ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Dacian Cioloș a făcut, înaintea ședinței de guvern, un scurt bilanț la împlinirea unui an de mandat, în care a respins acuzațiile potrivit cărora Cabinetul pe care îl conduce este „guvernul zero", afirmând că este „guvernul zero corupție, zero populism, zero minciună".

„Mâine (joi - n.r.) se împlinește un an de când am preluat acest mandat și aș vrea ca fără să facem ceremonii, pentru că nu e cazul, aș vrea totuși să profităm de această oportunitate și sã ieșim cu toții să explicăm, să ne facem un prim bilanț al acestui an și prefer să îl facem noi că dacă nu, vedeți - sunt alții care îl fac și vin cu bilanț de genul «guvernul zero». Trebuie să spunem «Da, suntem guvenul zero corupție, zero populism, zero minciună» și, pornind de aici, să trecem să explicãm câteva lucruri care au fost făcute în acest an. Așa cum am spus la începutul mandatului, nu ne propunem să revoluționăm România într-un an de zile, dar vom lansa, am spus atunci, câteva reforme câteva domenii-cheie", a spus premierul Cioloș la începutul ședinței.

El le-a cerut miniștrilor să iasă public cu un bilanț, respectiv realizările, ceea ce și-au propus și nu au reușit să facă, dar și cu ceea ce a fost început și nu este încă finalizat.

„Cred că e important să ne facem și propria analiză și să facem și public, în așa fel încât cei interesați de realitate și de adevăr, dincolo de populismul probabil inerent unei campanii electorale, să putem discuta și așezat despre ceea ce s-a făcut și despre ceea ce mai rămâne de făcut", a adăugat Cioloș.

 Premierul l-a rugat pe ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, să explice faptul că „pe cei 300 de kilometri de șantiere lucrurile sunt deblocate din punct de vedere administrativ și că ar trebui să se poată lucra în perioada următoare", precizând că actualul Executiv lasă moștenire viitorului guvern "peste 1.000 de kilometri de proiecte pregătite sau în pregătire - studii de fezabilitate, proiecte tehnice- în așa fel încât tot ce avem în masterplan pentru anii următori să fie pregătit de lansare".

Dacian Cioloș a avut și o cerință comună pentru miniștrii Finanțelor și Muncii, Anca Dragu și Dragoș Pîslaru.

„Să explicați în ce domenii s-au creat acele 154.000 de noi locuri de muncă în acest an. Să explicăm și faptul că creșterea aceasta economică s-a simțit și în buzunarele românilor, pentru că salariul mediu a crescut cu aproape 13%. Cred că e important să detaliem puțin aceste cifre și să nu rămânem doar la cifre abstracte. Totodată, o să-l rog pe domnul ministru Pîslaru, împreună cu domnul ministru Dumitru, să explice și modul în care am investit în combaterea abandonului școlar, în acest an, cu mai multe programe și să explicați faptul că ca am decis decontarea integrală a navetei celor peste 125.000 de elevi, că am introdus aceste programe pilot masa caldă în școli, fiecare copil în grădiniță, programe care și ele contribuie la scăderea abandonului școlar", mai spus Cioloș.

Premierul a cerut ministrului Agriculturii, Achim Irimescu să-l informeze pe agricultori despre plata subvențiilor în avans pentru anul următor.

„Chiar dacă cu o întârziere, care vine din trecut, am finalizat plățile pe anul acesta, am început după ce ne-am făcut temele și sistemul informatic funcționează, am început să facem și plata în avans. 700 de milioane de euro și sper să continue până la suma toatală care a fost prevăzută pentru această plată în avans", a menționat Cioloș.

Un alt element de explicat este concurs pentru ocuparea posturilor de directori în școli, "concurs care n-a mai fost organizat de ani de zile și de ce e important să avem management profesionist și în școli și nu numiri politice".

„Domnule Grigorescu, o să vă rog dincolo de reformele care au fost lansate în anumite companii, care au fost căpușate în acești ani, dacă ne uităm la modul în care au fost conduse, dar dincolo de asta să explicați, să intrați în detalii, în detaliile textului pe care înțeleg că l-ați pus în dezbatere publică cu Strategia energetică. Am promis la începutul mandatului că după studii, analize, consultări cu specialiștii din domeniu, vom lăsa viitorului guvern această strategie finalizată și cred că e util să intrăm în dezbatere și să explicăm mixul energetic pe care îl propunem și justificarea lui", i-a cerut premierul ministrul Energiei, Vlad Grigorescu.

Cioloș a precizat că e important să se spună că, dincolo de strategii și de viziuni macro, cu acel program de asistență financiară guvernul mai contribuie și la reducerea numărului de locuințe- mai ales din zone izolate- fără acces la electricitate și faptul că din cele circa 100.000 de locuințe, care încă n-au electricitate în România, pentru circa 10.000 problema va fi rezolvată în perioada imediat următoare.

Ministrului Fondurilor Europene, prim-ministrul i-a solicitat să explice și să încerce să găsească "o formulă matematică" prin care să arate că „zero fonduri europene înseamnă de fapt circa 6 miliarde de euro, care au intrat în țară din fonduri europene anul acesta, pe toate programele europene".

„Cred că trebuie insistat pe faptul că, dacă pentru perioada 2007-2013 aveam absorbție 58%, când am venit, în momentul de față avem un pic peste 80%", a subliniat premierul Cioloș.