ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 9.11 / 23:50 Alexandru Cumpănașu a reacționat pe Facebook la dezvăluirile făcute sâmbătă seară de televiziunea Antena3. El susține că informațiile lui sunt verificate și că fata din filmare este într-adevăr Luiza Melencu, pe când tânăra care a intrat în direct la Antena3 ar fi o persoană găsită de „sistem” ca să-i compromită lui „buna credință și dorința de a afla adevărul”.

„Voi lupta până la capăt pentru aflarea adevărului în cazul Alexandrei, Luizei și al tuturor victimelor sistemului. Sper ca fata care a apărut „din spuma mării” la nici 24 de ore de la anunțul meu să fie reală și să renunțe la „meseria” aleasă. Așa cum sper ca Brigada Antimafia din Italia să o audieze pentru a afla cu toții adevărul. Voi depune solicitare în acest sens odată cu predarea filmulețului. „Eficiența” SISTEMULUI în găsirea unei fete care se presupune că este fata din filmuleț este net superioară găsirii Alexandrei și Luizei. Atitudinea aproape barbară la adresa mea, care am venit cu o informație verificată, îmi dovedește că SISTEMUL tremură ... Le apreciez totuși forța, inventivitatea și unirea în a face rău. Mă bucur enorm pentru diversiunea din seara aceasta și sper ca adevărul, oricare ar fi el, să iasă la iveală”, a scris Cumpănașu sâmbătă seară pe pagina lui de social media

ACTUALIZARE 9.11 / 22:50 Tânăra filmată în Italia, despre care Alexandru Cumpănașu a susținut că ar fi Luiza Melencu, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 pentru a lămuri situația, explicând că asocierea ei cu Luiza este eronată și cerând să nu mai fie difuzate imagini cu ea la televiziunile din România. 

„Erau doi tipi care probabil m-au filmat ... La câți oameni trec pe acolo, nici nu am cum să-mi dau seama. Eu sunt acea persoană din filmare. Cred că acum o lună-două a fost făcută acea filmare ... E plin de românce în zonă, dar eu nici nu vorbesc cu ele. Dar cum de m-a nimerit fix pe mine că semăn cu Luiza, de unde și până unde? Cineva care ar răpi o fată nu i-ar da voie să mai țină legătura cu familia ei”, a declarat femeia, sub protecția anonimatului, sâmbătă seară, la Antena3.
 
ACTUALIZARE 9.11 / 19:30 Alexandru Cumpănașu a publicat sâmbătă pe pagina lui de Facebook un comunicat de presă în care explică modul obținerii informațiilor despre fata presupusă a fi Luiza din Italia. El detaliază prima discuție, purtată vineri cu familia Melencu, precum și o a doua discuție, avută cu părinții Luizei după intervențiile televizate de vineri seară.
 
Candidatul la președinție susține că a separat campania electorală de situația Luizei, respectând, totodată, dreptul la imagine al unei persoane publice. Cumpănașu anunță că familiile Melencu și Măceșanu vor rămâne unite în demersurile de aflare a adevărului despre dispariția Luizei și Alexandrei. El va depune luni „plângere penală pe numele persoanei care a deținut aceste informații și nu le-a adus la cunoștința familiei, ascunzând adevărul”. În cursul săptămânii viitoare, unchiul Alexandrei se va deplasa în Italia, împreună cu mama Luizei, pentru a prezenta Direcției Antimafia (Squadra Mobile) atât filmulețul, cât și alte elemente probatorii cu privire la traficul de persoane.
 
„Am făcut rost de numărul de telefon al familiei Melencu și în data de 08.11.2019, la ora 15:30, i-am sunat pentru a le comunica informațiile pe care le dețin. La discuție a participat și avocatul familiei Măceșanu, domnul Aurel Moldovan, moment în care am prezentat familiei Melencu înregistrarea. Discuția a fost una lungă, în cadrul căreia atât eu, cât și domnul avocat, ne-am păstrat rezerva cu privire la identitatea Luizei, rugând familia Melencu să fie singura care poate să aibă o opinie cu privire la cele prezentate. Mama Luizei a confirmat că fata din înregistrare este Luiza, în proporție de 90%, iar bunicul Luizei și restul familiei au fost 100% siguri că aceasta este Luiza.

Fac precizarea că domnul avocat Moldovan a insistat ca familia să privească cu atenție înregistrarea, să își ia timpul necesar pentru a confirma sau nu.

În cadrul discuției, am solicitat acceptul familiei Melencu în vederea efectuării unui anunț public cu privire la informația că Luiza este în viață, căzând de comun acord să nu difuzăm înregistrarea.
În cadrul discuției, am explicat faptul că investigatorii care au identificat-o pe Luiza, au lucrat cu o altă persoană și ulterior m-au contactat deoarece acea persoană deși se afla în posesia informațiilor nu a mers mai departe, ascunzând familiei și autorităților informații importante. În cadrul emisiunilor TV la care am participat, am procedat exact așa cum am stabilit cu familia Melencu, inclusiv precizând că o altă persoană s-a aflat în posesia acestor informații înaintea mea, fără a face nimic pentru a afla adevărul.

