ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


• 6 aprilie, OUG 10/2016: „Sumele pot fi donate până la data de 30 septembrie 2016”• 30 septembrie, Dacian Cioloș: „Luăm în considerare posibilitatea de a prelungi procesul de subscripție publică” • 4 octombrie, proiect OUG: „campania de strângere a donațiilor va fi reluată și se va derula până la data de 31 octombrie 2019” • 12 octombrie, comunicat de presă al Guvernului: „campania de subscripție publică s-a încheiat”, dar „s-a decis constituirea Fondului Brâncuși” pentru donații • La 9 zile de la adoptarea OUG, în textul actului normativ încă „se operează modificări” 

„Nimeni nu mai are încredere în nimeni, pentru că de prea multe ori li s-a spus un lucru, s-au răzgândit cei care le-au spus anumite lucruri sau chiar nici n-au avut intenția de la început să facă treaba asta. Și atunci toată lumea pornește de la prezumția de minciună”, declara recent premierul Cioloș. Noi am pornit, în acest articol, de la prezumția de adevăr. Și am ajuns la prezumția de minciună prin omisiune. Și la concluzia că Guvernul s-a răzgândit de prea multe ori în povestea „Cumințeniei Pământului”, ca și cum de la început a avut intenția să facă altceva.

În ziua de 16 martie anul acesta, Ministerul Culturii comunica Guvernului că oferta finală a statului român pentru achiziționarea sculpturii „Cumințenia Pământului” este de 11 milioane de euro, iar plata trebuie să fie realizată până la data de 31 octombrie 2016. Guvernul s-a angajat să suporte 5 milioane de euro, diferența de 6 milioane de euro urmând să fie adunată printr-o colectă publică.

Ȋn acest sens, la 30 martie Guvernul a emis o ordonanță de urgență, OUG 10/2016, care prevede că „persoanele juridice, persoanele fizice, cu excepția instituțiilor și autorităților publice, indiferent de forma de finanțare și de subordonare a acestora, pot dona sume în vederea achiziționării de către stat, prin Ministerul Culturii, a operei de artă «Cumințenia Pământului»”.

Pentru a încuraja donațiile, Guvernul a stabilit, prin derogare de la prevederile Codului fiscal, că persoanele juridice „deduc la calculul rezultatului fiscal” sau, în cazul microîntreprinderilor, „scad din baza impozabilă sumele reprezentând donațiile în bani”. La rându-le, persoanele fizice „au dreptul la deducerea cheltuielilor reprezentând sume plătite în vederea achiziționării operei de artă «Cumințenia Pământului» de către Ministerul Culturii, pe baza documentelor care atestă depunerea sumelor în conturile prevăzute cu această destinație”.

Art.4 din OUG10/2016 prevede că donațiile pot fi făcute „până la data de 30 septembrie 2016”, dar și că „în situația în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil prevăzut la art. 1, sumele colectate în condițiile prezentei ordonanțe de urgență se restituie donatorilor. Condițiile, procedura și termenele pentru restituirea sumelor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2016”. 
 
OUG 10/2016, publicată în Monitorul Oficial nr.258 din 6 aprilie 2016, este încă în vigoare. Proiectul de lege privind aprobarea OUG 10/2016 a fost adoptat tacit de Senat, iar acum se află la comisiile Camerei Deputaților. 31 octombrie 2016, termenul până la care statul român ar trebui să dobândească dreptul de proprietate asupra „Cumințeniei Pământului” se împlinește peste fix 10 zile.

Privații care adună bani „în numele și pe seama Ministerului Culturii”

6 milioane de euro în doar șapte luni e un proiect hazardat. La 25 mai Guvernul anunța că „mecanismul instituit prin OUG nr. 10/2016 se dovedește insuficient pentru  atragerea fondurilor necesare” și că trebuie să existe și „alte pârghii de strângere a donațiilor (spre exemplu, parteneriate cu ONG, utilizarea colectării prin serviciile de mesagerie scurtă-SMS, donații on-line etc.), precum și prin diferitele colaborări cu persoanele juridice din sectorul privat care sunt în măsură să acorde sprijin  în campania de strângere de fonduri”.
 
A fost emisă o altă ordonanță de urgență, OUG 19/2016, pentru modificarea și completarea OUG 10/2016, în care se precizează că, în scopul asigurării fondurilor necesare, „Ministerul Culturii poate încheia contracte și parteneriate cu persoane juridice de drept privat fără scop lucrativ, care au experiență în colectarea donațiilor și capacitate administrativă de a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii și în scopul achiziționării bunului prevăzut la art. 1,  direct sau prin orice alte modalități de colectare fonduri, conform legii.”

