ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aplicarea Strategiei Naționale Anticorupție nu este opțională, a declarat premierul Dacian Cioloș marți la Palatul Victoria.

 "Din perspectiva noastră, aplicarea măsurilor din strategie nu este una opțională. Această strategie vizează toate instituțiile publice, de la vârful administrației publice centrale până la baza administrației publice locale și (...) această strategie va fi adoptată în așa fel încât ea să poată să fie urmărită în aplicarea ei", a precizat Cioloș, în deschiderea dezbaterii publice privind noua Strategie Națională Anticorupție, organizată de Ministerul Justiției și Cancelaria prim-ministrului.

Premierul a spus că noua Strategie Națională Anticorupție nu trebuie să fie doar "un document uitat într-un sertar", ci unul de referință pentru instituțiile statului.

"Nu (...) dorim (...) să fie doar un document uitat într-un sertar și prezentat experților străini ca să le arătăm cât de mult ne preocupăm noi de lupta anticorupție, ci să fie un document de referință pentru toate instituțiile statului, în modul în care ne coordonăm să facem ceea ce trebuie să facem pentru noi în primul rând și nu pentru alții", a arătat Cioloș.

Potrivit acestuia, independența justiției și lupta împotriva corupției reprezintă un obiectiv pe care Guvernul și l-a asumat de la începutul mandatului.

"Independența justiției și lupta împotriva corupției — un obiectiv pe care și acest Guvern și l-a asumat într-un mod foarte clar încă de la începutul mandatului, l-am asumat fără rezerve și, prin ceea ce am făcut, (...) am încercat (...) să menținem un fir roșu, acela al coerenței luptei împotriva corupției. Știu că este un șantier enorm cel pe care ni l-am asumat și prin acest mandat scurt de guvernare — și anume acela de a pune România pe calea transparenței decizionale, pe calea guvernării deschise și de a încerca să inducem un alt fel de a guverna, în interes public, în mod transparent, cu onestitate, cu modestie și cu respect față de oameni", a spus Dacian Cioloș.

Acesta a mai afirmat că este conștient și de constrângerile pe care le are acest Guvern, dar și de oportunitățile sale.

"Sunt conștient și de constrângerile pe care le are acest Guvern, faptul că ne-am asumat un mandat scurt, într-o situație excepțională, cu o susținere politică volatilă, cumva firească într-un an electoral, dar suntem la fel de conștienți și de oportunitățile pe care le oferă acest mandat și anume acelea de a pune România pe o altă cale, în mare parte așteptată și de cetățeni și relativ clar exprimată în aceste ultime luni și de aceea pentru mine ceea ce facem acum la guvernare este mai important decât câte luni vom sta la guvernare. Important pentru noi este să valorificăm fiecare zi, fiecare săptămână, pentru a progresa într-un domeniu sau altul", a precizat Cioloș.

În opinia acestuia, este din ce în ce mai importantă democrația participativă, întrucât statul nu poate face tot ceea ce este necesar în societatea românească fără implicarea cetățenilor.

"Ce se va întâmpla după acest Guvern depinde în mare măsură de fiecare dintre noi, depinde de votul pe care îl vom da la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului, depinde de modul în care fiecare dintre noi ne vom manifesta așteptările ca cetățeni de la statul român, de la administrație, de la oamenii politici care ne conduc și depinde mai ales de ceea ce vom face fiecare dintre noi. Cred că trebuie să intrăm din ce în ce mai mult într-o democrație participativă și nu una pasivă, adică nu doar să cerem și să așteptăm de la alții să facă anumite lucruri. (...) Instituțiile au anumite responsabilități, dar, cu atât mai mult, după câteva luni în poziția de prim-ministru sunt conștient că statul nu poate face tot ceea ce e de făcut în societatea românească fără o implicare individuală și o asumare individuală a responsabilităților fiecăruia dintre noi. Și cumva din această perspectivă trebuie văzută și strategia anticorupție", a explicat premierul Cioloș.