ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poeta Ana Blandiana a făcut o analiză fără menajamente a situației prezente din Europa, arătând - în cadrul conferinței „Orologiul fără ore” de la Teatrul Național, că ideologia corectitudinii politice pune libertatea sub semnul întrebării pe bătrânul continent. Blandiana consideră că europenii nu mai cred în nimic, iar în disputa culturală cu islamul, va câștiga cel care crede din tot sufletul.

„Situația Europei în ultimul timp este chiar mai gravă decât a României. Ceea ce susțin eu – și nu sunt prima voce care spune asta – este că tot mai mult actualitatea noastră europeană, seamănă cu sfârșitul Imperiului Roman.În povestea cu Europa și islamul nu contează cine are dreptate, contează că europenii nu mai cred și fac un adevărat tapaj din faptul că nu mai cred, sunt mândri că nu mai cred aproape în nimic. Spun că ar crede în libertate, dar corectitudinea politică pune grav libertatea sub semnul întrebării. Pe când ceilalți, islamiștii, cred din toată inima. Sigur, o să spuneți: „Sunt fanatici, sunt fanatici!”. Da, dar au forța unei credințe absolute. Ca să nu mai discutăm de raportul fizic care face ca la opt nașteri pe familie la ei și 1,2 în cazul europenilor să ne permitem să vedem în câteva generații o Europă aproape fără europeni”, relatează Ziarul Metropolis.

Ana Blandiana afirmă că Europa este în pragul sinuciderii din cauza idolatriei pentru "drepturile omului", care au devenit practic o religie.

„Europa susține că se poartă cum se poartă – și aproape se sinucide – pe baza respectului față de drepturile omului care au devenit practic o religie. Drepturi ale omului care în mod straniu nu sunt absolut suprapuse peste demnitatea umană… Nu toate drepturile omului dau valoare omului. Unele dintre ele îl coboară. În numele acestor drepturi ale omului, Germania a ridicat toate frontierele în fața migrației, dar paradoxul este că cei care vin declară într-un mod absolut clar că ei nu respectă drepturile omului. Nu e niciun secret în asta… Iar în măsura în care Europa va dispărea, vor dispărea și drepturile omului. Deci însăși ideea în numele căreia s-a sacrificat”, a spus ea.

Fondatoarea Alianței Civice spune că familia este o chestiune ce ține de natură, nu de religie și că un copil se poate naște numai dintr-un bărbat și o femeie.

„Probabil mulți nu sunt de acord cu mine, dar vreau să spun că discuția despre introducerea în Constituție a unei părți care să spună că familia trebuie făcută dintr-un bărbat și o femeie nu mi se pare o chestiune care ține de extremism religios. Am auzit voci spunând: „S-au strâns 3 milioane de semnături de extremiști ortodocși…”, dar nu asta e problema. Problema este că asta e o chestiune de natură, nu de religie – religia evident, o susține și ea, pentru că Dumnezeu a făcut un bărbat și o femeie. Dar asta vine pe planul doi deja. Pe planul întâi e faptul că un copil se naște numai dintr-un bărbat și-o femeie”, a susținut poeta.

Despre globalizare, inițiatoarea memorialului Sighet consideră că s-a dovedit total diferită decât se aștepta lumea.

„Acum 40-50 de ani când se vorbea de globalizare și nu prea se știa cu ce se mănâncă, mi-o imaginam ca pe ceva absolut minunat, în care fiecare să-și păstreze entitatea, dar să facă schimb, să se înțeleagă, nu să fie toți băgați într-o mașină de măcinat din care să iasă o pastă fără culoare și până la urmă puțin dezgustătoare”, a concluzionat Ana Blandiana.
 
Ana Blandiana nu este la prima declarație curajoasă, aceasta având un discurs asemănător în luna martie, cu ocazia acceptării titlului de „Doctor Honoris Causa” decernat de Universitatea Babeș-Bolyai  din Cluj Napoca.