ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, îl acuză pe președintele Klaus Iohannis de partizanat politic și incitare la proteste, prin intermediul unui mesaj pe rețelele de socializare.

„Cu regret constat că președintele Iohannis a renunțat în integralitate la rolul său constituțional de mediator și incită la proteste lansând tot felul de speculații de la tribuna Palatului Cotroceni. Ca șef al statului, ca garant al Constituției, președintele trebuia să medieze starea de tensiune din societate. În schimb, președintele Iohannis a devenit partizan și s-a angrenat într-o luptă politică cu actuala majoritate parlamentară. Mi-e greu să înțeleg cum președintele statului român poate dezinforma cu atât de multă nonșalanță cu privire la protestele din țară.

Mai multe informații false am sesizat în declarația de presă a președintelui:

1) Sloganul „Jos mâna de pe DNA!”. La finalul lunii noiembrie, ministrul Justiției Raluca Prună a declarat: „Am făcut din DIICOT, instituțional vorbind, exact ceea ce este și DNA-ul. Și am făcut asta în considerarea unei viziuni mai largi, întrucât, nu știu, este de presupus că în 10 ani, nu știu, într-un orizont de timp, pe termen lung de fapt, aceste structuri specializate probabil că vor fi reunite într-una singură”. La acea vreme, președintele a ignorat complet această decizie de reorganizare a ministrului Prună. Să înțelegem că „jos mâinile de pe DNA” este o referire la doamna Prună? Vine cam târziu, după mai bine de 2 luni.

2) „Felul în care jandarmii au acționat față de aceste grupuri de instigatori mă nemulțumește profund”. Încă de aseară am urmărit reacțiile care au apărut în spațiul public cu privire la modul în care Jandarmeria a acționat. Nu a existat niciun reproș la adresa acestora. Mai mult, câțiva tineri le-au oferit joi lalele jandarmilor care asigură perimetrul din fața Palatului Victoriei, în semn de mulțumire pentru faptul că miercuri noaptea i-au apărat pe protestatari de cei care au aruncat cu pietre, petarde, torțe și alte obiecte contondente către jandami. Rolul jandarmeriei este acela de a restabili ordinea publică. Președintele nu face altceva decât să incite pe mai departe, noteaza antena3.ro.

3) „O țară are un guvern să se ocupe de astfel de situații (asigurarea ordinii publice) nu să dea ordonanțe seara”. Iar președintele are rolul de a apăra legea fundamentală a țării. Este păcat faptul că președintele nu cunoaște că Guvernul are dreptul să legifereze prin ordonanțe pe anumite domenii sau materii.

Fac un apel la președintele Iohannis să reintre în cadrul constituțional al atribuțiilor pe care funcția le impune” scrie Călin Popescu-Tăriceanu pe Facebook.