ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Promulgarea legii privind modificarea Legii 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului a dus la confuzii. Și așa cum ne-am obișnuit, aceste confuzii au preluate și amplificate de către rețelele de socializare.

Despre ce este vorba? Într-un articol din Cotidianul, colegii care au anunțat știrea la care ne referim, au ilustrat articolul două versiuni ale stemei României.

În stânga era ilustrată stema de până acum, iar în dreapta ar fi noua stemă, cea de după promulgarea legii de către președintele Iohannis.

Din neatenție, colegii de la Cotidianul au făcut o eroare: în loc să pună stema cea nouă, au postat o variantă de stemă, realizată încă din 1975 de către Jean-Nicolas Mănescu, secretar general al Comisiei de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” și Constantin E. Ștefănescu.

Această variantă de stemă a fost una dintre propunerile pentru stema țării în 1992, atunci s-a făcut alegerea acestui simbol al statului român.

 Pornind de la imaginea din dreapta acestui colaj, pe internet s-au născut tot felul de explicații conspiraționiste privind simbolista din spatele heraldicii.

În realitate, însă, consultând chiar textul original al Legii cu pricina, se poate lesne observa că proiectul legislativ aduce o singură modificare actualei legi: încoronarea acvilei cu coroana de oțel, simbolul independenței și suveranității statului român. NU se modifică nimic altceva(Textul legii poate fi consultat AICI).

La finalul textului de lege, în cele două anexe, sunt înfățișate noua emblemă și noul sigiliu de stat al României( foto jos), care sunt identice cu cele de până mai ieri, cu excepția notabilă a coroanei de oțel. 

De asemenea, este de precizat că revenirea coroanei pe emblema drapelului României nu semnifică automat revenirea la Monarhie. Serbia, Polonia sau Ungaria au coroana pe stemă și sunt republici.