ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liviu Dragnea a făcut publice primele date oficiale din proiectul legii salarizării în care sunt prevăzute creșterile salariale în 2020 și 2022, raportat la cât se câștigă acum în mediul bugetar.

Liderul PSD a declarat că proiectul de lege privind salarizarea unitară este gata, acesta urmând a fi semnat joi, la CExN al PSD, care se va desfășura la Sinaia, de către liderii coaliției de guvernare și parlametarii PSD, urmând a se constitui în inițiativă parlamentară.

 La o zi după ce a anunțat că noua lege a salarizării nu va fi asumată de guvern, ci va fi trimisă în parlament, șeful PSD, Liviu Dragnea, a publicat pe Facebook o serie de prevederi din actul normativ, primii pe lista de majorări salariale fiind medicii care ar urma să câștige, de anul viitor până la 3.700 de euro. Lefuri mai mari sunt propuse și pentru profesori, dar aceștia trebuie să aștepte până în 2020. La fel și grefierii, actorii și personalul din armată.

Toate salariile din sectorul bugetar vor fi reglementate prin legea salarizării, și nu prin legi speciale, cu excepția BNR și ASF, se arată în proiect, care face o ierarhizare a funcțiilor, cele mai mari lefuri urmând să le aibă demnitarii, începând cu președintele, urmați de rectori și managerii de spitale, de directorii din ministere și de medici, profesori, ersonalul din sănătate și armată.

„Se discută despre raportul salarial, adică între cel mai mic salariu și cel mai mare salariu din România. Acum este 1 la 15. Partenerii sociali solicită de mult 1 la 13. Noi am hotărât să fie 1 la 12. Raportul va fi de la 1 la 12, unde <1> e salariu minim pe economie, iar <12> X salariul minim pe economie înseamnă președintele României. <1> înseamnă 1450 de lei. Salariul minim va crește în fiecare an, cum am prevăzut în programul de guvernare”, a spus Dragnea la Antena 3.

El a precizat, totodată, că s-a decis ca BNR și ASF să fie exceptate de la prevederile Legii salarizării unitare și să aibă salarizarea „relativ aproape" de salarizarea instituțiilor similare din UE.

Dragnea a mai spus că după președinte vor urma salariile premierului, președintelui Senatului, al Camerei și președintelui ÎCCJ.

„Salariul președintelui ÎCCJ azi, acum în plată, este mare, și aici eu am o problemă. Dacă noi ne aliniem aici, asta înseamnă că toate salariile vor crește. Eu nu prea sunt de acord cu asta”, a spus Dragnea.

El a arătat că le-a transmis colegilor din PSD care lucrează a proiectul de lege că își dorește ca alinierea să se facă „în jos”.

„Eu le-am spus: <Mergem mai jos>. Dacă mergem mai jos, parlamentarii vin sub cei care lucrează în Parlament, sub funcționarii parlamentari. Se ajunge iar în situația în care secretarii de stat iau mai puțin decât funcținarii care lucrează în ministere”, a arătat Dragnea.

El a spus că altă discuție vizează punerea miniștrilor pe același prag de salarizare cu parlamentarii, aceste categorii urmând să aibă un indice de salarizare de 5,6 sau 7 sau 8 X salariul minim pe economie.

 „Azi proiectul de lege al salarizării e gata. Urmează ca joi, poate de mâine (miercuri, n.r.) ministrul Muncii să meargă la Parlament să strângă semnăturile. Joi va fi semnat de liderii coaliției și de parlamentari. Îl invit joi pe președintele Tăriceanu să vină la Sinaia să semnăm împreună acest proiect de lege”, a spus Dragnea la Antena 3.

Dragnea a precizat că proiectul de lege se va constitui în inițiativă parlamentară și nu inițiativă a Guvernului, pentru a câștiga timp din punct de vedere al procedurilor parlamentare.

CExN al PSD se va reuni joi la Sinaia.