ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că are informația certă, în urma verificărilor făcute, că documentul atribuit de RISE Project, într-o anchetă publicată recent, Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI) nu se găsește înregistrat în nicio structură a MAI, informează agerpres.ro.

„Așa cum am anunțat, eu am făcut unele verificări. Cum ați observat, acel document emană de la o instituție, de fapt, este trecut pe document antetul unei instituții, vorbim de IPJ Teleorman. Vă anunț acum că am făcut verificări serioase în registrele de evidență ale IPJ Teleorman și acest document nu se regăsește înregistrat instituțional, așa cum ar fi fost normal. Mai mult, am făcut verificări la nivelul DGIPI și știți că această direcție a anunțat că nu a emis acel document, nu s-a regăsit nici în evidențele acestei structuri. (...) Acel document nu există înregistrat, ceea ce mă face să susțin concluzia firească că acel document este unul preconceput, prefăcut în alte scopuri. Nu acelea procedurale, instituționale de a urma o cale normală, firească, legală, de sesizare a unor instituții sau autorități competente”, a susținut ministrul, la finalul ceremoniei de absolvire a promoției 2017 de ofițeri ai Academiei de Poliție „Al. Ioan Cuza”.

Dan a precizat că va întreprinde demersuri legale pentru ca aceia care au afirmat public că documentul ar proveni de la DGIPI să probeze acest lucru sau să-și retragă afirmațiile. „Vorbesc de cei care spun că această anchetă jurnalistică are la bază un document emis de DGIPI. Voi exercita toate căile legale pentru a nu plana asupra MAI aceste speculații. Eu consider că este afectată imaginea ministerului. (...) Vă mai spun ceva, am informații certe că acest document nu a avut inițial antet și în perioada următoare veți afla mai multe”, a adăugat Carmen Dan.

„Este firesc și normal să căutăm toate căile legale pentru ca cei care spun că acel document a fost emis de o instituție ce aparține MAI să facă proba că așa este. Nu știu cine avea interes, dar presupun că existau persoane care aveau interes și sperăm să fie devoalate. Șeful DGIPI spune că în arhiva instituției pe care o reprezintă din punct de vedere legal nu există înregistrat acest document. Evident, nu poate fi nici redactat, pentru că orice document care se redactează pe procedură instituțională, care pleacă din această structură, este înregistrat. DGIPI a făcut toate verificările necesare, am făcut și noi, acel document nu se regăsește în nicio structură a MAI și, repet, am informații certe că acest document nu a avut antet. Pentru că tot afirmăm că ne dorim să fim un stat de drept, vrem să trăim într-un stat de drept, cei care fac afirmații în spațiul public să le probeze. Eu spun că am informații că acest document inițial nu a avut niciun antet. De aceea, concluzionez că acel document a fost redactat, preredactat cu intenția de a urmări alte interese decât cele procedurale”, a completat ministrul.

Dan a spus că nu știe cine avea interes să păteze imaginea celor invocați în raport și că nu e posibil ca un fost angajat al DGIPI să fi plecat cu acel document întrucât ar fi infracțiune.

RISE Project a publicat la 6 iulie a.c. un raport atribuit DGIPI, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman”, care descrie o „rețea infracțională formată din persoane cu putere de decizie în județ”, prin care liderul PSD Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi fraudat fonduri europene și guvernamentale. În nota atribuită DGIPI, Liviu Dragnea este prezentat ca „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.

A doua zi după publicarea articolului RISE PROJECT, Active News a atras atenția că respectivul document este „o înșiruire de fotografii ale unui print”, pozele fiind realizate în luna martie a anului 2012. Două luni mai târziu, Iulian Ciorobescu, cel care a confirmat acum pentru RISE PROJECT autenticitatea documentului, a fost înlăturat de la șefia IPJ Teleorman. Numele lui a apărut apoi într-un dosar ce viza „suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2009 – 2012”, Ciorobescu fiind cercetat pentru că în martie 2012 ar fi furnizat informații cu caracter confidențial prefectului de atunci al județului Teleorman, Teodor Nițulescu, suspectat de abuz în serviciu.

Ȋn octombrie 2015, Teodor Nițescu dezvăluia la Realitatea TV cum a privatizat Liviu Dragnea firma Tel Drum și la ce tertipuri a apelat. „Privatizarea firmei e ușor de demonstrat, dar trebuie să se dorească și pot să demonstrez că a fost o fraudă de proporții”, susținea Nițescu.