ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16.11/ 17:16 Asociația NEAMUNIT a primit, joi, 15 noiembrie, un răspuns oficial din partea Primăriei Alba Iulia, ca urmare a petiției trimise de asociație pe 10.09.2018 și 29.10.2018 cu privire la defilările cu gărzi în uniforme ale armatei austriece. Prezentăm mai jos comunicatul transmis de primăria Alba Iulia, precum și reacția asociației NEAMUNIT, în contextul în care în comunicatul primăriei spune că „defilările Garzilor austriece reprezinta un context care izolează ținuta și metoda militară, fără a prețui în vreun fel altceva decât valoarea artistică”.

"Buna ziua,
Referitor la petitia dumneavoastra, inregistrata cu numarul 108182, va comunicam următoarele:

- Nimeni nu ocolește interpretarea adevărurilor istorice. Vă asigurăm că prin munca depusă în ultimii ani Municipiul Alba Iulia a dat o dovadă clară de prețuire a trecutului și istoriei acestei tari. Prin urmare, nu ne dispensăm de luciditate și nu vrem să fim bănuiți de interpretarea trecutului în defavoarea prezentului prin simpla reconstituire a unui moment devenit atracție turistică a Cetății Alba Carolina. Avem elemente de reconstituire istorica care fac referire la alte epoci, pornind de la ocupatia romana, pana la Marea Unire. Din toate aceste etape, aceste locuri au avut și de pierdut, și de câștigat. Ceea ce s-a derulat în sezonul turistic la Alba Iulia reprezinta un context care izolează ținuta și metoda militară, fără a prețui în vreun fel altceva decât valoarea artistica. De altfel, toate aceste explicatii si orice dezbatere nu vor face altceva decat sa ne plaseze pe un teren de ofensa accentuata, dumneavoastra nefiind dispus sa acceptati evidentele din motive susceptibile de a fi injuste.

- Primăria Alba Iulia nu a angajat niciun act artistic pentru perioada la care faceți referire, în preajma Zilei Naționale și pentru celebrarea Centenarului, si nici nu are vreo intenție în acest sens. Practic, singurele elemente de reconstituire istorica vor descrie intrarea Armatei Române în Alba Iulia. Am constatat cu regret îndemnul dumneavoastră expus public, fapt care ne conduce la concluzia că pledați pentru o agresivitatea similară cu cea a trecutului pe care-l invocați. O atitudine sortită să degenereze în prejudecăți și ură, într-un moment în care pasiunea și trăirea ar trebui să slujească concilierii și celebrării unui moment unic pentru România.

Mihai Coser
Consilier Cabinet Primar”

Primele noastre observatii la raspunsul primariei:

1) Se afirma ca defilarile Garzilor "austriece" - "reprezinta un context care izolează ținuta și metoda militară, fără a prețui în vreun fel altceva decât valoarea artistica". In aceasi logica stramba, se poate justifica orice defilare a unor foste armate straine care s-au aflat la un moment dat pe teritoriul Transilvaniei: s-ar putea face defilari in uniforme naziste(foarte frumoase ca design de altfel), uniforme hortiste(ceea ce ar incanta pe extremistii maghiari) sau uniforme sovietice(spre deliciul nostalgicilor comunisti). Din pacate pentru domnii de la primarie, ceea ce nu vor ei sa inteleaga este ca nu poti sa separi simbolistica unor uniforme militare ale unor foste trupe de ocupatie de aspectul lor artistic. Nu poti sa dai la o parte ce au insemnat aceste uniforme pentru stramosii nostri, doar pentru ca arata bine, si atrag turistii...

