ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În editorialul publicat luni de Cornel Nistorescu în Cotidianul, cunoscutul și tot mai disputatul scriitor Mircea Cărtărescu este criticat pentru discursurile „dur-vulgare" din ultima vreme și catalogat drept un „cântăreț și culegător de scame la Traian Băsescu" reprofilat acum ca "lingău la Klaus Iohannis".

„Cred că în instituțiile incriminate de scriitor sunt totuși oameni cu o capacitate intelectuală care îl surclasează. Și chiar cu performanțe. Scriitor cu pretenții, Mircea Cărtărescu recurge la cuvinte de mahala. (E drept că vulgaritățile și grosolăniile se găsesc peste tot prin paginile cărților sale.) Fie Cărtărescu are un lexic din ce în ce mai sărac, fie nu înțelege nimic din politica în care, de mai multă vreme, s-a înrolat ca un modest servitor folosit de stăpîni pentru alungarea ciorilor și huiduirea sau chiar ciomăgirea adversarilor.", enunță Nistorescu.  

Reacția editorialistului vine ca urmare a afirmațiilor făcute în spațiul public de Mircea Cărtărescu cu privire la legitimitatea protestelor din ultimele zile dar și al rezultatului general al alegerilor parlamentare.

„Poporul român n-a ales parlamentul ăsta de hoți, nici guvernul ăsta de semi-oligofreni și semi-analfabeți. (...) Iar acum oamenii sunt în stradă și acolo vor rămâne până va trece pericolul unor legi făcute pentru cei care le dau.", afirma Cărtărescu, la fel de legitim ca și cel care îl acuză.

„Ne-am lămurit. Mircea Cărtărescu a schimbat împăratul de lins. A trecut la Klaus Iohannis! Drept care nu-l mai luăm în considerare decât ca pe un postac al acestuia. Tot ce va spune Mircea Cărtărescu despre Klaus Iohannis până la sfârșitul mandatului poate intra doar în analele slugărniciei scriitorului român din toate timpurile." a mai scris Nistorescu.