ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul trecut, pe 15 noiembrie, s-au pus bazele unui proiect de coagulare a Dreptei românești de extracție conservatoare, inițiativă a grupurilor civice Alternativa Dreaptă și Alianța Conservatoare, alături de Uniunea Creștin Democrată din România, Partidul M10 și Partidul Forța Moldova. Ulterior pe această platformă s-a raliat și grupul Dreapta Reformatoare Conservatoare.

Bun! Frământările referendumului nu au fost în zadar, am zis eu, și mi-am asumat încă de la debut rolul de facilitator al acestor energii ce se unesc în numele unor valori sociale creștine.

O platformă civică de idei ce a reușit în final să depășească dificultățile și orgoliile inerente oricărui demers comun și să devină alianță civico-politică în siajul unui manifest generos. Nu este partid, este un modus-vivendi sub steagul „avem aceleași valori, putem construi împreună”.

Formulez acum o replică editorialului dilematic scris de Bogdan Stanciu la apariția proiectului, articol ce lansează șase întrebări. Șase răspunsuri despre posibilitatea unei Drepte conservatoare creștine.

1.  Cum se împacă „valorile civilizației iudeo-creștine” din Manifest cu susținerea pentru Uniunea Europeană? 

Simplu, este suficient să observăm modelul de succes al Poloniei care nu a renunțat la identitatea sa și, totodată, a prosperat ca țară în contextul Uniunii Europene.

România are nevoie ca de aer de schimbarea paradigmei în politică. O așezare conservatoare, care să recupereze politic discursul revenirii la credință, în contextul în care suntem intoxicați zilnic fie cu soluții socialiste, fie cu soluții Karl Marx Reloaded.

Nu trebuie să fii analist politic pentru a îți da seama de nevoia de Reformă a Europei comunitare plecând de la principiul suveranității fiecărui stat național. Dar acesta este de asemenea un proiect comunitar. Răspunsul la prima întrebare este cât se poate de simplu: o alternativă a Dreptei nu poate pleca decât de la regândirea și reafirmarea rolului și locului României în ecuația europeană, prin trecerea de la o atitudine reactivă, defetistă și resemnată, la una proactivă, ofensivă și creativă, care să țină cont de specificitățile și interesele naționale, având ca obiectiv susținerea unei reforme profunde a Uniunii Europene în formatul - perfectibil! - sugerat de ani de zile de grupul reformiștilor și conservatorilor europeni din cadrul Parlamentului Europei (ACRE). 

 

Cu atât mai mult cu cât vorbim și despre o alternativă a familiei, susținută de AD. Familia întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, singura relație interumană ce asigură mediul optim nașterii, creșterii și educației viitorului României. Despre fiecare copil nou-născut, fiecare familie de români nou-întemeiată sau întoarsă acasă ca prioritate de suflet și națiune, de unde ar trebui regândită întreaga politică românească.

2. Conservatorii americani includeau în programul lor respectul față de viața omului din momentul concepției, care este poziționarea Alternativei Drepte?

Este una dintre valorile exprimate în Manifest, o atitudine de respect atât pentru viața mamei, cât și a copilului nenăscut. Pentru a se înțelege cât se poate de clar despre ce anume vorbim nu trebuie decât să observăm că toți cei care se pronunța în favoarea avortului au fost deja născuți, ca să îl parafrazăm pe fostul președinte american, Ronald Reagan. Pentru noi este o valoare sanctitatea/sacralitatea vieții, de la concepție până la moarte naturală. O atitudine francă pe scena politică românească, neasumată de marile partide.

3. Alianța cu Occidentul include și susținerea pentru agresiunea unor state aliate împotriva altor state suverane?

Că vrem sau nu vrem, suntem vecini teatrului de război din Ucraina. Geopolitic vorbind, Rusia este tributară reflexelor imperialiste prin raportarea și imixtiunea în politica internă a unor țări precum Republica Moldova, Ucraina sau Georgia. Continuând să folosească strategia „conflictelor înghețate” pentru a-și perpetua influența Rusia încalcă tratatele internaționale în vigoare. Din păcate Rusia este tezaurul nostru, „tezaurul” unei experiențe de 50 de ani de comunism pentru care încă nu și-a cerut măcar scuze. Dimpotrivă, dacă mă gândesc la gafa recentă a Ambasadei Rusiei cu „eliberarea” României din 1944.

De aceea suveranitatea și siguranța națională a românilor au depins și depind în continuare de integrarea într-un sistem de securitate multipolar cum este NATO.

4. Willy Schuster este prieten cu iredentistul Tokes Laszlo și secesionistul Sabin Gherman? 

Colegul nostru Willy Schuster este un lider al grupului civic Alianța Conservatoare iar ce a apărut în presă au fost manipulări ce au încercat să îl discrediteze. Una dintre direcțiile programatice ale platformei de coagulare a Dreptei conservatoare o constituie păstrarea neștirbită a caracterului național, suveran și independent, unitar și indivizibil al statului roman. De fapt atitudinea față de semnare Pactului ONU pentru Migrație, sprijinirea proiectului unirii cu Basarabia sau condamnarea ideologiei corectitudinii politice sunt atitudini concrete care nu pot fi manipulate mediatic.

5. M10 este asociat de foarte multă lume cu Monica Macovei, își va schimba numele?

Dacă pentru USR referendumul a însemnat poziționarea fermă în aria progresistă, pentru M10 a însemnat migrarea spre conservatorism. Partidul M10 se află la finalul unui amplu proces de devenire în spirit conservator, cei ce nu s-au regăsit au plecat înspre USR, PMP sau Demos și redenumirea partidului se afla pe lista de priorități. Sau poate mai mult, în urma conlucrării de la alegerile europarlamentare cei din platformă, împreună cu cei ce vor adera, să fondeze un vehicul politic conservator nou care să ofere României un proiect de țară, soluții eficiente la probleme grave cauzate de guvernarea PSD-ALDE.

6.  Alternativa Dreaptă este asociată cu #rezist? 

Fenomenul demonstrațiilor din Piața Victoriei a fost permanent sub presiunea unor manipulări, pentru a fi „îmbrăcat” în haine politice progresiste. Cu toate acestea acolo au mers și simplii cetățeni neafiliați politic sau conservatori ce nu erau de acord cu deciziile guvernanților.

"Alternativa Dreaptă” a afirmat clar la lansare faptul că inamicii săi politici sunt stânga comunistoidă dar și stânga progresistă. În acest context proiectul este la polul opus „haș-tag”-urilor clasice în viață #rezist sau #boicot.

Chemarea de a ne uni sub aceeași umbrelă în anul centenar a fost pe frecvența revenirii României din lunga tranziție postcomunistă. Se dorește afirmarea unui demers politic deschis, care să coaguleze nu doar instituționalizările conservatoare de tip partid, organizații nonguvernamentale sau/și think-tank-uri, ci și gânditorii conservatori solitari, consacrați, care se pronunță ca atare în spațiul public.