ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recentele declarații ale ambasadorilor americani de la Chișinău, respectiv București, au fost considerate de mulți drept o insultă adusă statului român și acțiuni necinstite din partea partenerului strategic numărul 1 al României.

Chiar și așa, s-au găsit destui politicieni, jurnaliști și băgători de seamă care să apere pozițiile americane, afirmând, într-un fel sau altul, că reacțiile negative sunt „extremiste” și  „xenofobe”. De altfel, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au păstrat o tăcere desăvârșită în aceste cazuri.

Pentru conformitate, vom vedea cum au reacționat oficialii polonezi într-un caz asemănător, Polonia fiind una dintre țările cele mai admirate la București, atât din punct de vedere al dezvoltării economice, cât și din punct de vedere civic. Polonia este membră NATO și găzduiește și ea elemente ale scutului anti-rachetă american, precum România.

Astfel, în 2015, șeful FBI, James Comey scria un articol în Washington Post în care comitea o gafă istorică uriașă, similară cu cea a ambasadorului James Pettit.

Acesta a introdus Polonia în rândul țărilor care au participat la holocaustul anti evreiesc. „În mintea lor, criminalii și complicii Germaniei, Poloniei, Ungariei și ale atâtor altor țări, n-au făcut nimic rău. S-au convins singuri că au făcut ceea ce trebuiau să facă", a scris șeful FBI în Washington Post. 

Reacția oficialilor polonezi a fost imediată și tăioasă. Ministrul de Externe de la acea vreme a trimis un protest oficial ambasadei SUA de la Varșovia, cerând scuze din partea FBI-ului.

Premierul de-atunci, Ewa Kopacz, a avut și ea o poziție demnă, publică: „Celor care sunt incapabili să prezinte adevărul istoric într-o manieră onestă, vreau să le spun că Polonia nu a fost un criminal, ci o victimă a celui de-al doilea război mondial”.

Tomas Nalecz, consilier al președintelui țării de la acea vreme, l-a făcut „dobitoc” pe șeful FBI în direct la televizor, spunând că a comis o  „stupizenie”.

De menționat este că acești oficiali polonezi aparțineau partidului liberal, Platforma Civică, cel din care provine și Donald Tusk, și nu din partea conservatorilor, cei de la care ne-am aștepta la astfel de reacții.
 
Tot în 2015, președintele Cehiei a reacționat dur la adresa ambasadorului SUA de la Praga, după ce acesta din urmă i-a transmis că „nu e o idee bună” să meargă la Moscova pentru parada de 9 mai. "Nu-mi pot imagina că ambasadorul ceh de la Washington l-a sfătuit pe președintele SUA unde poate să călătorească. Nu poate un ambasador să-mi facă planurile de călătorie", a spus atunci președintele într-un interviu pentru publicația Parlamenti Listy.

Despre acest caz puteți citi mai multe urmând acest link. 

Declarația lui Klaus Iohannis nu mai lasă loc de interpretări. Reacția președintelui după ce a fost acuzat că e sclavul americanilor