Imediat după dezbaterea televizată de la TVR, m-am deplasat în regim de urgență, împreună cu avocatul meu, la familia Melencu pentru a le prezenta înregistrarea mai clar și pentru a decide ce este de făcut din punct de vedere instituțional. În urma unei analize aprofundate a filmulețului, familia Melencu a decis să ne deplasăm împreună săptămâna viitoare la Squadra Mobile (Direcția Antimafia din Italia) pentru a prezenta atât filmulețul, cât și restul elementelor probatorii cu privire la traficul de persoane în cazul Luizei. În urma deciziei luate de comun acord, am mai stabilit cu familia Melencu realizarea unui front comun între cele două familii, victime în această situație, pentru aflarea adevărului și realizarea de demersuri comune. Am constatat, ambele familii, că au existat persoane care și-au dorit o lipsă de comunicare și de acțiuni comune între noi, profitând de drama familiilor noastre, pentru diverse interese. Pot să reconfirm în acest moment faptul că urmare a ultimei discuții avute în cursul zilei cu doamna Melencu, în urmă cu scurt timp, că ne vom deplasa la Squadra Mobile pentru a prezenta toate probele referitoare la traficul de persoane în cazul celor două fete. Totodată, reconfirm decizia doamnei Melencu și a noastră de a rămâne uniți de acum înainte în aflarea adevărului cu privire la Luiza și Alexandra”, este concluzia comunicatului publicat sâmbătă pe Facebook de Alexandru Cumpănașu. Textul integral poate fi lecturat pe social media. 
 
ACTUALIZARE 21:30 Mama Luizei Melencu nu și-a recunoscut fiica în fotografia arătată de corespondentul televiziunii Antena 3, care s-a deplasat la ea acasă.
 
Monica Melencu a declarat că vineri, de ziua de nume a Luizei-Mihaela, tatăl fetei a fost sunat de Alexandru Cumpănașu, care le-a propus să vorbească, pentru prima oară, la telefon, folosind aplicația WhatsApp, prin care le-a arătat o filmare de pe telefonul lui, fără să le-o trimită.
 
Părinții fetei nu dețineau imagini cu presupusa Luiza din Italia, reporterul arătându-le o captură de ecran din filmul furnizat de Cumpănașu. Mama Luizei a privit imaginea cu atenție și a susținut că nu este fotografia fiicei sale. Bunicul, în schimb, consideră că fata din imagine seamănă cu Luiza.
 
„Azi e prima dată când vorbim personal cu dl. Cumpănașu. Atât timp cât a făcut publice aceste informații, își asumă orice responsabilitate. La început, emoționați, am zis : Da, ea este! Eu nu pot confirma 100% că este fiica mea. La nas are mici modificări în fotografie. Luiza semăna cu mine. Nu se văd acele imagini clar, vedeam de pe un telefon pe altul (...) Luiza moartă nu este, iar traficată, da. Noi ne-am axat pe Dincă, dar Luiza moartă nu este. Asta e o rețea acoperită politic. Urlăm de 7 luni de zile, iar noi nu știm decât că „nu există nicio pistă, ne oprește un zid” (cf. procurorului DIICOT Vasilescu -n.r.), nu avem însă nicio dovadă că fetele sunt moarte. Se știe, dar nu se vrea”, a declarat Monica Melencu, vineri seară, reporterului Antena3.
 
Arătându-i-se o fotografie, mama Luizei a spus că aceea nu este fiica ei, fata din imagine părând mai matură și schimbată la față. Bunicul a afirmat, însă, că persoana din poză are fruntea, ochii, buzele, pomeții Luizei, chiar dacă nu seamănă la nas cu aceasta.
 
„Eu îmi mențin teoria că, într-adevăr, în una dintre poze, era Luiza. Am recunoscut-o după fizionomie, indiferent de machiaj sau părul vopsit. Erau anumite puncte care întăresc convingerea că este Luiza”, a declarat bunicul fetei, vineri seară, reporterului Antena3.  
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Luiza Melencu ar fi fost găsită în viață, potrivit prezidențiabilului Alexandru Cumpănașu, care a confirmat informația vineri, în direct, la Antena3, după un anunț făcut live pe pagina lui de social media. Potrivit acestuia, mama Luizei a afirmat că fata din imaginile pe care le-a văzut e posibil să fie într-adevăr fiica sa, iar bunicul fetei a spus că 100% este vorba de nepoata lui.

„Îmi asum această informație, după verificarea acestei informații cu familia Melencu, care mi-a confirmat-o. În acest moment, Luiza este în viață. Există probe în acest sens, atât fotografii, cât și un clip. Am fost în Italia, cu echipe de investigatori, am găsit-o. Această confirmare a venit abia acum jumătate de oră, tremur tot. Nu mă joc cu emoțiile oamenilor, de aceea am luat legătura cu familia Melencu. Aceștia au confirmat atât persoana cât și vocea Luizei. Dacă o mamă nu își cunoaște copilul, atunci cine și-l cunoaște? Îmi este greu să vorbesc despre acest subiect. În acest moment, Luiza Melencu este în viață. Mama și bunicul au recunoscut-o. Fotografiile și filmulețul au fost făcute acum o săptămână sau două, în afara țării. Investigatorii au găsit-o, nu pot să dau numele. Lucrează cu mine. Nu am putut obține confirmarea mai repede pentru că acești oameni au fost pe cont propriu și au lucrat cu altcineva. Acelei persoane nu i-a păsat de această informație și a ținut-o pentru el. Este odios. Nu o să îi spun numele”, a declarat Alexandru Cumpănașu la Antena 3.
 
În timpul în care Alexandru Cumpănașu se afla vineri seară într-o dezbatere televizată cu alți candidați (Ninel Peia, Mircea Diaconu, Ramona Ioana Bruynseels) în direct la Antena3, Mihaela Porime, purtător de cuvânt al DIICOT, a anunțat că „pe niciun canal de cooperare internațională -autorități judiciare, cooperare polițienească- nu există indicii care ar putea susține afirmațiile lui Cumpănașu în privința unui filmuleț realizat în Italia și în care apare Luiza Melencu”, potrivit Mediafax .