Această ordonanță dădea dreptul unor privați să colecteze fonduri „în numele, pe seama Ministerului Culturii și în scopul achiziționării” „Cumințeniei Pământului”. Cum exercită statul român, în numele căruia se strâng banii, controlul asupra sumelor colectate, ordonanța nu specifică. 

De altfel, Consiliul Legislativ, în avizul acordat acestei OUG, avertizează că „expresia «poate încheia contracte cu persoane juridice (...) pentru a sprijini colectarea fondurilor» este insuficient de clară, având în vedere faptul că nu se înțelege despre ce fel de contracte este vorba. Ȋn ipoteza în care este vorba de contracte de achiziție publică de servicii, sunt aplicabile dispozițiile legii nr.98/2016 privind achizițiile publice”.

Mai mult, Consiliul Legislativ avertizează că „norma este eliptică, deoarece nu sunt prevăzute, de pe o parte, sancțiunea în ipoteza în care persoanele juridice vor utiliza sumele de bani din conturile respective, în folosul acestora și, pe de altă parte, ce se întâmplă cu dobânzile obținute pentru sumele din conturi”.

Adoptată în ședința de Guvern din 27 mai, OUG 19/2016 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.407 din 30 mai 2016. Proiectul de lege privind aprobarea OUG 19/2016 a fost adoptat tacit de Senat, iar acum se află la comisiile Camerei Deputaților.

Donațiile pentru „Cumințenia Pământului” s-au realizat prin plata online cu cardul, direct pe site-ul campaniei, prin serviciul de procesare plăți online oferit de un partener privat; prin intermediul celui mai mare retailer online din România, de la care persoanele juridice puteau cumpăra virtual obiectul de patrimoniu, prin SMS la un număr valabil în rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom România Mobile și Vodafone, dar și prin „contract, încheiat cu Asociația Culturală «Patrimoniu pentru Viitor», ONG mandatat de Ministerul Culturii să colecteze fonduri în sprijinul campaniei de subscripție publică”. Președinta acestui ONG, Geogiana Pogonaru este fiica generalului Mihai Chițac. Și una dintre cele mai puternice femei de afaceri din România.

„Luăm în considerare posibilitatea de a prelungi procesul de subscripție publică”

La 30 septembrie, Ministerul Culturii a anunțat că „subscripția publică a reușit să adune până în prezent 1.163.032 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziție:  201.704 de euro pe site-ul campaniei www.brancusiealmeu.ro, 67.526 de euro prin intermediul eMag.ro, 748.350 de euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii și 145.452 de euro prin SMS”.

Deși campania guvernului a fost un eșec, așa precum se estimase, premierul Cioloș a susținut că „proiectul a fost un succes. Acest proiect este un succes, și de aceea luăm în considerare posibilitatea de a prelungi procesul de subscripție publică. Pentru mai multe precizări, vom reveni în zilele care vin”, anunța Cioloș într-un mesaj video publicat pe pagina sa de facebook în după amiaza zilei de 30 septembrie.

 
La 4 octombrie, Ministerul Culturii publica un proiect de Ordonanță de Urgență pentru o nouă modificare a OUG 10/2016. Conform acestui proiect, „diferența între sumele donate și virate în conturile prevăzute la art.3 alin (1) și suma echivalentă în lei a 6 milioane euro va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strângere a donațiilor va fi reluată și se va derula până la data de 31 octombrie 2019, în scopul asigurării reîntregirii fondurilor alocate de la buget”. Sumele colectate din donații „se transferă de Ministerul Culturii într-un cont distinct de venituri ale bugetului de stat, în ultima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni”.

Ȋn același proiect legislativ se precizează și că „în situația în care, din orice motiv, până la data de 30 noiembrie 2016, statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil, se dispune închiderea campaniei iar sumele colectate în condițiile prezentei ordonanțe de urgență se restituie donatorilor”. Prin urmare, data limită până la care statul poate deveni proprietarul „Cumințeniei Pământului” se defaza cu o lună, iar autoritățile luau în calcul și faptul că acest lucru s-ar putea să nu se mai întâmple, „din orice motiv”.