2) Suntem acuzati ca "dumneavoastra nefiind dispusi sa acceptati evidentele din motive susceptibile de a fi injuste". Noi nu cerem decat sa ne fie respectata demnitatea nationala, ceva absolut firesc, iar cei care nu sunt dispusi sa accepte evidentele sunt domnii de la primaria Alba Iulia. Evidentele arata clar de exemplu faptul ca Horea si Closca au fost trasi pe roata si taiati in bucati in mod barbar de austrieci in 1785, chiar la poarta cetatii unde acum dau onorul aproape zilnic garzile "austriece" - urmasi simbolici ale trupelor care au adunat cu forta mii de tarani romani pentru a asista la executia eroilor nostri. Noua ni se pare ironic si batjocoritor sa vedem aceste demonstratii ale garzilor "austriece" in apropierea monumentului lui Horea, Closca si Crisan, lasat in paragina de autoritatile locale.

3) Suntem acuzati, in mod total nefondat, ca am avea "o atitudine sortită să degenereze în prejudecăți și ură"...Prejudecati si ura fara de cine? Fata de minoritatea austriaca din Romania? Exista o astfel de minoritate, in afara personalului catorva multinationale austriece(OMV-Petrom, Schweighoffer, Erste Bank-BCR)? Cat priveste o posibila asociere a trupelor austriece de secol 18 cu minoritatea maghiara: am afirmat public ca maghiarii, ca si romanii, au fost persecutati, brutalizati si ucisi deopotriva de catre armata de ocupatie austriaca, cel putin intre 1699 si 1867. Deci actiunea nostra nu indeamna la ura impotriva nimanui. Pur si simplu, e vorba de a opri niste manifestari care in mod evident, amintesc de o stapanire straina, si lezeaza demnitatea noastra nationala.

Vom reveni in curand si cu un raspuns oficial catre Primaria Alba Iulia.
Asteptam un raspuns si de la celelalte autoritati ale statului catre care am trimis petitii pe acest subiect.

#primariaalbaiulia #mirceahava #ministerulculturii #pnl

 Știrea inițială

Asociația Neamunit a trimis adrese către Primăria Alba Iulia, Prefectura județului Alba, Consiliului local Alba Iulia, Consiliul județean Alba și Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin care se cere interzicerea defilării soldaților îmbrăcați în uniforme austriece de pe vremea în care Ardealul era sub ocupație austriacă.

În memoriul asociației se arată că armata austriacă a comis atrocități împotriva poporului român și tocmai în Anul Centenarului, autoritățile scot reprezentanții simbolici ai acestora la defilare prin oraș.

Cei de la NeamUnit amintesc și de faptul că un general al armatei austriece, von Bukow, a distrus cu tunul majoritatea mănăstirilor ortodoxe.

„Prin prezenta petiție, noi, Asociația Neamunit, vă solicităm să întreprindeți toate demersurile care vă stau la dispoziție conform legii pentru a opri definitiv și în cel mai scurt timp cu putință programul de demonstrații și defilări ale gărzilor în uniforme austriece de epocă în Cetatea Alba Iulia, activități pe care le considerăm total nepotrivite în contextul actual al Anului Centenarului Marii Uniri, ceea ce vom argumenta în cele ce urmează.


Având în vedere faptul că Alba Iulia se află în administrația Statului Român (și nu a celui austriac), iar forțele armate care sunt scoase la loc de cinste în spațiul public sunt reprezentări ale unei foste armate de ocupație, considerăm că aceste defilări și spectacole de reconstituire istorică sunt în profundă contradicție cu sacrificiile poporului român de a se elibera de sub dominația imperiilor, inclusiv a celui Habsburgic. De altfel, Cetatea Albei Iulia a fost martora unor atrocități fără precedent în epoca modernă comise de această armată împotriva poporului român, să ne referim deocamdată doar la tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca. Vă atragem respectuos atenția că anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Unirii, care are componentă principală Actul Unirii de la Alba Iulia, act care consemnează prăbușirea imperiilor ale căror armate dvs. le puneți să defileze acum, fie numai „reconstituite istoric”. Pe lângă Unirea lui Mihai Viteazul, săvârșită tot în aceeași localitate, acesta este și motivul pentru care Alba Iulia este considerată drept Capitala simbolică a României.

