ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Salvați România se laudă că este un partid cu „oameni noi”, cu-adevărat democratic, nu precum cele „vechi”.

În realitate, însă, lucrurile nu stau chiar așa. Ultimul caz în acest sens este cel al consilierului local de la sectorul 4, Antonio Andrusceac. Acesta a fost desemnat de către filiala respectivă drept candidatul partidului pentru Primăria de Sector. 

Cu toate acestea, conducerea centrală a partidului, în special cuplul Barna-Ghinea, nu dorește să-i valideze candidatura, invocând o declarație a acestuia din trecut, despre rolul femeii.

Cei doi au forțat un vot în Biroul Național care să invalideze candidatura lui Andrusceac, dar tentativa a eșuat, după ce scorul a fost egal, 12-12.

Dar, spune deputatul de Brașov, Tudor Benga, „Antonio a câștigat în august prin vot deschis și democratic al membrilor susținerea filialei din care face parte, USR Sector 4, pentru a candida la Primăria S4. Colegii de acolo au luat această decizie știind foarte bine toate aceste lucruri și asumându-si candidatul cu toate bunele și relele sale. Iar parte din valorile noastre fundamentale la USR, și parte din ceea ce ne face încă diferiți de alte partide, este autonomia decizionala a filialei. Ca să nu ajungem ca toate celelalte partide, în care toate deciziile importante se iau de către doar câțiva oameni la vârf la centru, deciziile de jos sus, dinspre membri spre conducere, sunt pentru noi piatră de căpătâi”.

Unul dintre oponenții cei mai vehemenți ai lui Andrusceac a fost francezul Guilhem Moulin, care a demarat o campanie de discreditare a candidatului cu ajutorul unor pagini Facebook, campanie menită să influențeze conducerea USR, iar în final, candidatul să fie invalidat. Au fost masiv folosite postări din mediile sociale care ar demonstra că Andrușceac este „misogin” și „șovin”, iar USR, la Biroul Național din 22 ianuarie, l-a chemat pe candidat la „judecată” și a propus invalidarea sa. 

Cu toate acestea, Moulin însuși are mari probleme de moralitate:în luna octombrie a anului trecut, împotriva lui Moulin a fost depusă o plângere penală pentru fals intelectual și înșelăciune (facsimil), întrucât a semnat în fals condica de prezență la ședința Comisiei pentru Comerț și Protecția Consumatorului din cadrul CL Sector 4. Fapta a fost demascată în aceeași, în cadrul Ședinței de Consiliu Local, chiar de către primarul Daniel Băluță.

Surse din USR au declarat însă că Andrusceac este supus unei adevărate campanii de ură, pe motiv că acesta, deși are un parcurs ireproșabil în funcția de consilier local este creștin-ortodox practicant. În acest sens, acestuia i s-a imputat că a participat la o ediție a „Marșului pentru viață” și că a luat parte la blocarea hotărârii de eliminare a numelui lui Mircea Vulcănescu din denumirea unui liceu bucureștean. Pentru aceste „delicte” a fost acuzat de „fascism”, fiind terfelit pe rețelele de socializare de comisarii ideologici ai USR. Chiar și un om de stânga, precum Mihai Goțiu, ar fi afirmat că parcă se urmărește „crucificarea acestui om”, prin modul și intensitatea cu care a fost atacat de colegii de partid.

Întâmplător sau nu, „judecarea” lui Andrușceac a avut loc exact după ce Nicușor Dan a apărut public alături de candidatul la Sectorul 4 și după ce a mai anunțat câteva apariții în stradă. Sunt din ce în ce mai multe voci în USR care spun că ținta campaniei nu este doar Andrușceac, ci și Nicușor Dan, pentru îndepărtarea căruia ar urma o strategie asemănătoare, susține ziarul Capital.