ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:55 Copreședintele ALDE Daniel Constantin a declarat, duminică, după ce BPC al partidului i-a retras sprijinul politic, că își va da demisia dacă premierul Sorin Grindeanu îi va cere acest lucru, afirmând că îl va informa pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că Tăriceanu „a călcat în picioare” Statutul.

„Dacă domnul Grindeanu îmi va cere acest lucru, categoric îmi voi da demisia”, a declarat copreședintele ALDE Daniel Constantin, întrebat ce va face dacă premierul Sorin Grindeanu îi va cere demisia.

Daniel Constantin a afirmat că îl va informa pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că Tăriceanu „a călcat în picioare Statutul”.

„Eu îl voi informa pe domnul președinte Dragnea de faptul că a fost o încălcare a statutului și o să îmi exprim și în fața domniei sale regretul că domnul Tăriceanu, pentru a promova interesele politice proprii, calcă în picioare orice fel de statut, producând un abuz pe care îl clamează”, a mai spus Daniel Constantin.

Constantin a afirmat că nu va contestat în instanță decizia luată duminică de BPC al partidului de a-i retrage sprijinul politic.

„Nu voi contesta în instanță acest lucru, voi contesta în instanță organizarea Congresului (....) de această dată voi face tot posibilul ca adevăratul caracter al domnului Tăriceanu să iasă la suprafață”, a spus copreședintele ALDE.

Daniel Constantin a precizat acea contestație făcută cu privire la organizarea Congresului este deja depusă și își va urma cursul.

„Contestația pe care noi am făcut-o vizavi de organizarea Congresului merge mai departe, ea a fost depusă la Tribunal, deși s-a practicat acolo un fel de șantaj – <<te excludem din ALDE dacă mergi mai departe>>. Nu am făcut altceva decât (să cer-n.r.) ca instanța să constate legalitatea măsurilor care s-au dispus. O să încerc în continuare să aduc ALDE pe drumul potrivit”, a spus Daniel Constantin.

ACTUALIZARE 17:20 Mandatul lui Daniel Constantin în funcția de vicepremier și de ministrul al Mediului se aproprie de final după ce Biroul Central al ALDE a decis duminică cu 86 de voturi pentru, 12 împotriva și 5 abțineri să îi retragă acestuia sprijinul politic, anunță B1 TV.

Decizia ALDE de retragere a sprijinul politic urmează să fie comunicată premierului Sorin Grindeanu care decide dacă acesta va fi schimbat din funcțiile guvernamentale.

Conform surselor din ALDE, Grațiela Gavrilescu urmează să fie propusă pentru a îl înlocui pe Daniel Constantin în guvern. Aceasta este în prezent ministru delegat pentru relația cu Parlamentul. 

 Știre inițială

Liderii ALDE se reunesc duminică după-amiază, la Palatul Parlamentului, în ședința Biroului Politic Central pentru a stabili poziția partidului în urma disputelor care au avut loc între copreședinții Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu, existând voci care cer retragerea sprijinului politic lui Constantin.


Potrivit unui comunicat al partidului, la ora 16.00 va avea loc o conferință de presă, la sala grupului parlamentar ALDE de la Camera Deputaților, care va succede ședinței Biroului Politic Central.

La lucrarile Delegației Permanente a ALDE, care au avut loc săptămâna trecută, co-președintele Daniel Constantin a părăsit sala de ședință, denunțând reuniunea ca fiind nestatutară. El a fost însoțit de un grup de membri ai formațiunii, majoritatea foști membri ai Partidului Conservator, patru dintre aceștia ocupând funcții, în prezent, de secretari de stat.

Întrebat la acea dată dacă există riscul ruperii ALDE în acest moment, Călin Popescu-Tăriceanu a spus că nu se poate pronunța și că membrii care vor să continue și să respecte până la urmă regulile merg înainte. „Nu știu. Nu există decât un singur partid, care este ALDE. Membrii care vor să continue și să respecte până la urmă regulile statutare și de democrație, merg înainte. Și, cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine”, a spus co-președintele ALDE.

În aceeași ședință, Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat că va candida pentru funcția de președinte al ALDE.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu mai face niciun fel de înțelegere cu co-președintele ALDE Daniel Constantin, despre care a spus că, prin acțiunile sale, acesta își „forțează” excluderea din partid.