ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hoyt Brian Lee, adjunctul asistentului pentru Afaceri Europene și Euroasiatice al Secretarului de Stat american, va fi numit ambasador al Statelor Unite în Macedonia, informează Al Jazeera și European Western Balkans.

Conform celor două surse, Lee îl va înlocui pe Jess Baily, cel care fusese reprezentantul SUA la Skopje în decembrie 2014.

Hoyt se află în fruntea Biroului care se ocupă de relațiile SUA cu statele din Centrul și Sud-Estul Europei, inclusiv România, fiind adjunctul asistentei secretarului de stat, doamna Victoria Nuland. Atât Nuland cât și Hoyt au intrat în Departamentul de Stat în 2013, fiind aduși de administrația democrată a președintelui Obama.

De altfel, deși noul președinte Trump și noul secretar de stat, Rex Tillerson, s-au pronunțat pentru schimbarea doctrinei politice externe americane, cu privire la „exportul de democrație”, Hoyt Lee a avut a menținut discursul perioadei Obama, atât la București cât și în alte state din regiune.
 

Sosit în februarie 2017 la București, Hoyt s-a întâlnit exact cu aceiași jurnaliști, reprezentanți ai acelor instituții de presă, „unse” de doamna Nuland în 2014 ca și „reprezentanți oficiali ai presei române” în ochii Departamentului de Stat: Dan Tăpălagă (Hotnews), Ramona Avramescu (TVR), Florin Negruțiu (Digi 24) și Liviu Avram (Adevărul). De remarcat este că Negruțiu a fost prezent în 2014 ca reprezentant al Gândul, iar în 2017 ca reprezentant al Digi 24. Mențiunea este importantă, deoarece marchează schimbarea prin care a trecut Digi între 2014 și 2017, pentru a deveni „de încredere” pentru emisarii Departamentului de Stat. Remarcabil este și faptul că Evenimentul Zilei și-a pierdut locul odată cu punerea pe liber a echipei formată din Mircea Marian, Grigore Cartianu, Mălin Bot și alții.

Tot doamna Nuland a fost cea care în 2014, într-o întâlnire selectă cu reprezentanții unor ONG-uri se arăta nedumerită că românii nu ies în stradă când vine vorba despre justiție și corupție. ONG-urile respective au fost: Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Institutul pentru Politici Publice (IPP), Expert Forum (EFOR) și Freedom House România. Toate aceste ONG-uri sunt legate ombilical de fundațiile lui George Soroș, fiind invitate constant la Cotroceni atunci când președintele vrea să se „consulte” cu societatea civilă. În doar trei ani, problema doamnei Nuland s-a rezolvat.
 
Doamna Nuland a avut o relație foarte bună cu actualul ambasador al României la Washington, George Maior, lucru recunoscut de-altfel și de fostul șef al SRI, în mod public.
 
În anul trecut de la instalarea lui Hoyt ca șef, de facto, al Biroului responsabil de România, dinspre Departamentul de Stat au survenit mesaje scurte și neobișnuite, de fiecare dată când au existat proteste pe motiv de justiție: o dată în februarie și acum în noiembrie. În februarie 2017, mesajul venea transmis pe o filieră ciudată, despre care ActiveNews va relata zilele următoare,  prin intermerdiul lui Mark Toner, un purtător de cuvânt la Departamentului de Stat. După nici două luni de la comunicat, Toner a fost eliberat din funcție. Iată că și acum, la câteva zile după un alt mesaj neasumat al Departamentului de Stat către România, responsabilul de relațiile cu noastră este îndepărtat de contactele cu Bucureștiul.