ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sunt mai mulți miniștri propuși să facă parte din cabinetul condus de Sorin Grindeanu pentru care salariul de demnitar nu va reprezenta o sursă importantă de venit, dacă ar fi să le analizăm declarațiile de avere.  

Ana Birchall, care va ocupa fotoliul de ministru al Afacerilor Europene, are cea mai mare avere dintre miniștrii cabinetului Grindeanu.

Are investiții financiare în străinătate estimate la 23 de milioane de euro, dar și bani în conturi cu o valoare totală care depășește 230.000 de dolari. Averea este completată de două apartamente în Statele Unite.

Și Sevil Shhaideh, propusă la Ministerul Dezvoltării, deține imobile în afara țării, având trei locuințe în Siria. Are și una în Constanța. Alexandru Petrescu, șeful Poștei Române și propunerea de ministru al Economiei, este proprietarul unei case în Anglia. Tot el are și cele mai mari venituri anuale dintre toți miniștrii nominalizați, de aproape 31 de mii de lei pe lună.

Alții stau excelent la capitolul depozite bancare, cum este cazul lui Pavel Năstase, nominalizat la Ministerul Educației. Are 11 depozite în lei, euro și dolari. Totalul: peste 2 milioane de lei.

Dar și bijuteriile sunt un plasament important. Astfel de investiții au făcut Olguța Vasilescu, propusă la Ministerul Muncii și Răzvan Cuc, de la Ministerul Transporturilor.

Și moștenirile apar în declarațiile de avere ale miniștrilor propuși. Șerban Valeca, propus la Ministerul Cercetării, a moștenit două terenuri și două case.

Sunt în cabinetul Grindeanu și miniștri fără averi. Marius Dunca, viitorul ministru al Tineretului, trăiește din salariu, ca și Augustin Jianu, propunerea pentru Ministerul Comunicațiilor.

Alții se remarcă prin datorii semnificative la bănci sau către persoane private. Daniel Constantin, nominalizat la Ministerul Mediului, are de rambursat 195.000 de euro și două credite în lei de 143 de mii de lei. Iar Viorel Ștefan, viitorul ministru al Finanțelor, datorează 110 mii de dolari și are două credite de 1,38 milioane de lei.

Sunt și miniștri care acordă împrumuturi. Este cazul lui Sorin Grindeanu, premierul desemnat. El a dat cu împrumut o dată 83.500 de lei și apoi 20.000 de euro. Unul dintre împrumuturi e acordat unei societăți comerciale la care soția sa este acționar, scrie Digi 24.