ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis a ieșit aseară cu un discurs prin care a anunțat că va iniția un referendum pentru ca populația României să își spună părerea în legătură cu legea aministiei și a grațierii.

Într-un articol publicat astăzi de Cotidianul apare ideea că președintele României ar fi urmat indicațiile a două personaje controversate din media românească.

„Pare incredibil, dar cei care i-au dat lui Klaus Iohannis ideea referendumului despre amnistie și grațiere sunt doi penibili: Sebastian Lăzăroiu, fost consilier al lui Traian Băsescu, și Moise Guran, care, după Colectiv, tot așteaptă să fie Prim-ministru! Ce este însă însă mai grav, e că Președintele nu-și dă seama că prin acest referendum îndeamnă întreaga populație a țării să încalce Constituția!”, scriu cei de la Cotidianul.

În articol 74 din Constituția României este specificat cine are dreptul la inițiative legislative: Guvernul, deputații, senatorii sau un număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot proveniți din cel puțin un sfert din județele țării.

Însă, atenție la prevederile art. 74, al 2, unde se precizează: „Nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea”.

„Așadar, cetățenii nu pot avea inițiativă legislativă în privința amnistiei și grațierii, nici pentru, nici împotriva acestor chestiuni. Însă, printr-un referendum, așa cum vrea să ceară președintele Iohannis, oricare ar fi opțiunea populației, aceasta urmează să devină inițiativă legislativă, urmînd să fie dezbătută în Parlament ca lege, adică exact ceea ce interzice Constituția României. Această interdicție prevăzută de Constituție are un raționament cât se poate de logic, pentru că altfel un număr de 100.000 de cetățeni ar putea să strângă semnături pentru o lege care, de pildă, să anuleze toate taxele prevăzute în Codul fiscal. Sau, același număr de cetățeni, ar putea să strîngă 100.000 de semnături pentru o lege care să amnistieze sau să grațieze toate pedepsele prevăzute în Codul Penal”, mai scrie sursa citată mai sus.

„Cei care s-ar întreba: atunci cum este posibil ca însuși Președintele României să încalce atât de flagrant Constituția pe care a jurat s-o respecte?, au primit deja răspunsul. Primul „sfătuitor” a fost Sebastian Lăzăroiu care, în 18 ianuarie 2017, pe pagina sa de Facebook, a postat mesajul: „Un referendum pe tema grațierii/amnistiei l-ar face pe Iohannis jucător și ar băga PSD în corzi”. A doua zi, adică pe 19 ianuarie 2017, mesajul a fost reluat de al doilea „sfătuitor”, Moise Guran, care, pe pagina „BiziDay.ro”, a publicat articolul „Domnule Președinte, chemați-ne la Referendum!”, unde scrie: „Rezultatul referendumului, indiferent care ar fi acela,devine obligatoriu pentru Parlament. Orice lege care l-ar contrazice devine neconstituțională”.”, scriu aceiași jurnaliști.

Cum e posibil ca președintele României să urmeze sfatul unor personaje  precum Sebastian Lăzăroiu și Moise Guran, aruncându-se cu capul înainte într-un asemenea demers neconstituțional, obligând întreaga populație să încalce Constituția prin simpla participare la referendum?

 

 

Deputatul Daniel Gheorghe acuză presiuni externe asupra CCR pentru a bloca referendumul pentru familie: Nu înțeleg de ce toate instituțiile democratice din România trebuie să stea drepți și să tremure atunci când se face lobby din afara țării