ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazul puștiului de 17 ani, arestat pentru că aderase la Islam, distribuia pe internet filmulețe cu decapitări și vroia să facă un pelerinaj la locurile sfinte din Arabia Saudită-deci nu Irak/Siria, la ISIS acasă, da?-e arhicunoscut. Că Luigi, în lipsa unor frustrări culturale/istorice, suferea de teribilism specific vârstei și trebuia dus mai degrabă la pshiholog decât la procuror cu propunere de arestare (parcă pe sataniștii puberi nu-i arestează nimeni deși au și ei nevoie de pshiholog la greu) mi se pare de domeniul evidenței. Dar nu despre Luigi și islamiștii radicali vreau să vorbesc aici, ci despre cei care ne apară de ei, băieții cu ochii albaștri ce tocmai au primit o suplimentare de buget de aproape 20%. Mai exact despre numărul lor. Circulă pe internet un mic studiu legat de asta, găsiți aici. O fi adevărată cifra de 12.000? 

Nu știu, e secret de stat, dar pentru a aproxima numărul de lefegii din SRI, să pornim de la bugetul instituției. Din ZF-ul de miercuri citire "Serviciul Român de Informații va avea un buget de 1,84 miliarde de lei în 2016 (...). Banii vor merge în primul rând pe salarii, alocarea pentru cheltuieli de personal crescând de la 896 milioane de lei la 902 milioane de lei”. Deci 900 milioane lei sunt salariile. Cât să câștige, net, un SRI-ist astfel încât statutul jobului să fie respectat iar înregimentarea acolo să reprezinte o tentație dar în același timp să nu genereze frustrări și să ridice prea multe semne de întrebare din alte zone bugetare mai ales că SRI-istul în cauză are și ceva avantaje speciale la pensionare? Eu zic că aproximativ dublul salariului nominal net pe economie ar fi ok.
 
Deci aproximativ 3500 lei. Pentru asta instituția cheltuie aproximativ 6.000 lei (consultați unul din calculatoarele care transformă salariul net în slariu brut arătând și costurile totale ale angajatorului). La 3.500 lei net, salariul brut este de aproape 5000 de lei iar angajatorul cheltuie în total 6100 de lei. Dacă împărțim 900 de milioane la 6.100 și apoi la 12 (luni), avem fix 12.322 de lefegii.  Sigur, nu toți sunt angajați full-time, unii sunt colaboratori/informatori și sunt plătiți cu minimul pe economie astfel încât veniturile unui angajat operativ pot fi sensibili mai mari pentru a conserva media. 

Să remarcăm în final o anomalie. Costurile totale cu armata de securiști pe stil nou (1,84 miliarde lei) sunt de numai 5 ori mai mici decât cele cu Armata și Internele, luate separat. Sau, dacă asta nu pare relevant, bugetul SRI pe 2016 este de peste două ori mai mare decât cel al Culturii (773 milioane lei) în condițiile în care cheltuielile de personal sunt de...62 de ori mai mari (doar 14,5 milioane lei la Cultură).