Reamintim, pentru cine a uitat, faptul că, între anii 1699 si 1918, Imperiul Austriac a stăpânit peste Transilvania (care a fost, chiar și în aceste condiții, principat autonom). În această perioadă, românii (care mereu au fost majoritari din punct de vedere numeric) din provincia istorică a Transilvaniei au fost lipsiți de orice fel de drepturi civile. Nu trebuie uitat nici faptul că generalul austriac Adolf von Bucow, în calitate de guvernator al Transilvaniei între anii 1761-1764, a distrus cu tunurile majoritatea mănăstirilor românești ortodoxe din Transilvania. Totodată, trebuie menționat și faptul că principalul motiv pentru care Regatul României a intrat în Primul Razboi Mondial a fost întocmai dorința de a elibera Transilvania de sub stăpânirea austro-ungară, pe care aceste defilări par că o celebrează.

Legat de istoria cetății Alba-Iulia, mai menționăm câteva aspecte semnificative: deși este adevărat că cetatea în forma ei restaurată a fost construită în timpul guvernării austriece, nu trebuie uitat faptul că pe aceste locuri a existat o cetate întărită încă din timpul dacilor, peste care s-a așezat un castru roman fortificat. Mai tarziu, la anul 1600, Mihai Viteazul intră triumfător în cetatea Alba Iulia și o proclamă capitala simbolică a celor trei provincii românești unite sub sceptrul său. Tot aici, Mihai Viteazul instituie prima Mitropolie ortodoxă a românilor transilvăneni. Mai mult, în urmă cu 100 de ani, la 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia proclamă aici unirea pe veci a Transilvaniei cu România.

În acest condiții, deși istoria Transilvaniei și a orașului Alba Iulia este una limpede românească, iată că, inclusiv în anul Centenarului, instituțiile publice întârzie să își recapete demnitatea națională și proprietatea simbolică, apoi culturală, economică și politică asupra moștenirii lor istorice și rămân tributare unei ideologii de tipul ocupat-ocupant.

Având în vedere faptele istorice mai sus menționate, considerăm că este evident faptul că celebrarea Centenarului Marii Uniri prin defilări ale unor trupe care amintesc de armatele de ocupație austriece, care au comis atrocități asupra comunității românești este nepotrivită, dacă nu chiar sfidătoare la adresa națiunii române și batjocoritoare la adresa sutelor de mii de români care s-au jertfit acum 100 de ani pentru eliberarea Transilvaniei de sub jugul străin și pentru înfăptuirea României Mari”, se arată în memoriul Asociației.
 
Cei de la NeamUnit au cerut autorităților să oprească pe termen definitiv defilarea gărzilor cetății în uniforme austriece și înlocuirea lor cu uniforme românești.

„În concluzie, vă solicitam să luați de urgență măsurile care se impun, pentru ca, în cel mai scurt timp, să aibă loc două acțiuni: 1. Recondiționarea Obeliscului ca manieră de cinstire a eroilor români transilvani și 2. Oprirea pe termen definitiv a defilării gărzilor cetății în uniforme austriece. Menționăm că astfel de reconstituiri istorice pot fi făcute în spiritul demnității naționale, astfel că vă propunem ca soluții potrivite: a) ori defilarea de trupe în uniforme de daci și de romani; b) ori în uniforme românești corespondente armatei Voievodului Mihai Viteazul; c) ori în uniforme ale Armatei Române eliberatoare corespondente anilor 1918-1919”, se încheie adresa.

Din păcate, deși termenul legal de 30 de zile a fost depășit deja, nicio instituție publică nu a răspuns solicitării legale a Asociației Neamunit.

Din păcate, situația nu este singulară. Așa cum ActiveNews a relatat, întregul concept de imagine al orașului Alba Iulia s-a concentrat în jurul cetății austriece.
 
În Sibiu, autoritățile  au botezat echipa de fotbal locală după numele german al orașului.
 
Și la Timișoara, autoritățile organizează frecvent ale trupelor de ocupație austriece, iar recent chiar s-a sărbătorit ocupația Banatului de către austrieci, motivându-se că a fost eliberat de sub dominația otomană, deși toate izvoarele arată că situația românilor s-a înrăutățit semnificativ sub habsburgi.