ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În iunie, Fundația pentru o Societate Deschisă raporta FBI un furt de date din partea unui grup de hackeri, arată thefreethoughtproject.com. La peste o lună distanță, site-ul DC Leaks făcea publice mai mult de 2.500 de documente interne ale fundației lui Soros. 

Unul dintre aceste documente arată de pildă cum Fundația pentru o Societate Deschisă alocase un buget de 500.000 euro pentru un program destinat să contracareze influența Rusiei în rândul democrațiilor europene. Iar pe măsură ce aceste fișiere sunt parcuse, noi revelații apar. Cum ar fi o lista a proiectelor depuse spre finanțare cu ocazia alegerilor europene din 2014 (vezi aici). Pentru România, să reținem proiectul în valoare de 91.500 euro care își propune să contracareze discursurile "încărcate de ura” din rândul partidelor extremiste sau a altor forțe politice care afectează comunitatea LGBT, rromii și femeile, printr-o strategie de expunere publică și ironizare, conform ipotezei că o condamnare publică a discursurilor xenofobe va face ca aceste atitudini să fie mai puțin tolerate pe viitor (persoana de contact desemnată pentru acest proiect era Ovidiu Voicu de la Fundația pentru o Societate Deschisă ). Un alt proiect câștigat de APADOR-CH își propunea să creeze un mecanism de sancționare a mesajelor politice extremiste și a dezbaterilor organizate în jurul acestora. Valoarea proiectului era de 17.000 euro și s-a derulat între aprilie și decembrie 2014. 

DC Leaks pretinde a fi munca unor "hacktivisti” americani care apreciază și apară liberatea de expresie, drepturile omului și guvenarea în interesul poporului. Mai mulți experți în securitatea informatică din Statele Unite încearcă să identifice amprenta specialiștilor din serviciile speciale rusești, așa cum s-a încercat și în cazul interceptărilor mesajelor unor membri marcanți ai Partidului Democrat. Cu atât mai mult cu cât există scurgeri de informații (în special emailuri) care arată încercările unui influent general american de a provoca un conflict cu Rusia ( e vorba de Philip Breedlove, fostul șef al comandamentului european al NATO din partea SUA).

Fundația pentru o Societate Deschisă a lui Soros a finanțat printre altele organizația jurnaliștilor de investigații care a dezvăluit afacerea Panama Papers (evaziune fiscală a mai multor magnați și persoane influente, printre care și apropiați ai lui Putin), investigație criticată ulterior de WikiLeaks care a arătat că finanțatorii proiectului ținteau în regimul lui Putin.