitol tragic din istoria sa. Și îi îndemn pe toți românii, în special pe tineri, să studieze atent această istorie și să nu uite niciodată cele petrecute", a afirmat Hans Klemm