ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europarlamentarul USR, Clotilde Armand, scrie într-un articol publicat în Financial Times despre ce a însemnat aderarea țărilor din Est la Uniunea Europeană. Conform acesteia, „mare parte din bogăția Europei vine de la țările mai sărace la cele mai bogate - nu invers”. Franțuzoaica exemplifică prin fenomenul scurgerii creierelor.

„Periferia Europei pierde tineri muncitori a căror educație a fost plătită de contribuabilii din țările lor natale. Între 2009 și 2015, România a pierdut jumătate din doctorii săi. În fiecare an, 10% dintre cei care rămân sunt recrutați de agenții ce caută practicieni pentru a trata îmbătrânitele țări din Vestul Europei”, scrie ea, notând că această problemă a apărut și în Polonia, Bulgaria sau Croația.

Clotilde Armand scrie că acesta este un transfer de bogăție - de facto, pentru că educația unui doctor costă statul român aproape 100.000 de euro, cheltuieli care nu apar în documentele celor care negociază bugetele UE.

Ea mai scrie că profiturile făcute de companiile din Occident „depășesc cu mult fondurile publice transferate în est: Din 2010 și 2016, Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia au primit fonduri UE echivalente cu 2-4% din produsele lor brute. Dar ieșirile și profiturile plecate spre vest în aceeași perioadă se încadrează între 4 și 8% din PIB”.

„Acasă, la București, fac cumpărături dintr-un supermarket deținut de francezi, operatorul meu de telefonie și compania de apă sunt franceze. Plătesc factura la gaze la o multinațională franceză, printr-o bancă franceză, desigur”, notează ea.

„Când Estul Europei a intrat în UE, a fost încheiat un pact nescris. Estul ridică barierele comerciale, permițând companiilor occidentale să le ia o parte din economii. În schimb, vestul a promis să transfere fonduri EU către est, pentru ca fostele țări comuniste să-și construiască infrastructura de care aveau nevoie. Vestul a făcut profit, estul a făcut progres. Afacerea a fost mutual avantajoasă. Dar dacă vestul începe să dea înapoi de la acele promisiuni, riscă să rupă acel contract social european”, a încheiat Clotilde Armand.