ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


136 de senatori din noul Parlament al României au depus miercuri jurământul în cadrul unei ședințe a Senatului.

Senatorii Gabriela Crețu (PSD) și Florina Presada (USR) au refuzat să rostească expresia de final ”Așa să-mi ajute Dumnezeu”, alegând să depună jurământul de credință fără formula religioasă.

Atât Gabriela Crețu, cât și Florina Presadă, și-au început jurământul cu formula: ”Jur pe onoare și conștiință”.

Potrivit Statutului Deputaților și Senatorilor, fiecare deputat și fiecare senator trebuie să depună în fața plenului Camerei din care face parte jurământul de credință față de țară și popor:

„Jur credință patriei mele România;

Jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României;
Jur să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor;
Așa să mă ajute Dumnezeu”.


Următorul articol din Statut precizează că jurământul de credință se poate depune și fără formula religioasă, care se înlocuiește cu formula „Jur pe onoare și conștiință”, care prefațează jurământul.

În urmă cu 4 ani, și deputatul Remus Cernea a ales să rostească jurământul de credință fără formula religioasă. De asemenea, el a ținut mâna doar pe Constituție, nu și pe Biblie.