ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:00 Ministrul Alexandrescu va fi revocat după-amiază. Corina Șuteu, nominalizarea premierului

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, va fi revocat din funcție marți după-amiază, nominalizarea premierului Dacian Cioloș pentru această funcție fiind Corina Șuteu, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.

 Sursele citate au susținut că nominalizarea este ''un semn clar'' de continuitate a unor reforme ''care sunt ale Guvernului, nu ale unei persoane''.

Corina Șuteu, fost director al Institutului Cultural Român New York, este în prezent secretar de stat în Ministerul Culturii, în echipa lui Vlad Alexandrescu.

Știre inițială

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat marți că nu își va da demisia pentru că își dorește să rămână în fruntea ministerului ''în acest moment în care reforma este periclitată''.


''Așteptăm propunerea de nume pentru un nou ministru al Culturii. Eu cred că am făcut tot ce puteam să fac mai bine la Ministerul Culturii, însă în acest moment în care cred că reforma este periclitată aș dori să rămân mai departe la Ministerul Culturii ca o garanție că această reformă va continua'', a afirmat Vlad Alexandrescu.

 Premierul Dacian Cioloș a precizat sâmbătă că marți va trimite președintelui revocarea lui Vlad Alexandrescu și o nouă propunere pentru Ministerul Culturii. Anunțul privind demiterea lui Vlad Alexandrescu a fost făcut de șeful Executivului pe Facebook, ca urmare a scrisorii pe care acesta a trimis-o GDS și în care acuza presiuni și acțiuni de intimidare directă din partea unor colegi din Cabinet, precum și răceala unora după ce a luat atitudine în problema plagiatelor.

"Legat de ultimele discuții in jurul demisiei Ministrului Culturii: E păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine în acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, și de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situațiile cu care susține că s-a confruntat. Viața merge înainte. Reformele vor continua și în cultură și în alte domenii. Doresc tuturor sa găsească înțelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paști", a scris Cioloș.

 Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a acuzat membri ai Guvernului de acțiuni de intimidare prin intermediul unei scrisori trimise "în spiritul transparenței" către Grupul pentru Dialog Social (GDS).

"Prin multe decizii și acțiuni ale mele, am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roșia Montană sau de la Cathedral Plaza din București. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat in Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piața Romană, am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă", a susținut Vlad Alexandrescu în scrisoarea trimisă către Grupul pentru Dialog Social (GDS).

"Faptul că, în mai multe ședințe de Guvern, m-am pronunțat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii (...) mi-a adus o adversitate rece a acelor miniștri care erau implicați", a mai spus ministrul, referitor la cazurile de plagiat în obținerea anumitor diplome.

"În momentul de față, cred că o reacordare a încrederii Prim-Ministrului în mandatul meu și în reforma pe care am început-o ar fi singura cale prin care aceste reacții ar putea fi stopate, măcar pentru o perioadă", a conchis Alexandrescu.

Ulterior, ministrul a precizat, tot pe Facebook, că scrisoarea către GDS în care acuză membri ai Guvernului de acțiuni de intimidare a devenit publică fără voia sa și spune că nu are nimic de adăugat față de cele invocate și nu a dorit să condiționeze astfel rămânerea sa în Guvern.