ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România va juca un rol proactiv în negocierea dintre UE și Marea Britanie în procesul de părăsire a Uniunii și va avea în vedere în primul rând protejarea drepturilor cetățenilor care locuiesc și lucrează în Regatul Unit, a afirmat, luni, premierul Dacian Cioloș.

Șeful Executivului a făcut aceste afirmații la postul public de radio, în contextul în care explica pașii care vor urma după referendumul din Marea Britanie.

Cioloș a amintit că România va deține președinția Consiliului European în 2019, iar dacă negocierile dintre Londra și Bruxelles vor dura cel puțin doi ani, așa cum preconizează experții în materie, România va avea un rol proactiv în acest proces, dar i se deschid și oportunități.

"Vom avea în vedere în primul rând protejarea și susținerea drepturilor cetățenilor români care locuiesc în Marea Britanie. România nu va fi singura în această situație, sunt foarte mulți polonezi, foarte mulți cetățeni ai altor state membre UE. Citeam astăzi că Franța consideră Londra al șaselea oraș francez din punct de vedere al numărului de cetățeni francezi care locuiesc și lucrează în Marea Britanie, deci sunt multe alte state membre care au aceași problemă", a spus Dacian Cioloș la Radio România Actualități.

"În momentul de față și în perioada următoare, până când se finalizează procesul de negociere, care noi estimăm că va dura 2 ani, cetățenii români, la fel ca orice alți cetățeni europeni, își păstrează toate drepturile și obligațiile de cetățeni europeni în Marea Britanie", a explicat premierul.

El a reluat ideea că Marea Britanie își păstrează drepturile și obligațiile avute ca stat membru până când Consiliul European va adopta decizia formală referitoare la ieșirea din UE a Regatului Unit.

Totodată, Cioloș a precizat că negocierile punctuale pe care Marea Britanie le făcuse cu UE în urmă cu câteva luni, așa zisele "flexibilități", devin "caduce" odată cu rezultatul referendumului britanic.

Franța și Germania sunt de acord cu privire punerea rapid în aplicare a procedurii privind ieșirea Marii Britanii din UE, potrivit ministrului francez al Finanțelor, citat de Le Figaro online.