ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României s-a pronunțat miercuri cu privire conflictul juridic de natură constituțională dintre primul-ministru și președintele republicii și a constatat existența unui asemenea conflict determinat de refuzul revocării unor miniștri, la propunerea primului-ministru, precum și de refuzul tacit al președintelui de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru. Pe de altă parte, Curtea a decis că nu există conflict juridic de natură constituțională între premier și președinte, legat de refuzul celui din urmă de a numi miniștrii titulari propuși de premier. Decizia definitivă și general obligatorie a Curții Constituționale a României a fost făcută publică printr-un comunicat de presă afișat pe pagina web a instituției.  

„În ziua de 18 septembrie 2019, „Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre primul-ministru, pe de o parte și Președintele României, pe de altă parte, cerere formulată de primul-ministru.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi cu privire la pct.1,2 și 3 și cu unanimitate cu privire la pct.4, a decis:

1. Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată. 

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019;

3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019.

4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, primului-ministru și Președintelui României și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul de presă publicat miercuri pe pagina web a C.C.R.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a scris pe contul său de social media că, în opinia sa, președintele republicii a încălcat Constituția, generând un blocaj guvernamental. Șefa Guvernului așteaptă ca președintele să semneze decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, în conformitate cu decizia Curții Constituționale. 

„Fie că vorbim de rea-voință sau incompetență, decizia CCR spune astăzi întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția!

Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și relației cu Parlamentul. Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere.

Decizia CCR îl obligă totodată pe președinte să semneze decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, motivare pe care nu am primit-o niciodată din partea președintelui Iohannis, așa cum era firesc în cazul unui asemenea gest.

Așteptăm ca președintele să semneze de îndată decretele și să își îndeplinească atribuțiile respectând Constituția pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conștient! Îi cer președintelui Iohannis să nu se mai joace cu legea fundamentală și cu soarta românilor. Este periculos pentru democrație și pentru stabilitatea țării să avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege și de responsabilitate pentru soarta românilor.

Așa cum am mai spus de nenumărate ori, vom merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care vom cere un vot de încredere. Am arătat că avem o majoritate confirmată și nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care și-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunța indiferent de amenințările goale, de atacurile disperate și piedicile opoziției”, a scris Viorica Dăncilă miercuri pe Facebook.

La rândul său, președintele republicii a răspuns că, în opinia sa, decizia de miercuri a Curții Constituționale nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni, întrucât Guvernul Dăncilă și-ar fi pierdut legitimitatea și ar trebui să meargă în fața Parlamentului pentru a cere un vot de validare. Klaus Iohannis a mai spus că va lua o decizie despre punerea în aplicare a hotărârii C.C.R. după publicarea și analiza motivării acesteia.

„Curtea Constituțională a luat astăzi în discuție actuala situație politică. Și, prima observație pe care aș face-o - decizia de astăzi a Curții Constituționale nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni, acum. Un lucru este cert,  Guvernul nu mai are aceeași compoziție ca înainte, prin plecarea ALDE de la guvernare și Prim-ministrul este obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere.

Constat astăzi, cu satisfacție, că și Curtea Constituțională a României a ajuns, în mod corect și inevitabil, exact la aceeași concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul Dăncilă și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului ca să ceară un vot de validare.

Celelalte chestiuni legate de numirile și revocările miniștrilor, care sunt menționate în materialul Curții Constituționale, sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei Prim-ministru de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere, acolo unde trebuia să meargă din capul locului.

Acum, deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale a României de astăzi le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei care va fi, probabil, publicată, în perioada imediat următoare.

Dar, dacă doamna Prim-ministru Dăncilă dorește, așa cum se tot exprimă în public, să se pună capăt acestei crize guvernamentale, soluția este simplă: doamna Prim-ministru, vă mai spun o dată, poftiți de îndată în fața Parlamentului pentru votul de validare!”, a declarat miercuri Klaus Iohannis, citat de Digi 24