ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupurile de inițiativă civică „București Fără Ei”, „#Rezistența”, „Salvați Parcul Tineretului” și „Giurgiului” anunță demararea campaniei pentru strângerea de semnături în vederea organizării unor referendumuri de demitere a primarului general – Gabriela Firea, a  primarilor de sector și de dizolvare a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), precizează un comunicat postat de www.bucurestifaraei.ro.

„București Fără Ei” este parte din „România Fără Ei”, un ONG înființat în 2011 de George Epurescu. Doctor în fizică și fost lider sindical la Institutul Național pentru Fizica Laserilor din Măgurele, Epurescu a fost cel care a organizat în 2013 protestul de la Pungești, împotriva exploatării gazelor de șist.

Ȋn același an, a vrut să și candideze, ca independent, la alegerile parlamentare, dar nu a reușit să strângă suficiente semnături: „Am făcut un experiment să văd ce înseamnă să aduni semnături și cum reacționează oamenii”, le-a declarat Epurescu celor de la Adevărul. „Erau necesare vreo 2.700 și am reușit să strâng cam 1.200. Am constatat că, deși în mod teoretic există posibilitatea unei candidaturi independente, practic este o utopie”, declara în decembrie 2013 cel care azi își propune să adune un sfert din semnăturile bucureștenilor cu drept de vot.

Epurescu anunța atunci și că a demarat procedurile pentru a înființa Partidul Oamenilor Liberi, cu care urma să participe la alegerile europarlamentare. Dar a rămas președinte la „România Fără Ei”, asociație care, pe pagina online, are o secțiune denumită „JUIE LA MANDARMERIE”.

Dintre entitățile responsabile cu strângerea de semnături pentru organizarea referendumului de demitere a primarilor din București, „România Fără Ei” este singura care are personalitate juridică. 

Grupurile de inițiativă civică, „#Rezistența”, „Salvați Parcul Tineretului” și „Giurgiului” sunt sublime (ca denumire), dar lipsesc cu desăvârșire din registrul ONG-urilor. „Sunt grupuri informale”, ne confirmă George Epurescu. „Asociația noastră este cea care pune la dispoziție logistica și a creat contul special, pentru donații. Celelalte grupuri sunt inițiative civice.”

„#Rezistența” este grupul de pe facebook al celor ce susțin protestele din Piața Victoriei. 

„Suntem #REZISTENTA
CE: Impreuna Salvam Toata Romania!
CINE: Toti romanii care isi doresc ca lupta anticoruptie sa fie un succes, ca in Romania sa fie promovate adevaratele valori, ca Romania sa fie o tara a bunului simt, a spritului civic, o tara bogata, cu oameni care traiesc frumos si in buna stare, o tara in care se intorc romanii care au fost obligati sa munceasca departe de casa, o tara in care copiii sunt respectati si crescuti cu mare grija, o Romanie a romanilor.”

E un grup închis, cu peste 50.000 de membri. „Informarea administratorilor grupului cu privire la lucuri grave care pot afecta Romania, pe mail la rezistenta@rezist.ro”. Rezist.ro este un domeniu deținut de o firmă din Alba Iulia. Deocamdată, pentru că, așa cum ne-a precizat administratorul firmei, domeniul va fi donat cât de curând celor de la CENTRAS, care doresc să dezvolte ideea #REZISTENTA.

Cât despre implicarea în strângerea de semnături... „Nu ne-am asumat nicio responsabilitate, am spus doar că vom promova știrile pe care ni le dau ei”, ne-a declarat Mihai Tudorică, unul dintre inițiatorii grupului #REZISTENTA.
  
„Salvați Parcul Tineretului” e o pagină de facebook înființată în noiembrie 2012. Ea promovează lupta dusă în instanță de asociația Salvați Bucureștiul, alături de Eco Civica și Asociația de Proprietari bloc 13, sc. 1, 2 și 3, pentru oprirea schimbării destinației spațiului verde din parc și interzicerea tăierii copacilor.

„Giurgiului” este cel mai probabil „Grupul sos. Giurgiului 164”, adică Asociația de proprietari bl.5 care, sprijinită de Eco Civica, a obținut recent anularea unei autorizații de construire eliberată în 2012 de Primăria Sectorului 5, pentru ridicarea unui bloc cu două etaje pe un spațiu verde.

Un cort și peste 465.000 semnături

Acestea sunt grupurile de inițiativă civică angajate, potrivit comunicatului oficial, în strângerea de semnături necesare pentru organizarea referendumul de demitere a primarilor din București.

Conform art. 73 și 74 din Legea nr. 215 din 2001 a administrației publice locale, „mandatul primarului încetează înainte de termen, ca urmare a rezultatului unui referendum local, organizat ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei sau orașului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau neexercitarii atribuțiilor ce îi revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului”. 

„Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot.” Dacă e vorba de București, e nevoie de peste 465.000 semnături, au calculat cei de la „România Fără Ei”. 

Are vreo șansă acest demers? Doar dacă semnează trei sferturi din cei 600.000 de protestatari pe care-i număra în februarie Digi 24 în Piața Victoriei. Altminteri... Grupurile de inițiativă civică vor demara acțiunea amplasând un cort în Piața Unirii. „Am depus joi (n.r. – 18 mai) o notificare la Primăria Capitalei, pentru amplasarea cortului. Nu am primit până acum niciun răspuns”, spune Geroge Epurescu, care apreciază că strângerea de semnături din stradă va începe din 7 iunie a.c..

Ȋnsă acel cort nu va fi singurul. Pentru că „București Fără Ei” dorește nu doar demiterea Gabrielei Firea, ci și a primarilor de sector, ceea ce presupune strângerea a cel puțin un sfert din semnăturile alegătorilor fiecărui sector. „Vom fi mai multe corturi, unul în fiecare sector, de care se vor îngriji grupurile informale”, susține Epurescu.

El spune că, până acum, singurul mesaj de susținere din zona politicului „a venit de la partidul M10”. Iar de la ceilalți, niciun sprijin? „O să avem o discuție și cu USR-ul pe această problemă”, a precizat  Epurescu.  

N.a. – „Grupul de inițiativă civică” sau „grupul informal” este definit, într-un raport al Fundației pentru o Societate Deschisă, ca fiind o rețea de indivizi care se asociază pentru atingerea unui scop comun. „Grupurile informale pot fi oricât de mici, la limită formate din doar doi indivizi. Teoretic, folosind Internetul, numărul de indivizi aflați simultan în contact este infinit.” Față de clasicele ONG-uri, „costuri operaționale sunt de cele mai multe ori reduse, pentru că activitățile grupurilor informale sunt în mod natural pe scală mică, focalizată pe obiective imediate. Costul principal este tocmai timpul participanților, dar membrii grupurilor rareori doresc să se profesionalizeze ca activiști în societatea civilă, deci nu își pun problema să câștige un onorariu din aceste activități. Dimpotrivă, sunt dispuși să contribuie suplimentar și cu micile fonduri necesare derulării activităților”, se precizează în raportul FSD. 
Ȋn iulie 2015, în România erau 466 de grupuri „identificate prin intermediul organizațiilor de sprijin, fiind înființate în cadrul programelor acestora”, și doar 47 de grupuri identificate prin căutări on-line, înființate spontan.