ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:13 Premierul Viorica Dăncilă a reacționat după ce 12 ambasade, printre care și cea a SUA, au dat o declarație comună pe tema intenției Guvernului de a modifica legile justiției printr-o OUG. Dăncilă consideră că această situație a fost creată de declarațiile repetate ale președintelui Klaus Iohannis cu privire la justiția din România.

„Am vrut să am o discuție individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor și domnilor ambasadori că suntem în România și că am dialog direct cu omologii mei. Le recomand să se adreseze autorităților din țara din care fac parte, pentru că în nici un stat ambasadorii nu fac agenda primului ministru și eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, așa cum ambasadorii noștri în fiecare stat, fie membru al Uniunii Europene sau în stat terț au respect pentru statul respectiv”, a declarat Viorica Dăncilă. 

Premierul României s-a referit și la declarațiile făcute miercuri de oficiali ai UE.

„M-au surprins declarațiile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, având în vedere că a existat și există deschidere totală în privința pașilor pe care îi avem de urmat. Am format un grup de experți, s-a lucrat la nivel de experți, atât din partea Comisiei Europene, cât și din partea Ministerului Justiției. Am specificat de fiecare dată că ne vom consulta și că va exista transparență. De aceea, declarația prim-vicepreședintelui Frans Timmermans de astăzi a produs neclarități și nu i-am înțeles rostul, pentru că nu este pliată pe realitatea existentă. Am să am o discuție cu dl. prim-vicepreședinte legată de aceste aspecte. Știu că a fost astăzi o discuție în Colegiul Comisarilor și sper că comisarul român a susținut de această dată România”, a declarat Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern, conform Agerpres.

Viorica Dăncilă s-a declarat „la fel de surprinsă” și de declarațiile președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

„Cred că niciun factor sau decident politic, fie și președintele Parlamentului European, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale. Ni se cere să nu intervenim în actul de justiție și mi se pare un lucru corect, dar oficialii europeni ne cer să oprim anchete penale. Le spun clar că prim-ministrul României nu a intervenit și nu va interveni niciodată în actul de justiție", a afirmat premierul.

Șefa Executivului consideră că toată această situație este generată „de declarațiile repetate pe justiție ale președintelui României”.

„Consider că această situație, destul de neplăcută, a fost creată de declarațiile repetate pe justiție ale președintelui României. Dacă președintele României nu a avut niciun aport la rezultatele obținute în cadrul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, iată că a reușit să aducă un deficit de imagine țării noastre. Este păcat că acest lucru se realizează tocmai în timpul deținerii președinției rotative de către România”, a susținut Viorica Dăncilă.
 
Știrea inițială

Ambasadele mai multor state au transmis miercuri un mesaj public în care își exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc și cheamă guvernul să se abțină de la modificări care, în opinia lor, ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției.

„În numele: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia și Statele Unite, noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției”, se arată într-un mesaj public.

Ambasadorii statelor respective mai afirmă că, „din păcate”, solicitările lor oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie.

„Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar. Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe un proces incluziv care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare reacțiile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii”, se mai arată în mesaj.
 
Aceasta nu este prima oară când reprezentanți oficiali ai altor state intervin în politica internă a statului român, existând numeroase precedente în istoria recentă.