ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O revoltă stă să izbucnească în cadrul Serviciului Român de Informații,„cu toate consecințele directe și colaterale asupra capacităților acestuia de a-și mai putea asuma misiunile în noul și complicatul context regional și continental, cu un mediu politico-administrativ intern grav afectat de dictatul oligarhilor poliției politice asupra deciziilor instituțiilor legitime ale puterilor statului”, scrie azi, Cornel Nistorescu într-un articol exploziv.

Mai mult, sursa citată anunță și furia președintelui Iohannis la auzul informației, dezvăluite tot de Cotidianul, că de fapt trecerea în rezervă a generalului Coldea a fost doar o fațadă. Președintele s-a revoltat că această informație a fost făcută publică, nu pentru că ea contravine informațiilor făcute publice de către Serviciul Român de Informații.

Cornel Nistorescu: „În loc să cadă pe gânduri și să purceadă la o analiză a stării de lucruri, în SRI lucrurile au fost înțelese pe dos. Și, pe cale de consecință, și măsurile. L-au mutat pe Florian Coldea de la Periș la o vilă din București. Dar cu aceleași responsabilități. Mai mult, ieri-alaltăieri am primit câteva însemnări. Cineva a ținut morțiș să-mi paseze un text pe care îl voi publica în continuare. Este vorba despre reacțiile la respectivul editorial publicat în Cotidianul. Aceste notițe ne atrag atenția asupra unei legături puternice între Florian Coldea și președintele Iohannis.”

Jurnalistul scrie despre zvonul care susține că președintele ar fi fost șantajat de către generalul Coldea cu două dosare penale: retrocedarea bunurilor Grupului Etnic German și cel al vânzării de copii.

„Mai circulă un zvon. Că președintele Iohannis ar fi dorit să renunțe la generalul Florian Coldea, dar în momentul în care ar fi debutat o asemenea discuție, Florian Coldea ar fi prezentat dosarul cu recuperarea Grupului Etnic German și cu cel al vânzării de copii, întocmit de un ofițer de la Sibiu. Florian Coldea ar fi spus atunci că dosarul președintelui nu mai există, dar dacă SRI se străduiește, poate mai găsește ceva. Președintele ar fi mototolit decizia și colaborarea ar fi continuat, ajungându-se la această minciună cu pensionarea generalului, soluție care nemulțumește ofițerii SRI și îi expune.Ei au început să se teamă că o cădere adevărată a lui Florian Coldea și a Laurei Codruța Koveși i-ar putea lăsa descoperiți”, notează Nistorescu.

Iată fragmente din textul publicat azi de Cotidianul și primit la redacția ziarului:

Pericol de revoltă în SRI

O revoltă stă să izbucnească în Serviciul Român de Informații, cu toate consecințele directe și colaterale asupra capacităților acestuia de a-și mai putea asuma misiunile în noul și complicatul context regional și continental, cu un mediu politico-administrativ intern grav afectat de dictatul oligarhilor poliției politice asupra deciziilor instituțiilor legitime ale puterilor statului.

Dezvăluirea de către Cotidianul a minciunii prezidențiale privind demiterea și trecerea în rezervă a prim-adjunctului directorului SRI a provocat un tsunami la Cotroceni. Președintele K.W. Iohannis, într-un incontrolabil acces de furie, l-a admonestat pe directorul Eduard Hellvig pentru incapacitatea păstrării secretului menținerii în activitate a generalului Coldea.

[...]

Situația creată prin menținerea generalului Coldea, cu toate prerogativele funcției de prim-adjunct al directorului SRI păstrate, deși oficia președintele României a comunicat personal eliberarea din funcție și trecerea în rezervă a acestuia, a generat nemulțumiri cvasigeneralizate în unitățile centrale și teritoriale ale Serviciului. Șefi de directii centrale și județene refuză să execute ordinele „demisului” prim-adjunct. Ofițerii operativi refuză să mai facă parte din echipele mixte cu DNA, motivând că „mâine, poimâine, pleacă șefa DNA, iar noi putem fi cercetați, judecați și condamnați”.

[...]

Klaus Werner Iohannis nu poate renunța la generalul care-i stăpânește secretele și manipulează vulnerabilitățile, fiindu-i inspiratorul deciziilor și acțiunilor problematice. Ceea ce, de fapt, explică cele ce ni se întâmplă.

Și totuși sunt semnale că zilele lui Coldea, Koveși și ale altora la butoanele puterii s-ar putea termina odată cu punerea în operă a planului de răsturnare a guvernatorului Băncii Naționale, căci pentru un conflict deschis cu oculta financiară internațională, atât Iohannis, cât și Hellvig, Coldea & Comp sunt insignifianți.