ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dorește înființarea unui minister care să se ocup exclusiv cu repatrierea românilor plecați în străinătate. Măsura ar urmări să pună capăt fenomenului emigrării, întrucât patru milioane de români au decis să plece din țară, în căutarea unui trai mai bun.

„Dacă vom rămâne în continuare la stadiul de economie furnizoare de muncă de lucru. Să nu ne mirăm că pleacă oamenii, pe capete, în străinătate. Avem cea mai cumplită statistică posibilă – patru milioane de români care au emigrat. Nu a existat un astfel de fenomen nici în perioadele când țările au fost în război, cotropite sau asuprite. La noi au plecat patru milioane de oameni, din considerente economice. Vreau ca această situație să se domolească și să punem stop acestui fenomen emigraționist. Mai mult decât atât, conform cu programul nostru, vreau să înființăm un minister al repatrierii românilor”, a declarat Tăriceanu, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Slatina.

Călin Popescu Tăriceanu a explicat că Ministerul Repatrierii trebuie să se ocupe, în primul rând, de căutarea de locuri de muncă în țară pentru cei care au emigrat, dar să le ofere și condiții de locuire și pregătire pentru copiii lor.

„Cu alte cuvinte, să organizăm condițiile necesare prin care românii din străinătate să fie informați asupra zonelor unde este lipsă de forță de muncă, asupra meseriilor care se caută și, acest minister al repatrierii să le creeze condiții să revină, să se reîncadreze în muncă, să le creeze condiții de locuire, condiții de învățământ, de pregătire pentru copiii lor”, a mai prcizat șeful Senatului.

Președintele Senatului spune că o astfel de strategie este necesară dezvoltării României.

„Dorințele noastre cele mai fierbinți de a vedea economia românească crescând, în perioada următoare, nu se vor putea realiza din cauza penuriei de forță de muncă. Este, în România, forță de muncă, dar este forță de muncă necalificată. Ceea ce se caută din ce în ce mai mult este forță de muncă calificată și asta ar trebui să facem prin pregătirea profesională, care a fost neglijată, odată cu învățământul profesional”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.