ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a anunțat în această săptămână că va scoate la vânzare pachete de acțiuni la CE Oltenia, Hidroelectrica, Aeroporturi București, Portul Constanța, prin majorarea de capital prin emiterea de noi acțiuni și vânzarea acestora pe bursă.

În urma vânzării pachetelor de acțiuni statul păstrează pachetul majoritar de acțiuni la CE Oltenia, Hidroelectrica, Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom. De asemenea statul va pierde/reduce pachetul de acțiuni deținut la Rompetrol, Sanevit 2003 Arad, precum și la alte 22 de societăți propuse de către Agenția Domeniilor Statului, sumele obținute din vânzarea acțiunilor vor rămâne la dispoziția înteprinderilor publice.

Într-un comunicat remis ActiveNews, Alianța Noastră România, condusă de Marian Munteanu, consideră că "deși o astfel de intenție poate fi privită ca o măsură ce se înscrie pe linia dezvoltării și consolidării economiei concurenționale de piață, nu este momentul prielnic pentru trecerea la materializarea ei, atât din punctul de vedere al realizării condițiilor tehnice de aplicare cât și din punctul de vedere al unei insuficiente analize a eventualelor consecințe asupra siguranței naționale și a asigurării premizelor unei creșteri economice sustenabile pe termen mediu și lung".

Alianța Noastră România consideră că în actualele condiții "vânzarea de acțiuni se constituie ca un act potrivnic încurajării și stimulării capitalului românesc. Este evident că acesta nu va putea deveni un actor important al tranzacționării, ceea ce ar putea conduce la vânzarea doar către capitalul extern".

Formațiunea politică atrage atenția că vânzarea acestor companii nu a fost deloc pregătită, din acest motiv "intenția Guvernului ridică suspiciuni nu numai din punctul de vedere al succesului și al beneficiului obținut dar și din punctul de vedere al corectitudinii operațiunii".

Alianța Noastră România nu este împotriva investițiilor străine serioase, dar dorește să se găsească mijloacele pentru asigurarea unui aport real de tehnologie și mai ales pentru susținerea capitalului românesc, se mai arată în comunicat.

ANR mai spune că această măsură vine ca urmare a incapacității guvernului condus de Dacian Cioloș de a atrage fonduri europene, fără să fie interesat de consecințele negative pe termen mediu și lung ale preconizatei vânzări de acțiuni.