ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul premier Adrian Năstase este unul dintre foștii oficiali români cărora americanii le-au interzis accesul în Statele Unite. Lui i-a fost ridicata viza în urmă cu trei ani, la câteva luni după ce a fost condamnat prima dată pentru corupţie.

El declară că decizia americanilor a fost luată la presiunea unor consilieri anticorupţie români, aflaţi în cercul de influenţă a lui Traian Băsescu şi care lucrau pentru ambasada americană.

"Înainte ca acea condamnare să fie definitivă am primit acea scrisoare de la consulul american. M-am mirat pentru că nu mi-am imaginat că această chestiune a pixurilor din campania electorală din România poate să fie o chestiune atât de importantă în Statele Unite, cu atât mai mult cu cât relaţia mea cu administraţia americană în legătură cu conflictele din Irak, colaborarea în legătură cu intrarea în NATO consideram că sunt chestiuni destul de importante. Americanii şi administraţia americană nu au foşti prieteni.

Ei au numai actuali prieteni. Ţi-ai terminat mandatul, nu mai eşti util... PA! Deci ăsta e mesajul care a apărut din acea scrisoare. Nu ştiu, se temeau americanii că voi merge şi voi organiza acţiuni teroriste acolo?", se întreabă Adrian Năstase, citat de digi24.ro.

Reacţia vine după ce un reprezentant al departamentului american de stat a spus că există foşti şi actuali oficiali guvernamentali din România şi Bulgaria care nu au permisiunea să călătorească în SUA. Motivul: suspiciuni de corupţie.