ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nominalizarea primului ambasador american, după trei ani, pentru în România, a născut un interes viu din partea analiștilor și comentatorilor politici.

Un analist politic cunoscut în România, Valentin Stan, a făcut o analiză rece a mesajului de transmis de americani, la ședința senatorială de audiere a candidatului pentru acest post în România, Hans Klemm.

Stan afirmă că este prima oară când comisia care audiază un posibil ambasador al României nu menționează nimic despre președintele țării  sau politica statului român, ci doar despre un procuror.

"Până acum, recomandarea americană se referea la susținerea președintelui României, a politicii de reforme a statului și a luptei anticorupție. Vă informez că dl senator Ron Johnson nu a spus nimic despre președintele României, despre înaltele oficialități ale statului român. Încă o dată, Ron Johnson, este președintele sub comisiei pentru Europa și securitate regională. Știe exact ce se petrece în România.", a spus Valentin Stan.

Analistul afirmă că odată cu Klemm, comisia senatorială a mai audiat și candidații pentru posturi similare în Polonia, Estonia, Cipru și Norvegia. Conform lui Stan, reprezentantul Americii trimis în România este cel mai slab cotat dintre cei patru.

Stan spune că România a capitulat complet în fața Americii, necerând nimic în schimb față de favorurile făcute americanilor. În opoziție, Polonia și Bulgaria au obținut avantaje din partea partenerului strategic. Din păcate, România nu are niciun cuvânt de spus în cazul în care SUA va decide să lanseze un atac asupra unei alte țări de pe teritoriul țării noastre.

"Vă mai spun ceva: atunci au mai fost audiați și cei propuși pentru poziția de ambasador în Polonia, Estonia, Cipru și Norvegia. Dacă ne uităm la pedigree-urile lor, vom observa că domnul Klemm este cel mai slab poziționat din Departamentul de Stat. De pildă, domnul Jones care merge în Polonia, este un personaj care a gestionat acordului de la Dayton din fosta Iugoslavie, a fost trimis la Moscova. Asta ne spune un lucru: în materie de relație româno-americană, SUA a coborât foarte jos nivelul de expertiză și de rang în interiorul de stat în ceea ce privește nominalizarea reprezentanților săi pentru România. Asta înseamnă că America nu mai este foarte interesată de relația politică cu România, deși au scutul de la Deveselu, de la Kogălniceanu.Aici e vorba cum ne raportăm noi față de americani: Polonia este cel mai important aliat din partea asta a Europei. Numai că dacă Polonia negociază pentru scut, Polonia cere în schimb tehnologie americană. Noi nu cerem nimic. Dacă se negociază pe baze militare, bulgarii obțin de la americani ca jurisdicția penală pentru acte penale ale militarilor americani pe teritoriul Bulgariei, în ciuda SOFA, să treacă la bulgari. Noi nu negociem nimic pe tema asta. De pe bazele din România, americanii pot ataca orice țară, ducând automat România în război cu acea țară. Pentru Bulgaria, au nevoie de acordul Parlamentului. Lucrurile-s clare!", a pus Stan la B1 TV.

Cu alte cuvinte, în Bulgaria nu pot exista cazuri precum Teo Peter, în care soldați americani omoară cetățeni români, iar justiția din țara noastră nu are niciun cuvânt de spus.