ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii României sunt printre cei mai puțin influenți în cadrul summiturilor Uniunii Europene, arată un studiu realizat de publicația Politico.

Graficul publicației amintite indexează eficiența liderilor naționali și abilitatea ambasadorilor țărilor respective de a menține reputația și întări deciziile luate de șefii de stat. "Am stabilit care sunt liderii naționali cei mai eficienți în a lucra cu ambasadorii lor de la UE pentru a asigura putere și influență", arată politico. Evident, această influență se vede în activitatea economică, dar și în felul în care țara respectivă și reprezentanții ei este tratată de instituțiile europene.

În topul liderilor se află Angela Merkel, care este susținută de un ambasador la fel de puternic, Reinhard Silberberg. În imediata apropiere a Angelei Merkel sunt liderii Marii Britanii și Italiei, cu ambasadorii aferenți.
În linia a treia a liderilor se află Turcia, Olanda și Franța, iar topul este închis de către Ungaria, Suedia și Danemarca.

Grecia și Polonia sunt considerate țări cu lideri puternici, dar ambasadori slabi. La limită sunt Cehia și Finlanda.

Spania și Irlanda sunt primele sub linie, având totuși cei mai influenți lideri și cei mai buni ambasadori dintre cei mai slabi. Alături de ele este Belgia, dar și Lituania sau Estonia, Cipru, Austria și Malta încheie topul influenței liderilor.

Cele mai puțin influente țări, au atât lideri slabi, cât și ambasadori pe măsură. Din păcate, în această categorie se află și România. Mai rău decât atât este că și în acest top România este depășită de țări mult mai mici sau chiar nemembre UE.

Astfel, liderii Slovaciei și ai Serbiei, dar și ai Portugaliei, Letoniei sau Sloveniei, sunt mai influenți la Bruxelles decât Klaus Iohannis. Imediat lângă România este Bulgaria, dar și Croația și liliputanul stat al Luxemburgului. Urmează Macedonia, Muntenegru și Albania.

Autorii au luat în calcul următoarele criterii pentru liderii naționali:

  • Beneficiază acești lideri de un guvern stabil? Un guvern interimar este un minus
  • Liderul conduce efectiv țara și îi setează agenda politică
  • Au o strategie pe termen lung (Ungaria de exemplu).
  • Dacă doresc ca țările lor să fie tratate special ( Marea Britanie sau Grecia) sau sunt un jucător de echipă( Belgia)
  • Aduc cu sine probleme politice (Grecia)
  • Sunt o forță în ceea ce privește modelarea discuțiilor de la un summit ( Lituania) sau din jurul acestuia ( Germania) sau așteaptă pentru vecini să vorbească primii (Austria)
  • Ce forță brută aduc la negocieri prin dimensiunile geografice ale țării 

Politico oferă și un pronostic privind evoluția fiecărei țări în parte. Deși România are influență aproape zero asupra deciziilor UE sau poate tocmai de-aceea,  politico.eu susține că țara noastră se află pe un drum pozitiv.