ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În "Gîndul de duminică", Ion Cristoiu reia tema predilectă a zilelor din urmă și mărturisește că, dacă ar fi fost cetățean britanic, ar fi votat pentru Brexit.
 
Vineri, după-amiaza, în timp ce asculta Radio România Actualități, postul său favorit, Ion Cristoiu a fost surprins de un mesaj trimis de un ascultător, mesajul care l-a făcut să tresare.
 
"Postul tocmai difuzase o melodie de Beatles. Mesajul ascultătorului, citit de moderator, suna cam așa: Nu mai dați melodii englezești. Dați numai melodii din țările loiale Uniunii Europene.
 
Am tresărit, pentru că, indiscutabil, mesajul mărturisea o mîndrie despre care eu am mai zis și am mai scris: Mîndria de a fi babuin! Ascultătorul era deja mîndru că e român, locuitor al unei țări care rămîne loială Uniunii Europene.

Alo, Bruxelles! Puteți conta pe noi, românii! Noi nu suntem ca englezii. Noi suntem loiali Uniunii Europene. Vorba unui banc în circulație pe Internet: Pînă la urmă, în UE va rămîne doar România.

Mesajul ascultătorului nostru mi-a amintit, deodată, că sînt român și nu englez.
În calitate de român sînt mândru că România a fost primită în Clubul select al Uniunii Europene, deși cînd întoarce capul, celelalte țări, cucoane, își șușotesc întrebarea: Cine dracu a invitat-o și pe nespălata asta?

Dar dacă aș fi fost englez, cum aș fi votat la Referendum? Răspuns:Aș fi votat pentru Brexit", scrie Cristoiu pe blogul său.

Cum își argumentează jurnalistul alegerea:

"1.Sînt englez. Am în spate glorioasa istorie a țării mele.
Mare Putere Colonială, Stăpînă a Mărilor, învingătoare a Franței lui Napoleon și a Germaniei lui Hitler. Cînd ai în spate o asemenea Istorie, ca englez, desigur, nu vezi, ca românii, în apartenența la Uniunea Europeană un prilej de mîndrie pentru tine, ci un prilej de mîndrie pentru ceilalți că împart cu tine calitatea de cetățean al Uniunii.

2.Sînt cetățean al unei țări în care premierul a găsit de cuviință să mă întrebe și pe mine dacă mai vreau să rămîn în Uniunea Europeană, chiar dacă – vorba fostului președinte al României, Traian Băsescu – sînt un imbecil care nu mă pricep la chestiuni precum Uniunea Europeană, așa cum se pricepe el în locul meu.

Dacă ar fi fost cetățeni români, ștabii României m-ar fi convocat să mă pronunț într-un Referendum numai și numai dacă ar fi fost siguri că eu aș fi fost de acord cu ei.
 
3.Sînt conștient că Uniunea Europeană a devenit o mașinărie birocratică dezastruoasă, amintind de Imperiul austro-ungar satirizat de Robert Musil sub numele de Cacaina și de Hașek sunt numele de Imperiul Soldatului Svejk. Fără nici o legătură cu viața, cu oamenii vii, reali, din țările Uniunii, mașinăria birocratică de la Bruxelles produce zilnic, pe bandă rulantă, reguli aberante, fără nici o legătură cu viața, de la mărimea cuibului la castraveți pînă la înlocuirea cuvîntului prezervativ în toate țările Uniunii cu formula manșonul delicios, pentru a corespunde lui politically corect.

4.Știu că pe banii mei de plătitor de impozite, mii de inși care nu produc altceva decît hîrtii după hîrtii – analize, bilanțuri, programe, rapoarte, intervenții la simpozioane, duc o viață de lux: salarii de mii de euro, mașini, secretare, secretari, voiaje inutile plătite.
 
5.Știu că nu pot influența în nici un fel deciziile Birocratice de la Bruxelles.
La televizor mi se prezintă un corp de clădiri, multe birouri, multe uși, un drapel, lucruri aflate la o distanță uriașă de mine.

6.Știu că în țări precum România banii UE, la care contribui și eu, sînt dați de Birocrația de la Bruxelles la zeci de site-uri, ONG-uri și persoane private ca mită în schimbul cîntării zilnice a Uniunii Europene.

7.Aș fi aflat, de la amici români, ce dezastru e pentru România Guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș alcătuit din birocrați de la Bruxelles.

Păi dacă o singură țară și aceea de doar 22 de milioane de locuitori nu poate fi administrată cît de cît de niște persoane care au lucrat în Birocrația de la Bruxelles, cum să cred eu că Birocrația de la Bruxelles poate administra 28 de țări?!"