La 5 octombrie, Guvernul anunța, prin purtătorul de cuvânt, că acest proiect de ordonanță asumat de Ministerul Culturii a fost discutat în ședința Guvernului, care „își ia încă un timp de reflecție”. 
 
Ordonanța „Fondul Brâncuși” e încă în procesul de modificare

Și vreme de o săptămână s-a tot reflectat... La 11 octombrie, Guvernul informa că în ședința de a doua zi se vor discuta, printre altele două proiecte de ordonanță de urgență:  unul privind decontarea transportului pentru elevi (ordonanță publicată deja în M.O. nr.824/19.10.2016), iar altul, pentru completarea legii privind regimul deșurilor (ordonanță publicată în M.O. nr.823/18.10.2016). 

La 12 octombrie, după ședința de guvern, pif-paf-puf, Palatul Victoria anunță că a adoptat și ordonanța de urgență pentru completarea OUG 10/2016 „precum și pentru constituirea Fondului Brâncuși”. Care ordonanță? Ce proiect? Pe site-ul secretariatului general al Guvernului care se laudă în continuu cu desăvârșita-i transparență decizională, acest proiect de ordonanță nu a fost publicat vreodată.

După ce ea a fost adoptată, Guvernul a dat publicității nu conținutul integral al ordonanței de urgență, așa cum ar fi fost firesc, ci doar un rezumat succint, sub forma unui comunicat de presă prin care ni se spune că s-a decis „constituirea Fondului Brâncuși, din resursele căruia vor putea fi achiziționate opere de artă contemporană și opere aparținând categoriei tezaurului patrimoniului cultural național. Fondul Brâncuși încurajează implicarea societății în susținerea actului cultural și pune bazele unei viitoare strategii pentru achiziționarea de artă de către stat. Fondul Brâncuși va fi gestionat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), instituție publică aflată în subordinea Ministerului Culturii, iar veniturile vor proveni din: donații și alte liberalități; sponsorizări; bugetul de stat.” 

Campania de donații continuă deci. Pentru „Cumințenia Pământului” și pentru reîntregirea fondurilor alocate de la buget, așa cum dorea Ministerul Culturii? Sau pentru „consolidarea coeziunii sociale și a identității naționale”, așa cum anunța, plin de emfază, comunicatul de presă al Guvernului? Una n-o exclude pe cealaltă. Ȋntre oameni se crează o extraordinară coeziune socială atunci când ei cotizează pentru a cârpi o gaură în buget de vreo 10 milioane de euro, atât cât s-a angajat statul să cheltuie pe Cumințenie.
    
„În termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență, Ministerul Culturii va explicita, prin Hotărâre de Guvern, normele metodologice de aplicare ale acestor prevederi”, se spune în comunicat. Conform Legii 24/2000, în vederea intrării în vigoare, ordonanțele Guvernului se publică în Monitorul Oficial, „numai după ce au fost semnate de prim-ministru și contrasemnate de miniștii care au obligația să le pună în executare”.

Au trecut 9 zile de la adoptarea OUG „Fondul Brâncuși”, iar ea nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial. „Ȋn ședința de guvern din 12 octombrie au fost făcute modificări pe marginea proiectului supus dezbaterii, iar acum se operează aceste modificări”, a precizat, pentru Active News, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Cum comunicatul de presă ce rezuma ordonanța era deja redactat la finalul ședinței, pentru reactualizarea textului ordonanței or folosi scrierea cuneiformă... Or aștepta să se usuce tăblițele de argilă sau, pur și simplu, să mai treacă timpul și să mai uite norodul de cele 10 milioane de euro care s-au dus din bugetul public... Până la 31 octombrie 2019, dată la care Ministerul Culturii își propunea să reîntregească, prin donații, o parte din fondurile alocate de la buget, Guvernul poate să mai emită, dacă vrea, zeci de ordonanțe pentru modificarea OUG 10/2016... 

Deocamdată, art.4, alin (1) din OUG 10/2016 prevede că „în situația în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini” asupra „Cumințeniei Pământului”, „sumele colectate în condițiile prezentei ordonanțe de urgență se restituie donatorilor”.   

„Nimeni nu mai are încredere în nimeni, pentru că de prea multe ori li s-a spus un lucru, s-au răzgândit cei care le-au spus anumite lucruri sau chiar nici n-au avut intenția de la început să facă treaba asta”. E un citat ce definește foarte exact toată povestea acestei subscripții publice.