ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Dacian Cioloș a anunțat că autoritățile române sunt la un pas de a semna un contract cu Rheinmetall, companie germană producătoare de vehicule și echipamente militare, care va construi în România un transportor blindat.

”Este într-o fază foarte avansată un parteneriat al Rheinmetall cu o companie din România care va construi în România un transportor blindat și deci care va folosi resurse din România, care va crea locuri de muncă în România, va folosi și tehnologia Rheinmetall și pe ceea ce s-a lucrat în România. Cred că este un interes atât pentru partenerul respectiv, cât și pentru România pentru că o parte din acești bani vor rămâne în România și vor crea locuri de muncă aici și chiar capacitate de producție”, a afirmat premierul Dacian Cioloș.

Transportorul blindat produs de Rheinmetall în parteneriat cu partea română este deja prevăzut în prioritățile de dotare a Armatei Române, iar Ministerul Apărării va încheia contractul de cumpărare, prin încredințare directă, imediat după perfectarea asocierii între Rheinmetall și firma românească.

Rheinmetall este un gigant industrial german și este a zecea companie europeană din domeniul apărării după cifra de afaceri. Compania, cu sediul la Dusseldorf, are facilități de producție în 18 țări.

Concernul Rheinmetall a fost implicat de curând într-un mare scandal de corupție în Grecia, lucru pe care premierul Dacian Cioloș ar trebui să îl cunoască.

În 2014, anchetatorii eleni au acuzat Rheinmetall și o altă companie germană, Atlas Elektronik, că au contribuit prin actele lor de corupție la intrarea Greciei în criză, scrie Cotidianul.

Cei de la Rheinmetall au fost acuzați că ar fi mituit oficiali din Ministerul elen al Apărării pentru semnarea unor contracte privind cumpărarea unui sistem de apărare antiaerian și pentru modernizarea componentelor electronice ale submarinelor grecești.

Afacerea de corupție a început în 1998 și a durat până în 2011, mai scrie sursa citată. La finalul anilor ’90, Rheinmetall Defence Electronics (RDE), o filială din Bremen a concernului, a dat șpagă unor oficiali eleni pentru a vinde sistemul de apărare antiaeriană Asrad armatei grecești cu 150 de milioane de euro.

Mijlocitorul șpăgii era fostul ofițer de marină Papagiotis Efstathiou, care a declarat anchetatorilor că pe parcursul celor 13 ani a folosit banii de la RDE pentru a plăti regulat funcționari ministeriali și militari din Atena. În declarația sa, el a precizat că banii au fost oferiți la presiunea celor de la RDE și a estimat că șpaga pentru cumpărarea sistemului a depășit 10 milioane de euro.

Deși inițial Rheinmetall a negat acuzațiile, mai târziu, amenințată cu un proces, a decis să accepte amenda, mai degrabă decât să mergă la tribunal. Apariția în fața instanței a fost considerată ”contraproductivă” de către conducerea companiei, a scris la acea dată Der Spiegel. Plata amenzii i-a scăpat totodată și pe managerii Rheinmetall de condamnare. Scandalul s-a încheiat la finele lui 2014, când cei de la Rheinmetall au acceptat să plătească o amendă de 37 de milioane de euro pentru a închide ancheta penală. Amenda este prima de acest fel încasată de o companie germană.